Skocz do zawartości

[uchwyty na kierownice] Jak sobie poradzić z zsuwającymi się rączkami z kierownicy ?

NorthAngel82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower krossa i zauważyłem, że ostatnio podczas jazdy często z kierownicy zsuwają mi się te gumowe (uchwyty) rączki. Potem muszę je, że tak powiem wkręcać na siłę z powrotem na kierownicę aby były dosunięte do końca.

Czasami mnie już ręce bolą od tego wkręcania tych rączek bo trochę się trzeba przy tym namęczyć.

Czy Wam się też takie coś zdarza jak mi ? Czy da się temu jakoś zapobiec ? - żeby tak się nie działo.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Można kierownicę natrzeć sproszkowaną kalafonią i wtedy nasunąć te gumowe rączki. Tak robią ciężarowcy nacierając ręce aby im się nie ślizgały przy podnoszeniu sztangi.

Napisano

Nie wiem czy sobie żartujecie teraz czy nie zemnie. Ale nawet pojawił mi się pomysł taki, że bym kropelką polał do środka tych gumowych rączek i potem je wkręcił. Myślicie , żeby się to trzymało już na stałe na kierownicy ?

Kolega mi powiedział, że mogę tym rower sobie uszkodzić - bo np. klej mi zaschnie kiedy jeszcze nie zdążę wkręcić tych uchwytów na kierownice. Ale sam nie wiem. Co Wy o tym myślicie ?

A jak wyglądają takie przykręcane rączki i po ile takie są i jakie są najlepsze ?

Napisano

ja załatwiłem sprawę korkami do kierownicy (u mnie dostępne były 2 wersje węższe i szersze z których korzystam ) gripy czasami się przekręcają, ale nie zsuwają  - koszt 50 groszy polskich 

Napisano

Weź daj spokój z kropelką, istnieje szansa że nawet nie zdążysz nasunąć, o zdjęciu już nawet nie mówiąc, chyba najbardziej skretyniały pomysł jaki słyszałem.

Lakier do włosów, ja ostatnio zastosowałem u siebie na gripy piankowe i jest super.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czy sobie żartujecie teraz czy nie zemnie.

Lakier to stary indiański sposób, bez żartów.

Lekko podważyć gripa, zapodać lakieru, trochę okręcić i git.

Napisano

Kropelka sprawę załatwi, ale na amen ;)

Bez sensu, bo czasem gripy trzeba zdjąć (np. wymiana klamek hamulców lub przerzutek, niektórych mostków itd.).

Mnie też jedne gripy (okrągłe w przekroju) złażą, a inne profilowane przekręcają się. W sklepie rowerowym zadali sposób, aby całość (kierownicę) umyć płynem do mycia szyb (amoniak?), ale to bardzo krótko skutkowało, jeżeli w ogóle.

Napisano

To nie jest metoda na nie kręcenie się, tylko na założenie bez siłowania :)

Napisano

Odpowiedź padła już kilka razy. A jak nie skręcane, to jakieś dobre pianki, do pierwszego demontażu powinny się nie kręcić.

Napisano

Skręcane np takie https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/chwyty-owijki-kierownicy/chwyty/p,chwyty-gel-vlg-776ad3-skrecane-czarno-szare-velo,161950.html albo z rogami https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/chwyty-owijki-kierownicy/chwyty/p,chwyty-z-rogami-f-gel-czarno-szare-force,520691.html - nie wiem jak się sprawdzają, wyszukałem na chybił-trafił.

Sam mam takie podobne, ze sklepu z kawą ;) wygodne i mają fajne, krótkie różki

image_url-188238-1443367349.jpg

Napisano

Wtrące swoje 3 grosze do dyskusji :)

Aby chwyty się nie ześlizgiwały namydlam końce kierownicy i gripy od środka używając mydła w kostce. Chwyty łatwo wchodzą na miejsce. Woda odparuję i zaczynają trzymać. Na koniec najważniejsze - trzymają latami. Spróbujcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...