Skocz do zawartości

[2500-3200] MTB 29"/27.5"

Whit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie ;) Wiem, że takich tematów jest multum ale wszędzie jest po 1/2 ofercie najczęściej z wyprzedaży i owe ogłoszenia są nieaktualne.

Przechodząc do sedna, prawdopodobnie jutro sprzedam swój obecny rower (Trek X-Caliber 7) i rozglądam się za czymś nowym, moze być to i używka jak i nówka.

Sam nie wiem czy kupić 29" (mam już 2gi rower z tym rozmiarem kół i jeździ mi się bardzo dobrze) ale przy 27.5 miałbym lepszy osprzęt.

Budżet jaki planuję wydać to 2500-3200zł z naciskiem na jak najmniej ale wiadomo lepiej dorzucić niż potem żałować.

Co mogliście by mi polecić? Z góry mówię nie chcę  sam nic składać bo nie mam do tego głowy.

-- jak myślicie warto poczekać do zimy na jakieś wyprzedaże czy to raczej mit i wtedy są same resztki ram typu 21" czy 16"?

• Mod Team
Napisano

Jak się nie pali, to poczekaj - ja tym sposobem od lutego mam rower z zeszłego roku o 1,7 k taniej niż identycznie wyposażony model 2016 ( 4,3 vs. 6 k ).

Co do rozmiaru kół, to jeżeli masz > 1,8 m, to raczej 29 " ( niby rozmiaru koła nie dobiera się pod wzrost, ale ... ).

Jeżeli jesteś średniego wzrostu i preferujesz agresywny styl jazdy, to 27,5 " może być lepszym wyborem.

Dlaczego sprzedajesz Treka :icon_question:

Napisano

Mam 180cm i 2 moje ostatnie rowery to 29" i bardzo dobrze się na nich czuję więc 27.5 bym brał w ostateczności. 

Sprzedaję bo mam takie widzi mi się szczerze mówiąc a  napływ gotówki mi to umożliwia a przy okazji może bym ustrzelił jakąś okazję.

Napisano

Tylko ze twoj obecny rower jest z przedzialu cenowego w ktorym wlasnie szukasz. Wedlug mnie nowego duzo lepszego nie kupisz w tej cenie od tego co masz. Jesli masz cos zmieniac to tylko wtedy jak bedziesz mial wyraznie lepszy amor i nie gorsza rame od tej co masz w tej chwili i tu bedzie raczej ciezko.

Ten superfly ma opony slick - nie nadaja sie do jazdy w terenie :D wiec masz jeszcze wydatek na opony chyba ze jakies juz masz.

Napisano

Rowerek już sprzedany i jedzie do nowego właściciela (którego pozdrawiam), do tego superfly są też oryg. opony.

Tylko nie wiem jak z ramą bo pewnie w tym Superfly musiałbym mieć mega wysoko wysuniętą sztycę a z perspektywy jeżdżenia nie jest to dla mnie ani komfortowe ani ładne.

Ja mogę kupić i używkę i nówkę, szukam promocji/okazji ;) Każda zmiana na + będzie przydatna.

Mam pytanie co ogólnie lepsze? Sprężynowy Rock Shox XC 30 czy powietrzny Suntour XCR?

Napisano

Rower to rozmir 47(podsiodłówka) czyli 18,5' a to w treku wygląda tak że virtual to 19,5 real to 18,5. Z tego co pamiętam Twój poprzedni rower miał te same wymiary tak , że sztyca bedzie tak samo wysunięta.

Napisano

Spojrz tez na zabki korby w tym treku. Na jednym ze zdjec zobaczysz co znaczy idealny stan :D Wedlug mnie ta korb na duzej tarczy jest juz mocno zjechana i dlatego nie ma tez zdjec kasety, poza tym ze widac rdze od jej wewnetrznej strony. Niech ktos rzuci swoja opinie jesli sie myle ;) No i rower z Holandii pewnie bez papierow.

• Mod Team
Napisano

Równasz w górę, czy w dół, bo nie ogarniam :whistling:

Chyba jednak wolałbyś coś porównywalnego do tego co miałeś lub lepszego ( czyt. również lżejszego, a na pewno nie cięższego ) :icon_question:

Teraz całkiem poważnie : prześpij się z tematem, bo widzę, że w Twoim przypadku pośpiech będzie bardzo złym doradcą.

Sugeruję rozciągnąć to w czasie i być może zdecydować zimą - będzie taniej i pewnie lepiej.

Napisano

ównasz w górę, czy w dół, bo nie ogarniam Chyba jednak wolałbyś coś porównywalnego do tego co miałeś lub lepszego ( czyt. również lżejszego, a na pewno nie cięższego ) Teraz całkiem poważnie : prześpij się z tematem, bo widzę, że w Twoim przypadku pośpiech będzie bardzo złym doradcą. Sugeruję rozciągnąć to w czasie i być może zdecydować zimą - będzie taniej i pewnie lepiej.

Zaciekawił mnie bo cena jest niższa niż sprzedałem Treka a jest tu de facto nowy rower z lepszym osprzętem.

Nawet mógł bym go kupić  i potem sprzedać ale nie wiem czy jest sens a pojeździć by się jeszcze pojeździło, już nie mówię o tym, że jak by miał inną naklejkę na ramię to ta indiana by kosztowała kilkaset zł więcej. Ale gdzieś w niej oszczędności muszą być. 

A co myślisz o tym?

http://allegro.pl/rower-author-instinct-29-i6473585373.html#thumb/7

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/author/40784/instinct_29

Napisano

Najlepszy amor na jakim jeździłem to RC XC30 Coil/ XCR Air więc taki Fox w zupełności by mi wystarczył a konieczność jego zmiany to by była chyba tylko w przypadku zepsucia go.

Jak myślisz ile warto było by za niego dać? Widzę katalogowo w 2013 kosztował 7800zl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...