Skocz do zawartości

[łańcuch] jaki do 10s

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem nowy napęd składający się z 

korba LX FC M675

kaseta XT CS M771-10

chciałbym by posłużyły jak najdłużej i najlepiej i zastanawiam się nad łańcuchem. Teoretycznie kaseta wymaga hg-x i zawsze myślałem ze skoro zęby shimano to i łańcuch no i kwestia tego HG-X. Jednak czytam, że lepszej jakości są KMC, Campagnolo... czy lepiej kupić 2 jakieś i zmieniać?

Napisano

Mnie w podobnej sytuacji doradzono by kupić takie łańcuchy jak na tej fotce.

30lgio9.jpg

Posłuchałem i kupiłem, moja kaseta to HG81 11-36

Zamieniam je co 500 km. ale jak mi się lancuch wcześniej zabrudzi (co u mnie ma miejsce) to zdejmuję, szejkuje, smaruje i zakładam ponownie by dojechać do tych 500 km.

W rowerze trekingowym ten komplet co poniżej + dodatkowy taki sam łańcuch jak na fotografii (brak na fotce)użytkowany na identycznej zasadzie jak opisalem to wyżej, ma już grubo ponad 5000 km i jeszcze sporo posłuży.

1986px.jpg

Co do tego jak długo nam dany zestaw posłuży to wyczytałem (tutaj i nie tylko i na pewno jest to prawda) że sporo zależy, od tego w jakim terenie jeździmy i od tego jak jeździmy.

jka

Napisano

Ja jak mi sie wydawało już 3tys km temu dojeżdżamy 2x sram 1071 na kasecie deore. Ale 9tys na karku i łańcuchy jakby przestały się dalej rozciągać i nadal nic nie skacze. Tylko blacik XT trzeba było pilnikiem do piły lekko potraktować.

Tak że w sumie to chyba dobry zestaw.

Mogę polecić.

Natomiast w szufladzie na wymianę czeka już nowy zestaw. Tym razem spróbuję z jednym łańcuchem KMC 10e i kaseta SLX.

Napisano

Prawdopodobnie biore C10.

Jednak na forach angielskojezycznych generalnie nie spotkałem się ze stosowaniem tego łańcucha w mtb. Shimano też niby nie zaleca mieszania łańcuchów szosowych z mtb.

Wiec jak to jest. Jak założę c10 to jest większe ryzyko zaciągania łańcucha, gorsza zmiana biegów?

Druga opcja 2xKMC X10.93 - skoro robią dla shimano to powinno być dobrze.

albo nie kombinować i brać HG-X

Napisano

Campę śmiało można zakładać, pytanie jednak czy warto? KMC X10.93 a X10.73 tym bardziej, są o blisko połowę tańsze, mają spinkę w komplecie, a trwałością praktycznie niewiele ustępują C10. W kwocie 2xC10 kupisz 3xKMC i pojeździsz na nich znacznie, znacznie dłużej.

Ja teraz w szosie jadę na drugim KMC i pęka właśnie 8 tyś. km, a wyciągnięcie wynosi ok. 0,1%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...