Skocz do zawartości

[kaseta] ocena stanu zużycia na podstawie zdjęcia

Ermenegildo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

jako że kupiłem pierwszy w życiu rower to zdecydowałem się na używany. Chwilę temu go otrzymałem i próbuję na podstawie informacji dostępnych w internecie dokonać organoleptycznej oceny zużycia jego poszczególnych elementów. Jakiś czas temu trafiłem na artykuł opisujący jak ocenić stopień zużycia kasety, ale czytając kilkadziesiąt art. zwyczajnie zapomniałem "o co chodziło". Zamieszczam zdjęcia, czy któryś z doświadczonych w temacie kolegów może coś podpowiedzieć?

http://tufotki.pl/wjOI7

Napisano

Kaseta jeszcze będzie w stanie przyjąć nowy łańcuch (najwyższa pora). Poczytaj o metodzie jazdy na 3 łańcuchy. Ja zawsze planuje 3-4 łańcuchy nowe na jedną kasetę i dwa takie zestawy na jedną korbę. Czyli, jedna korba na 6-8 łańcuchów i 2 kasety (napędy 9-11 rzedowe), tylko trzeba w odpowiednim czasie zmieniać łańcuchy.

Napisano

Na pewno poczytam, dzięki! Jedno pytanko..., do transportu przednie koło było wykręcone, montując zauważyłem, że przy szybkozamykaczu brakuje jednej sprężynki, czy bezwarunkowo obowiązkowe są obie?

Napisano

No na 2 ostatnich to chyba tak nie bardzo to będzie działało.

Przedostatnia koronka ma jeszcze nierówności fabryczne, ostatnia również, ale ma już lekko uszkodzoną "górę" od spóznionej zamiany łańcucha, będzie działało tylko trza kupić 2 łańcuchy.

Napisano

Niewiele rozumiem z tego, co piszecie :icon_confused:

Czy nie powinienem jeździć z tą kasetą i na tym łańcuchu do chwili aż np. łańcuch zacznie przeskakiwać i wtedy jednocześnie kupić nową kasetę i nowy łańcuch? Nie jest tak, że nowe powinno "docierać" się z nowym? Na logikę wydaje mi się, że jak kupię nowy łańcuch (obecny na przyrządzie nie wykazuje luzu) to nie ma prawa "ułożyć" się z używaną kasetą? Ale to tylko moje dywagacje...Dużo czytam i staram się zrozumieć....

Napisano

Jeden łań. i jedna kaseta - też można, ale to bardzo nieekonomiczne. Po polskiemu, masz nowy łań. i nowa kasetę, robisz 500-1kkm (powyżej 1,5kkm może już nie przyjąć następnego) i zakładasz drugi łań., po 2kkm zakładasz trzeci łań., po 3kkm wracasz do pierwszego łańcucha itd. Takim sposobem nie uszkadzasz kasety, tylko ją zużywasz. Praktycznie nie ma innej opcji, by zużyć kasetę, a jej nie uszkodzić (twoja już powoli się uszkadza, przyjrzyj się). 90% kaset ma potencjalnie żywotność na 15kkm<.

Napisano

Dzięki za próbę wyjaśnienia:) Wydaje mi się jednak, że to też kwestia: rodzaju roweru, bo podejrzewam, że dla szosy należałoby dodać 0 do każdej z liczb, które przytoczyłeś, a i nawet w rowerze typu MTB to te liczby dot. ilości km dotyczą i tego, który katuje swój rower/napęd na górskich szlakach czy innym cięższym terenie i tego, który (np. ja) będzie jeździł MTB bardziej jak szosą i w bardzo lekkim terenie? Poza tym nie wierzę, że kupujecie tanie kasety, np. za 50zł i do niej 3 łańcuchy po 30zł za szt.?

Serio próbuję to rozkminić :thumbsup:

Mogę przyjąć, że osoba, która sprzedała mi rower mówiąc, że nie wymaga wkładu finansowego to prawda i pojawiające się zużycie kasety mam potraktować jako naturalne i normalne?

Napisano

Mogę przyjąć, że osoba, która sprzedała mi rower mówiąc, że nie wymaga wkładu finansowego to prawda i pojawiające się zużycie kasety mam potraktować jako naturalne i normalne?
W 100% tak.

Na szosówce łańcuch wyciąga się średnio 2-2,5 raza wolniej (2,5kkm vs 6kkm do pełnego zużycia) i faktycznie w mtb można na jedną kasetę zaplanować 5 i więcej łańcuchów. 3 łańcuchy to minimum przy napędach 10/11 rzędowych, w 9rz mozna kupić 2x twarde Campagnolo na lepsza kasetę ale to wyjątki. Przykład szosa - Ultegra za 189zł + 3 lub 4 sztuki KMC X10 po 60 zł sztuka lub MTB - kaseta Sh. XT za 175 zł + 4 sztuki HG-54 po 50 zł sztuka. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...