Kirk13 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Mam z tyłu przerzutkę shimano deore slx i kasete 10 zębów. Problem polega na tym, że podczas zmiany z 1 na 2 przeskakuje dopiero po dwóch kliknięciach, a na jedno nie reaguje. Drugi problem to gdy łańcuch znajduje się na ostatniej zębatce to podczas 1 kliknięcia łańcuch wskakuje na pozycje 8 zamiast 9. Nie mam zielonego pojęcia jak to wyregulować i prosiłbym o jakieś wskazówki. Próbowałem obok manetki ustawiać linkę w jedną i w drugą strone, ale jedyne co się zmieniło to, że nie wskakuje od razu na 8 tylko z 10 na 9 i na 8. Chciałbym to wyregulować sam bo mam dość serwisów i ciągłego oddawania roweru ;x. Z góry dziękuję za pomoc
WaGiant Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Przyczyn może być wiele ale często pomaga wymiana linki i pancerzy . Jeśli dawno nie wymieniałeś , a jeździłeś w deszczu i błocie to od tego bym zaczął . A później normalna regulacja . Sprawdź też czy hak i wózek przerzutki nie są wygięte .
Kirk13 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 Rower ma dwa miesiące, wszystko było okey. Odebrałem z serwisu i zaczęło to się dziać. być może coś przekręcili czy coś. Wątpię żeby nim jeździli po błocie lub rzucali o ściany Chodzi mi bardziej jak wyregulować przerzutkę.
Tatanka Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Niech serwis poprawia.Ja bym pokombinował z naciągiem linki
WaGiant Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Jeśli z 1 nie zrzuca na 2 , a z 10 wskakuje od razu na 8 ( po jednym kliknięciu ) to linka jest za bardzo naciągnięta . Trzeba poluzować - wkręcić śrubę baryłkową . Ale z umiarem na początek 1/2 obrotu . To wymaga odrobiny cierpliwości . Na YT jest sporo filmów o regulacji przerzutek . Jedne lepsze inne gorsze ale widać o co chodzi .
Silver400 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Oddaj do serwisu tam gdzie popsuli zeby to poprawili. Jeżeli chcesz sam, to najpierw zobacz czy przerzutka i hak są proste. Czyli stajesz za rowerem, biegi na 3 x 10 i patrzysz czy wózek jest idealnie równoległy z łancuchem/ zębatkami. Jak nie chcesz wymieniać linek to po kropelce oleju, ostatecznie wd40. Normalna regulacja zgodnie z jednym z poradników. Magi nie ma, to jest prosta mechanika.
Marcin86Poznan Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Co do serwisu to odpuść sobie takie proste rzeczy i sam się naucz to zaoszczędzisz parę zł. Jak wyżej napisał kolega masz na YT sporo poradników o przerzutkach i innych i po paru oglądnięciach i próbach wszystko będzie ok. Regulacja linek to częsty serwis i jak za każdym razem dasz do serwisu to sporo kasy stracisz. Tak samo z wymianą pancerzy i linek warto ze spokojem samemu się pobawić. Osobiście siłą zaparcia nauczyłem się centrować koła chociaż jedno koło trwało 1,5godz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.