Bajkownik Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Noszę się z zamiarem zmiany korby. Obecnie mam 42 zębną 3 rzędową korbę Shimano STX RC w dość dobrym stanie (udało mi się jakiś czas temu kupić nową). Jednak zmieniam napęd na 9 rzędowa kasetę XT, obecnie mam 8 rzędowego XT i prawdopodobnie korba STX (nie mam pewności) będzie miał problemy z węższym łańcuchem HG93. Mam zagwozdkę co do wyboru. Jeśli okazałoby się, że STX podoła z 9 rzędowym łańcuchem to jeszcze bym nie zmieniał. Chciałbym korbę z 44 zębami na dużym blacie, jednak nie orientuję się jakie są praktyczne, użytkowe różnice między FC-M 770 czy XT FC-M 760. Trudność też polega na znalezieniu korby z ramionami 170mm, większość ofert to 175mm. Jedyne co mi się gdzieś obiło o oczy to informacja, że do FC-M 770 jest trudniej dopasować tańsze blaty. Mam też zagwozdkę odnośnie linii łańcucha. Rama jaką mam to Marin Bear Valley cro-mo z 95 roku z odświeżonym osprzetem, głównie XT, klasyk, czy nie będzie problemu z jedną ze wspomnianych korb? Mufa 68mm. I jeszcze jednak kwestia, za ile mniej więcej opłaca się zakupić używaną korbę z powyższych modeli w dobrym stanie wizualnym i technicznym no i oczywiście którą?
rkopec16 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 różnica jest tylko wizualna między tymi korbami. m770 są zdecydowanie droższe od m760. Blaty pasują do obu najpopularniejsze pod 104bcd.
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2016 760 będzie żywotniejsza jednak jest brzydka moim zdaniem, stx poradzić sobie poradzi bez 2 zdań, pytanie jak ty sobie poradzisz z regulacją :-D
Bajkownik Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Fakt, 760 jest brzydsza, ramiona sprawiają wrażenie opasłych. Jeśli chodzi o same walory estetyczne to najbardziej podoba mi się korba XTR M970. Masz na myśli ustawienie przedniej przerzutki? Bo chyba tylko tutaj można coś wymanewrować ? tam jest wkład suportu na kwadrat więc żadne podkładki nie wchodzą w grę jeśli chodzi o linię łańcucha, nie wiem jak to będzie w tej kwestii wyglądać przy 9 rzędowej kasecie. Mam obawy w kwestii STX czy łańcuch nie będzie się klinował między blatami, czy nie są tam za duże odstępy, albo czy nie będzie stawał na blatach. Nie wiem jak wygląda grubość blatów w stosunku do 760/770, czy tylko rolę grają podkładki dystansowe ustalające odległość między blatami. Jutro ma przyjść kaseta z łańcuchami więc zobaczymy. Chociaż wolałbym wiedzieć wcześniej żeby uniknąć niespodzianek
Bajkownik Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Jeszcze dodam dla jasności, chodzi mi o STX, nie o SLX http://s1.tufotki.pl/2013/11/02/UM9mH-X22gwf.JPG?v=2
Arni220 Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 A ja do 9s kupił bym SLXa od 10s i to dwurzędowego
Bajkownik Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Może to i nie głupi pomysł. A powiedz mi jak wygląda kompatybilność blatów i jakość tychże w przypadku SLX? Chodzi mi o to czy można mieszać i na przykład założyć blaty od korby XT, nawet po małych modyfikacjach, i czy blaty XT są jakieś twardsze, trwalsze czy jest to jednak to samo? Czy różnice są tylko na poziomie wagi i estetyki korb, czy jeszcze może czymś innym się różnią. Z tego co znalazłem to wagowo różnica jest chyba na poziomie 40gr na niekorzyść SLX, co jest różnicą nieznaczną.
Arni220 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Trwalsze nie są, są może delikatnie lżejsze i droższe przede wszystkim. Całe cuda czyni markeing niestety.
vpablov Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Trwałość korb pokroju SLX 10s jest mniej więcej jak kaset, po wymianie kasety musiałem zmienić blat. W pogoni za wagą, część wykonana z aluminium nie ma prawa długo jeździć.
Arni220 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 No dokładnie, dziś droższe nie oznacza trwalsze
Bajkownik Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Napisano 10 Sierpnia 2016 A czy są inni producenci blatów dobrej jakości, które byłyby kompatybilne z takim SLX? Zdaje się blat stalowy jest w Deore, Ale poniżej SLX schodzić bym nie chciał bo Deore jest już dość ciężka. XT faktycznie w przypadku SLX wagowo jest nieznacznie lżejsze ale cena w przeliczeniu na trwałość trochę absurdalna.
Arni220 Napisano 10 Sierpnia 2016 Napisano 10 Sierpnia 2016 Tak, Specjalities ( piszę z głowy), Stronglight
Bajkownik Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Napisano 25 Sierpnia 2016 Panowie mam jeszcze takie pytanko. Czy do korby XT FC-M770 lub FC-M780 będą pasować blaty z korby SLX? Zwłaszcza największy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.