Arcatera Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Hej Koledzy i Koleżanki Na początku chciałbym się przywitać i napisać, że jestem pod wrażeniem forum. Ilość informacji, jakie można tutaj znaleźć robi ogromne wrażenie, wielkie ukłony Wiem, że temat był wałkowany wiele razy, natomiast co użytkownik to inne oczekiwania, więc pozwoliłem sobie założyć ten wątek. Byłem w tym roku w Alpach, gdzie miałem okazję pojeździć trochę na rowerze, trasy które są tam przygotowane robią robotę, byłem zachwycony i chciałbym kontynuować świeżo podłapanego bakcyla, tym razem na własnym sprzęcie (rower miałem z wypożyczalni). I tu mam problem ponieważ jestem sporych rozmiarów gościem, moja waga nie wynika raczej z otyłości, po prostu jestem duży, grałem kilka lat w koszykówkę, więc noszę trochę mięśnia na sobie i myślę, że jakbym bardzo się starał to moja waga pozostanie na poziomie około 110 kg. Szukam roweru, z którym mógłbym zacząć przygodę, jazda w terenie, delikatne podjazdy na początek żeby zapoznać się z tematem, wyrobić odpowiednią technikę jazdy itd. Budżet jaki posiadam to przedział między 2000-3000 zł, jeżeli będę musiał dołożyć do porządnego sprzętu powiedzmy 200 zł to pewnie nie będzie problemu. Prosiłbym Was o pomoc, może ktoś z Was ma jakiś pomysł. Znalazłem kilka rowerów na Allegro ale nie wiem czy są warte swoich cen, czy w ogóle są warte zainteresowania itd. http://allegro.pl/rower-gorski-focus-black-rider-sltde-kola-26-i6370313937.html http://allegro.pl/cube-ltb-29er-xl-xt-slx-reba-23-cale-i6392917219.html#thumb/1 http://allegro.pl/bulls-copperhead-3-full-deore-xt-formula-r-3-10-i6397990887.html Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2016 Z podanych przez Ciebie, to Cube jest najbardziej godny uwagi. Nie pakuj się raczej w koła 26 " ( chyba, że Ci wszystko jedno ), zresztą popatrz na tego Focusa, czy w tym rozmiarze nie wygląda karykaturalnie
Arcatera Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Hej, dzięki za odpowiedź. Pisałem do sprzedającego tego Cube'a jaki rower ma przebieg i dostałem odpowiedź, że lekko ponad 1000 km. Czy w przypadku takiego przebiegu mam na coś szczególnie zwrócić uwagę? Kilometraż wydaje się być spory A co myślicie o takim rodzimym Krossie? http://allegro.pl/rower-kross-mtb-27-5-level-r6-2015-xl-23-i6361698934.html
grande1970 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 https://www.expertbike.pl/unibike-flite-29-2015-p-471.html - 23 cale dla Ciebie
Arcatera Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki za podpowiedź, znalazłem już wcześniej ten model Unibike'a i jest jednym z moich faworytów. Chciałbym jeszcze zasięgnąć u Was opinii na temat tego rowerku: http://allegro.pl/hawk-sixty-six-shimano-deore-xt-29-rama-xl-i6397124654.html#thumb/8 Wygląda obłędnie, rozmiar ramy w sam raz, a i osprzęt całkiem niezły z tego, co się zdążyłem zorientować. Proszę o opinie I jeszcze jeden, już ostatni obiecuję http://allegro.pl/rower-bulls-king-cobra-29-56cm-deore-xt-i6399328659.html
grande1970 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Pierwszy: fakt fajnie wygląda ale wygląd to nie wszystko, amortyzator sprężynowy - nie będzie działał przy twojej wadze, manetki alivio, hample tektro (nic specjalnego, po za tym że hamują). Drugi: ma uginacz a nie amortyzator i działał będzie jak ten powyżej czyli wcale, hamulce j.w. Przy tego typu widelcach istnienie manetki blokady na kierownicy to tylko gadżet ponieważ aby zablokować amortyzator musisz sie zatrzymać i go odciążyć. Po za tym dość szybko łapią luzy, ponieważ są to produkty budżetowe. Jeśli masz w planach wyłożenie ok 800 zł na powietrzny amortyzator to ok, obie oferty można rozważać. Jeszcze pozostaje kwestia ich faktycznego stanu bo na zdjęciach wszystkiego nie zobaczysz a sprzedawca co nieco może przemilczeć. Ja mój rower kupiłem właśnie z takim sprężynowym uginaczem, który nie działał bo wagę i wzrost mamy podobne. w efekcie kupiłem nowy powietrzny. Moim zdaniem lepiej od razu dołożyć do nowego powietrznego i mieć spokój bo ma się od razu to co trzeba.
Gość Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Przy 190 wzrostu nie ma zadnej opcji abym powrocil do 26", tylko i wylacznie 29" , gdybym bral pod uwage fulla , to albo 29, badz 27.5 Pytanie co Cie bardziej interesuje, jakas jazda jak po alpejskich szutrach, czy bardziej z czasem cos z beskidzkich czyli bardziej wymagajacych szlakow? W tym drugim przypadku zastanowilbym sie na sztywna osia z przodu. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze wtedy mozesz nie zmiescic sie w budzecie.
michalj2 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Co do tego Cuba to jest raczej watpliwe aby mial lekko powyzej 1000km. Jak patrzylem na zdjecia korby to wygladalo na znacznie wiecej. Opony enduro tez byly mocno zjechane. Wygladalo ze ktos go mocno uzywal Kupiles go bo aukcja sie skonczyla? Natomias Hawk jest chyba praktycznie nowy. Tez sie liczy ze rower nie jest styrany. Kola 26 sobie odpusc, jako jezdzace 193cm odradzam ci rowerki cyrkowe
Arcatera Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Nie, nie kupiłem jeszcze żadnego roweru, ten wpadł mi w oko jako jeden z nielicznych dostępnych pod mój wzrost i gabaryty. Słowem zostaje: Unibike Flite 29 2015 Kross Level R6 Na tą chwilę interesuje mnie jazda typowa dla początkujących, Alpy faktycznie są idealne do tego typu wycieczek, każdy znajdzie coś dla siebie. Natomiast znam siebie i wiem, że im dalej wlazł tym będę chciał więcej i trudniej, więc nie wykluczam, że bardziej wymagających szlaków. Będę Wam wdzięczny za ostateczny werdykt: Unikbike czy Kross? Wygląd ma dla mnie znaczenie drugorzędne
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 9 Sierpnia 2016 Z tej dwójki zdecydowanie Unibike - przede wszystkim powietrzny amorek.
Arcatera Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Super, bardzo dziękuję za fachowe porady. Lecę zatem do sklepu do Unibike'a, mam nadzieję, że będzie mi dobrze służył. Tak na marginesie widziałem go w realu w tym rozmiarze i na kołach 29 cali i kawał potwora z tego roweru, gabaryty robią wrażenie Dzięki jeszcze raz wszystkim
Arcatera Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Witajcie ponownie Pojeździłem trochę po sklepach, przymierzałem się do kilku modeli różnych firm, między innymi Kross R7, Unibike Flite 29, Cube Attention SL, Giant Talon, Scott Scale. Trochę tego było, mętlik w głowie, ponowne przeglądanie forum co lepsze, co gorsze, widelec, przerzutki itd. Na samym końcu, zupełnie przez przypadek dosiadłem Treka X Calibra 7. No i powiem Wam drodzy koledzy poczułem się jakby rower był ułożony pode mnie. Oczywiście rozmiar kół 29 cali, rama 23. Nie miałem wątpliwości i w momencie, kiedy z niego zsiadłem już wiedziałem co kupię. Udało mi się go "wyrwać" za 3 000 zł w modelu rocznikowym 2017. Tak wiem, że osprzęt do bani, widelec z marketu ale ta rama po prostu nie dała mi wyboru, jest idealna, komfort jazdy po prostu super. Zdecydowałem się na Treka jeszcze z innego powodu, miałem możliwość w bardzo dobrej cenie zakupienia zestawu napędowego Shimano XT 3x10, po znajomości, praktycznie nieużywany (kolega składał sam rower, którego ostatecznie nie udało mu się złożyć i pozbywał się części) w cenie 800 zł za całość. Biorąc pod uwagę, że mój oryginalny napęd udało mi się sprzedać za 350 zł, myślę że ubiłem całkiem dobry interes. Reasumując mam Treka z rocznika 2017, z napędem Shimano XT 3x10 za 3 450 zł. Myślę, że widelec w przyszłości też wymienię, chociaż słyszałem i czytałem, że Rock Shox XC 30 zamontowany oryginalnie w mojej maszynie nie jest taki zły. Spisałem całą historię, bo może się komuś przyda, widać że przy odrobinie szczęścia można wyrwać całkiem dobry sprzęt za przyzwoite pieniądze. No i ten wygląd Treka w rozmiarze ramy 23 i tymi wielkimi kołami... Piękny I jeszcze jedno spostrzeżenie. Gdybym był niższy, powiedzmy 8-10 cm wybór rowerów w porównaniu z tym, co miałem do dyspozycji przy swoich gabarytach to przepaść. Np. Trek X Caliber 8, który mi się bardzo podobał (chociaż ostatecznie odpadł, nie chciałem napędu z dwoma blatami z przodu, mimo zachwalania przez sprzedawców) był przeceniony z 3 999 na 3 299 i pewnie jeszcze końcówkę bym urwał ale rozmiar 21,5 i na tym koniec. 23 cali nie do sprowadzenia w tej cenie, a rocznik 2017 kosztuje już 4 200. Piszę o Treku ale tyczy się to każdej innej firmy. Cóż, nie zawsze dobrze być wysokim Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.