Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Deore LX FC-M572

Adiik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

kupiłem rower w którym okazało się, że lewa korba zaczyna mieć luzy po przejażdżce (jej dokręcanie wiele nie dawało) - w serwisie zaproponowano mi klejenie. Po wykonaniu zabiegu lewa korba wydawała się ok, jednak w prawej między godziną 1 a 2 przy obrocie był odczuwalny luz (przez obrót czuć, że napędzamy rower i w tym momencie jest taka chwilowa bezwładność jakby nic się nie trzymało). Po rozkręceniu i przyjrzeniu się lewej korbie widać zauważalne zjechanie na jednym z wypustów, więc diagnoza - wymiana tej korby. 

Z tego co szukam nie tak łatwo dostać taką korbę (prawie wszystko to używki i pojedynczo tylko prawa korba występuje :( ). Znalazłem jakieś nowe jednak na podstawie zdjęć nie potrafię rozpoznać czy jest to Octalink 1 czy też 2 (z tego co wyszukałem nie są kompatybilne).

Macie może jakieś porady gdzie coś takiego można wyrwać w dobrym stanie i cenie ? - najlepiej na terenie Wrocławia / okolic. Oraz jak ze zdjęć rozpoznać po korbie czy będzie kompatybilna? (z tego co ustaliłem to jest to hollowtech i Octalink 2). Ew. czy takie objawy to może być coś jeszcze poza korbą?

Napisano

To widziałem - stąd bez większego problemu rozpoznałem, że mam suport octalink v2, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak rozpoznać korbę czy jest pod octalink v1 czy v2?

Napisano

V1 był robiony do 2004 roku i głównie do modeli szosowych (z górskich - tylko XTR 95x miały to mocowanie), czyli wszystkie górskie korby, poza wspomnianym XTR i wszystkie wyprodukowane od 2005 roku mają V2.

Napisano

Ok, czyli jeśli będzie to korba hollowtech I z octalinkiem to poza wymienionym modelem będzie to octalink v2 i mi podpasuje? :)

Jeśli nie uda mi się kupić identycznej korby jaką mam to najlepiej wymienić obie (lewą i prawą)?

I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - obecnie długość korby to 175 mm i mocowanie zębatek BCD (104 mm), ale znalazłem korby z takim mocowaniem, pod octalinka tylko że o długości 170 mm. Róznica będzie w jakiś sposób odczuwalna?

Napisano

Ok, czyli jeśli będzie to korba hollowtech I z octalinkiem to poza wymienionym modelem będzie to octalink v2 i mi podpasuje? :)

Jest takie prawdopodobieństwo. Dochodzi jeszcze sprawa długości osi obrotu ;)

Nie pamiętam, czy wyrzucałem. Miałem problem z prawą częścią korby (też wytrzepane mocowanie), lewa nie spadała, jeśli nie wywaliłem, to pewnie gdzieś leży, może jutro poszukam.

Napisano

Przy tak niewielkiej różnicy to chyba nie odczuję zmiany długości jeśli chodzi o oś obrotu ;)

Ooo, gdyby udało się mi dorwać tylko lewą stronę to byłoby rewelacyjnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...