Skocz do zawartości

[przerzutka tylna]Shimano Deore - problem ze zmianą biegów

lolekol464

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Manetka 9 biegowa

Otóż od pewnego czasu borykam się z problemem zmiany biegów w rowerze. Otóż zrzucanie biegów w dół przebiega pomyślnie, lecz problem zaczyna się gdy chcę zmienić na bieg wyższy(lżejszy), otóż jeden klik nie wystarcza aby wrzucić bieg, trzeba kliknąć dwa razy do przodu i raz do tyłu żeby było poprawnie i nie strzelał łańcuch. Ma ktoś jakieś pomysły? Za jakiś czas dodam foto poglądowe co i jak.

Napisano

Za luźna linka? już pewnie się wyciągnęła i nie daje rady ciągnąć łańcucha w górę. Kręć przy manetce chyba od kierownicy w stronę koła. Jak będzie poprawa to idziesz w dobrym kierunku a jak nie starczy pokrętła, trzeba przy przerzutce ustawić od nowa. Problem może być gdzie indziej ale to najprostsze do sprawdzenia.

Możesz też mieć brud w pancerzach od linki co powoduje problem ze zmianą przełożenia.

Napisano

Możesz też mieć brud w pancerzach od linki co powoduje problem ze zmianą przełożenia.

Ta , ale jak syf blokuje w pancerzu to linka by nie spadała w dół. Według mnie rozciągnięta linka , sam tak miałem 2 razy. 

Napisano

Linka i pancerze były wymieniane miesiąc temu, udało się wyregulować wtedy przerzutkę. Jakiś czas później oddałem koło do centrowania, żeby wycentrować koło musieli ściągnąć kasetę,ponoć kaseta była tak zapieczona że klucz im pękł, po odbiorze koła już nie byłem w stanie wyregulować przerzutki.

post-174882-0-74155000-1469638230_thumb.jpg

post-174882-0-19246700-1469639050_thumb.gif

Napisano

Problem udało się niemalże rozwiązać, przerzuca na jeden klik, lecz niekiedy trzeba mu pomóc manetką lekko podciągnąć linkę. Wymieniłem linkę, do tego przeczyściłem pancerze, przeczyściłem wnętrze manetki benzyną pod ciśnieniem. Macie jakieś sprawdzone sposoby na strzępienie się stalowych linek po ich ucięciu? I jak to jest z wymianą klamkomanetek? Czy mogę wymienić Klamkomanetkę Deore na np. tańszą Alivio ale o takiej samej liczbie przełożeń?

Napisano

Jak im mógł klucz pęknąć chyba, że mieli za 8 zł. A przerzutka jest prosta? Chociaż jak zrzuca biegi.. Ale zrzuca płynnie czy głośno i łańcuch jak by spadał z impetem? Sprawdź manetki, rozkręć je może tam jest problem.

Jak działa to git. Ja ucinam obcinaczkami to się nie strzępią a jak nie masz to skręć kombinerkami i oczywiście końcówkę załóż.

Napisano

Z najwyższej zębatki spada można tak powiedzieć z impetem, na reszcie jest w miarę OK. Manetek nie chcę rozkręcać, gdyż je rozkręcę to prawdopodobnie już ich potem nie będę w stanie złożyć :P

Napisano

Jak mogli klucz połamać ?? w biedronce go zakupili ?? omijaj ten serwis szerokim łukiem.

Skoro tacy PRO to ja obstawiam że coś pokrzywili przerzutka/hak,ja tak miałem podobnie ale to z mojej winy -gleba :-( dobrze że do domu wtedy dojechałem.

Napisano

Jeszcze jedno małe pytanko na koniec, czy te małe kółeczka w tylnej przerzutce mogą wpływać na zmianę biegów? Moje już są delikatnie mówiąc zużyte i się ciężkawo obracają.

Napisano

Macie jakieś sprawdzone sposoby na strzępienie się stalowych linek po ich ucięciu?

Kiedyś używałem izolacji termokurczliwych do kabli i sprawdzało sie to dośc dobrze. Teraz używam metalowych tulejek i zaciskarki,rownież przeznaczone do kabli elektrycznych. Inna sprawa, że jako dziecko elektroinstalatora miałem do powyższych materiałów łatwy dostęp, bo od zawsze walało sie tego po domu sporo :-).

P.s. Linki oczywiście zawsze ucinane kątówką, więc bez zabezpieczenia strzępiły się bardzo szybko.

Napisano

A luz na przerzutce sprawdzałeś? Sądząc po zdjęciach jest to stare Deore 510 które łapało luz błyskawicznie (wiem, bo miałem) nie tylko na wózku, ale i na pantografie, po prostu latało wszystko na boki. Jeśli przerzutka ma duży luz, poprawne ustawienie jest niemożliwe, zawsze będzie działała dobrze albo do góry, albo na dół, nigdy w obie strony.

Druga sprawa: ten pancerz wygląda na badziewny, na pewno nie jest to sp41, tylko zwykły sis (widać śrubowy oplot pod koszulką), w konstrukcji podobny do hamulcowego, tylko o mniejszej średnicy, giętki jak sznurek. Dodaj do tego luzy na przerzutce i możesz zapomnieć o poprawnym działaniu.

Napisano

Wcześniej miałem sp41, linka chodziła ciężko, dlatego wymieniłem pancerze, niestety innych nie mieli w sklepie rowerowym, więc wzięłem jakie mieli. Przerzutka lekko chodzi na boki, koło też jak teraz patrzę lekko chodzi na boki jakiś luz złapało. Czy przerzutka Alivio 9 rzędowa byłaby dobrym zamiennikiem?

Nie chcąć zakładać nowego tematu, chciałbym się zapytać jak zdemontować tę poruszającą się część w rowerze, (nie wiem jak ona się fachowo nazywa) jest śruba imbusowa lecz po jej odkręceniu lata tylko na boki nie idzie tego wyciągnąć, a chcę to przeczyścić gdyż jak jest maksymalnie dokręcona strasznie piszczy jak damper(czy tam amortyzator) zaczyna się poruszać. Gdy poluzuję śrubę pisków nie ma, lecz cała rama lata na boki wtedy.

PHOTO_20160728_173623.jpg

PHOTO_20160728_173645.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...