Skocz do zawartości

[szosa]Merlin FF1

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie jeszcze pytanie techniczne. Przednia klamkomanetka to Ultegra 6700. Korba jest 2rzędowa, a dźwignia ma wyczuwalne 3 kliknięcia jak do korby 3 rzędowej. Podczas jazdy muszę mocno nacisnąć klamkę przeskakując od razu na 1 lub 3, żeby zmiana  była płynna. Jak się zapomnę i kliknę krótko to "wskakuje" jakby środkowy bieg i całość działa źle. Słaby z takich rzeczy jestem. Czy trzeba mocniej naciągnąć linkę, żeby wyeliminować jeden bieg na dźwigni?

Napisano

Tak ma być, przeskok z 1 na 3 to jest faktyczny przeskok tarcz. Środkowe ustawienie 2 daje płynną (brak ocierania łańcucha o przerzutke przednią) pracę małej tarczy z twardymi biegami kasety, a ustawienie 1 daje płynną z miękkimi biegami kasety. 

Napisano

jeśli ktoś jest pomiędzy rozmiarami to w mojej opinii niech wybierze własnie mniejsze,

Jeśli "ktoś jest między rozmiarami" to niech szuka innych butów, a nie kupuje za małe lub za duże. Tak samo jak z rowerem.
Napisano

Jeszcze nie kupiłem butów, oswajam się z szosą i pozycją. Muszę jeszcze podmienić siodełko z oryginału na WTB - coś mi nie do końca pasuje.

Sama jazda to jest baaajka. Jeśli się jeździ po asfalcie w dużej mierze to polecam. Osiągnięcie pod 50kmh na płaskim to wyczyn nierealny na góralu, a tu idzie jak strzała ( mówię o swoich aktualnych możliwościach)

Niestety połakomiłem się na najtańszy licznik Speedmaster 5000, a on nie mierzy średniej prędkości z przebytego dystansu. Na kołach DT Spline założenie czujnika na płaską szprychę to też było wyzwanie :D Musiałem go umieścić tuż przy nyplu.

Czy liczniki bezprzewodowe  Sigmy też mają taki czujnik nakładany na szprychę czy jak to wygląda?

Napisano

Mam te koła w jednym rowerze i najbardziej pasuje magnes dedykowany do płaskich szprych, przykręcany. Można kupić za kilka złotych w serwisach rowerowych czy na allegro.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...