Skocz do zawartości

[zębatki kasety] Łańcuch przeskakuje, proszę o ocenę zyżycia zębatek M580

godzinilla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowy łańcuch KMC X9.73 przeskakuje na przełożeniach 2-5 i 2-6. Łańcuch przeskakuje przy mocniejszym dępnięciu. Są to zębatki 16T i 18T z kasety Deore LX CS-M580.

Zdemontowałem ją w celu przeszlifowania zębów, ale nie dostrzegam które z nich mogą być za to winne. Dodam, że stary łańcuch (CN-HG93, który jest już trochę wyciągnięty) też przeskakiwał na tych zębatkach, ale zdarzało się to bardzo bardzo rzadko (raz na milion obrotów korbą).

Proszę o ocenę i wskazanie, które zęby należało by zeszlifować.

https://goo.gl/photos/3wRiBUKPgctiEe8TA

Napisano

A jak bardzo to szlifować? Bo zrobiłem tak delikatnie i nadal łańcuch przeskakuje. Tzn jak na moje oko było tego dość sporo, 20 minut roboty na obie zębatki...

Temat do oceniania zębatek - część druga - jest już nieaktywny, a część trzecia, do której podany jest odnośnik - temat nie istnieje.

Napisano

Nie wiem po co szlifowałeś, ale jeżeli łańcuch już przeskakuje to kaseta/koronki są do wymiany. Musisz też pamiętać, że jak wymieniasz kasetę to razem z łańcuchem, chyba że wymieniasz łańcuch kiedy nie jest jeszcze zbyt dużo wyciągnięty to może jeszcze kaseta pociągnie.

Napisano

Nie wiem po co szlifowałeś, ale jeżeli łańcuch już przeskakuje to kaseta/koronki są do wymiany. Musisz też pamiętać, że jak wymieniasz kasetę to razem z łańcuchem, chyba że wymieniasz łańcuch kiedy nie jest jeszcze zbyt dużo wyciągnięty to może jeszcze kaseta pociągnie.

Właśnie kaseta nie wygląda na zużytą, nie widać jakichś szczególnych śladów zużycia. Stąd próba założenia nowego łańcucha (w zasadzie nie tylko stąd, ale to już inna historia).

Temat raczej porzucam, kupiłem nową kasetę SunRace CSM969AU, ciekawe jak i jak długo się będzie spisywać jak należy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...