Skocz do zawartości

[cały napęd] Zmiana 9s na 8s celem obniżenia kosztów?

kamikadze2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mozecie podac ile jedzicie ze te koszta miedzy 9 z 8 rzedow sa dla was odzuwalne?

To nie tylko o te koszty chodzi - na pewno jest coś taniej - nie dużo, ale zawsze coś. Nie dość że taniej to zazwyczaj troszkę lżej.
Plusem 8 biegowego napędu jest mniejsza podatność na zabrudzenia i rozregulowanie się. Można bezproblemowo stosować tanie pancerze hamulcowo/przerzutkowe i zawsze jest trochę mniej klikania manetką bo na dobrą sprawę to 8 biegów jest nawet za dużo (przy odpowiednich przełożeniach wystarczyłoby 5-6 biegów)

I jeszcze jedno, lancuch campagnolo record c9 u mnie jezdzi juz przeszlo 3kkm i wciaz przymiar nie wybiera sie zeby wpasc w 0,7 . Wedlug mnie to moze byc najekonomiczniejszy lanuch pomimo ceny 110zl, bo oszczedza rowniez zuzycie kasety, korby i kolek przerzutki.

Jeździłem na 8biegowej kasecie z tym łańcuchem i faktycznie jest bardzo trwały i robi się na nim rekordowe przebiegi, ale niestety mimo tego stosunek ekonomiczności ma kiepski. Mój obecnie ma prawie 12000 km przebiegu, wyciągnięcie znikome, ale niestety najsłabszym ogniwem okazują się być pierścienie które zaczynają już mi się powoli przecierać na wylot.
Najbardziej ekonomiczne jak na razie są łańcuchy KMC X...

Napisano

8 rzędów cały czas ma sens!

Historia 1x8 w Tange OrangeTM

Zastanawiając się na co zmienić moją umierającą 8rz Tiagrę w Tange OrangeTM postanowiłem kupić legendarnego XTR szaraka na Allegro. Kupiłem aż dwa.

Bez luzów mówili. Stan fabryczny. Pierwszy właściciel. Niemiec wydzwania i chcę słuchać jak biegi zmienia. Oba padaki.

Pierwsza, to gdyby nie fakt, że sprzedający to kolega z forum, to byśmy mieli spór. Druga kupiona miała taki luz na mocowaniu wózka, że bez zmieniania biegów mogła pół kasety luzem obskoczyć. Oddałem więc.

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK UŻYWANY SZARY XTR W DOBRYM STANIE NA SPRZEDAŻ! Są tylko zwłoki po XTR w lepszym lub gorszym stanie rozkładu.

ale!

Sora RD-3500-SS. Za 70zł nowa przerzutka (da się za tyle kupić, wystarczy poszukać), działająca w 7, 8,9 i niektórych 10rzędowych szosowych napędach i kompatybilna z 7rz, 8rz i 9rz MTB. Z całego pakietu szosowych przerzutek, ta ma najlepszą obsługę dużych kaset 11-34 (zaraz obok Sora RD-R350-10-GS, która ogarnie 11-36). Na Youtube filmiki pokazują, że z 11-36 też daje radę. Chłopaki z endurotrophy chwalą, że w 1x8 i 1x9 w jeździe FR/DH daje radę. Do 8rz Tange Orange to może być warta grzechu. W przyszłym tygodniu do mnie przyjedzie. Skrobnę parę słów o niej.

Napisano

Może i ogarnie kasetę 11-36 czyli 10sp ale tylko i wyłącznie z manetkami sl-4600 a te kosztują tyle co sl-m780 czyli jednym zdaniem: gra świeczki wara jest nic!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...