Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] spadający łańcuch z dolnego kółeczka przerzutki rd-m430

krgsone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wczoraj zmieniłem cały napęd na osprzęt alivio m430 (korba, komplet przerzutek, manetki) oraz łańcuch kmc x9 73. Ze starych rzeczy zostały piasty oraz kaseta też alivio, które są dobrej kondycji. Cały osprzęt pod 9 biegów. Teraz przejdę do występującego problemu. Mianowicie przy przełożeniu 3x1 łańcuch spada z dolnego kółeczka tylnej przerzutki, na innych biegach jest wszystko ok. Tylna przerzutka dobrze wyregulowana, trochę muszę dopieścić przednią ale wątpię żeby to była przyczyna tego problemu. Bardzo proszę o jakieś sugestię. Powoli dopiero zaczynam przygodę z domowym serwisem, dlatego też z góry dziękuję za wszystkie sugestie oraz porady.

Pozdrawiam

Napisano

3x1 czyli największa z przodu i największa z tyłu?

Za duży przekos i może dla tego spada. Jeśli tak jeździsz to postaraj się to zmienić bo zarżniesz nowy napęd w mig.

Napisano

Dokładnie tak, największa z przodu i największa z tyłu. Nie jeżdżę na takich przełożeniach, ale pytam się bo wydaje mi się, że nie jest to normalne zjawisko. Na poprzednim napędzie (7s) skrajne przełożenia wchodziły i kręciły bez żadnego problemu. Wydaje mi się że każdy bieg powinien wskakiwać i kręcić prawidłowo...

Napisano

W każdym pewnie nie. Zależeć to może od wielu czynników.

Zależy jak łańcuch układa się na kasecie i kółeczkach przerzutki, pewnie w jakimś stopniu od  jego długości, sprawdź czy hak i wózek przerzutki jest prosty.

Poczekaj aż łańcuch się ułoży na zębatkach(przejedź kilkanaście/kilkadziesiąt km) i może wtedy to ustąpi. Jakby występowało to na używanych przełożeniach to bym się martwił, a tak nie ma czym.

Napisano

Trochę mnie to uspokoiło, aczkolwiek czuje lekki niedosyt po zmianie tego osprzętu :-( podsumowując na razie jeździć i niczym się nie martwić, dopiero po przejechaniu pewnej ilości km, zwrócić uwagę na zachowanie tego przełożenia i ewentualnie wtedy s,ująć przyczyny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...