krgsone Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Witam, dzisiaj założyłem nową korbę m430 i w trakcie krótkiej przejażdżki przy ok. 10 km zaczęło stukać przy prawej stronie korby. Stukanie występowało cały czas od tego momentu, przy napięciu korby (pedał w najwyższym punkcie). Po trasie sprawdzałem to luzy w ogóle nie występują ani na korbie ani na pedale. Wszystko dobrze przykręcone. Dodam jeszcze fakt, że dźwięk się nasilal przy zjazdach z górki czyli przy małym obciążeniu. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Ychu Napisano 9 Lipca 2016 Napisano 9 Lipca 2016 Zdejmij łańcuch i sprawdź kółka przerzutki i bębenek , suportu nie zaszkodzi sprawdzić po zdjęciu korby czy nie mieli piachu. U mnie pojawiło się dziś stukanie - spowodowane to jest spinką bo mam jakąś dziadowską i trochę skrzywiłem .
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2016 Mod Team Napisano 9 Lipca 2016 Sprawdzić czy ramiona korby dokręcone, pedał ze nie ma luzu nie znaczy ze nie może trzeszczeć, być może wadliwy suport, przyczyn jest sporo, nawet sztyca czy wspomniane tylne kolo, lub hak.
krgsone Napisano 9 Lipca 2016 Autor Napisano 9 Lipca 2016 Suport jest też nowy. Ogólnie tylna przerzutka na ostatniej zebatce (koleczku) chce zrzucić łańcuch i nie wiem jaka to jest przyczynaz wszystkie podzespoły są dobrze dopasowane pod 9 biegów z dodatkowo nawet są z tej samej serii. Tylko na przełożeniu 3x1 w tylnej przerzutce ostatnie kółeczko zrzuca łańcuch. To może być ta przyczyna tego problemu? Jeżeli tak to jak temu zadziałać? Jak to wyregukowac? Zakresy są dobrze wyregulowane bo na kadeci nie zrzuca łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2016 Mod Team Napisano 10 Lipca 2016 Przerzutka nie ma prawa zrzucać łańcucha z kółeczka, jeżeli sie tak dzieje coś jest źle: - rozgięty wózek przerzutki - wygięty wózek przerzutki - krzywy hak przerzutki - wszystko naraz
krgsone Napisano 10 Lipca 2016 Autor Napisano 10 Lipca 2016 Też mi się tak wydaje, wcześniej na napędzie 7s wszystko było ok. Wymieniłem cały napęd i na przełożeniu 3x1 (największe zębatki) zrzuca łańcuch na kółeczku i korba trochę stuka :-( dodam jeszcze fakt że haka używam że starej przerzutki na którym stara przerzutka funkcjonowała bez żadnych problemów...
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2016 Mod Team Napisano 10 Lipca 2016 Ok, jak rozumiem to przerzutka alivio ? Zrób zdjęcia wózka, na biegach na których spada łańcuch. Najlepiej od tyłu.
krgsone Napisano 10 Lipca 2016 Autor Napisano 10 Lipca 2016 Tak, cały napęd jest na podzespołach alivio.Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę na forum. Ale wątpię żeby to stukanie korby było spowodowane tym że łańcuch na tym przełożeniu nie chodzi tak jak powinien ponieważ na innych biegach także występowało stukanie.
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2016 Mod Team Napisano 10 Lipca 2016 No to chociaż spadanie sie zdiagnozuje.
krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 witam ponownie, dzisiaj porobiłem zdjęcia, także poniżej wysyłam link do galerii. link: http://fotowrzut.pl/L4BNPVNOI5 P.S: mógłby ktoś zwrócić uwagę na łańcuch, nowy łańcuch skróciłem o dwa ogniwa ponieważ trochę był luźny i myślałem, że to jest właśnie przyczyna tego zrzutu łańcucha z ostatniego kółeczka tylnej przerzutki.
Silas Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Na moje to łańcuch sprawdź go dobrze być może jedno z ogniw jest za bardzo ściśnięte na korbie się ułoży ale na kółku już niekoniecznie i przeskakuje .
krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 Sprawdzę dokładnie, ale łańcuch kupiłem nowy KMC x9 71, więc sam już nie wiem czy to wina łańcucha, czy tak ma być bo to skrajne przełożenia względem 3 biegu na korbie? nie wiem czy ten łańcuch też dobrze leży bo skróciłem go o dwa ogniwa? ręce trochę same opadają, bo dwa dni w garażu spędzone i zero pozytywnych efektów...
Ychu Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Wrzuć na 1 x 9 i zdjęcie wózka poproszę. Wtedy będzie wiadomo czy nie jest za krótki.
krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 akurat dzisiaj robiłem fotki na którym jest widoczne to przełożenie link: http://fotowrzut.pl/FS4FKF1POP
Ychu Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Ten łańcuch Ci nie ociera o łańcuch przy górnym kółku? Może Ty przerzutkę masz za małej pojemności?
krgsone Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 łańcuch chyba muszę jeszcze skrócić o przynajmniej jedno ogniwo. Jeżeli chodzi o same przerzutki to wszystko jest dobrane pod 9s.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.