TreckS700 Napisano 6 Lipca 2016 Napisano 6 Lipca 2016 Posiadam piastę Nexus 7 i kiedyś spad mi łańcuch , od tamtej pory mam problemy z ciągle luzującym sie tylnym kołem ... możliwe że za mocno napinam łańcuch i przez to mam takie problemy ? Jaki powinien być odpowiedni naciąg przy takiej piaście ? a może przyczyna luzującego się koła jest inna ?? Próbowałem juz mocniej dokręcać nakrętki ale nie pomaga ;(
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2016 Mod Team Napisano 6 Lipca 2016 Łańcuch powinien być na tyle luźny, by korba kręciła sie lekko, ale równocześnie na tyle napięty by łańcuch nie miał szans spaść z zębatek. A jak masz problemy z przeszywającym sie kołem, to albo za słabo dokręcasz, albo potrzebujesz podkładek ryflowanych, albo specjalnych haków którymi ustalasz położenie osi. Co to za rama ?
Hetman Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Czekaj, do tego są obowiązkowo z obu stron podkładki bo one odbierają reakcję przekładni z osi na ramę - te z ząbkiem ustalające. Jak nie ma, to prosta odpowiedź, piasta się nie tyle wysuwa co wykręca z ramy.
emremigiusz Napisano 7 Lipca 2016 Napisano 7 Lipca 2016 Może nakrętka ma już zajechany gwint? I łańcuch jakiś luz musi mieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.