Tinder Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Cześć, posiadam korbę SRAM S-1000 2x10 oraz do tego mam suport GXP, jakiś zamiennik, nowy. Mufa 68mm. Po skręceniu wszystkiego do kupy, czyli 2 podkładki dystansowe przy suporcie (po 1 na stronę), oraz tej podkładce "falistej" przy lewym ramieniu korby, lewe ramie ma boczny luz około 2mm. Korby nie da się mocniej dokręcić, dzisiaj wracając z trasy zgubiłem połowę tej podkładki falistej (pękła gdzieś, wyczułem luz na pedałach i po chwili znalazłem podkładkę na ziemi). Czy faktycznie podkładki przy suporcie mają być tak umiejscowione? Da się coś z tym zrobić? Z góry dzięki za pomoc.
phoe Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Albo ten suport jest za wąski, albo do niego powinna być inna - szersza podkładka, to jest korba z osią zintegrowaną, tam nie ma być żadnego luzu.
Tinder Napisano 3 Lipca 2016 Autor Napisano 3 Lipca 2016 Moja korba to prawdopodobnie S-1000, mam dokładnie taką: http://www.rowerowawaga.pl/images/foto/ljbz25_img_0849.jpg , tyle że blaty inne ale to nie ma chyba znaczenia. Suport: http://nexelo.pl/offer/product/6/320/zewn.-wklad-sup.-do-truvativwkr.loz-masz.-sr.2224szer.68-73aluczarny . Po skręceniu prawa korba siedzi sztywno, zero jakiegokolwiek luzu, tylko lewej coś sie dzieje. No i podczas jazdy się luzuje ta lewa korba, dziwna sprawa.
phoe Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Jeżeli nie możesz tak dokręcić ramienia korby żeby luzu nie było, to potrzebujesz prawdopodobnie szerszą podkładkę żeby to z tym suportem "działało".
Gość Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 A na mufę 68mm to nie powinny być 3 podkładki? Typowa podkładka ma właśnie coś około 2mm. Co to za falista podkładka? Ile ma szerokości? Masz fotkę?
pawel2208 Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Fabrycznie w mojej S1000 podkładka falista jest po stronie napędu z tym, że innych podkładek u mnie nie ma i służy pewnie ona do dociśnięcia uszczelki wkładu suportu.
Hetman Napisano 3 Lipca 2016 Napisano 3 Lipca 2016 Całość powinna być ustalona na lewym łożysku, więc musisz sobie dorobić podkładki na grubość albo gdzieś dokupić.
radziuGD Napisano 4 Lipca 2016 Napisano 4 Lipca 2016 Na mufę 68 powinno przypadać 5mm podkładek, jakich i po której stronie - to już zależy jak chcesz ustawić linię łańcucha. W GXP to lewe łożysko trzyma korbę aby nie ślizgała się na boki, na osi jest kołnierz, który opiera się na pierścieniu na łożysku. Nawet jeśli nie dasz żadnej podkładki, oś nie będzie chodzić prawo/lewo a jedynie będziesz miał z ~7mm przerwy między uszczelnieniem prawego łożyska a pająkiem. Daj foto lewej strony bez ramienia oraz od spodu mufy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.