bommmbel Napisano 25 Czerwca 2016 Napisano 25 Czerwca 2016 Upgrade mojego unibajka vipera gts 2016 trwa. Teraz kwestia napędu. Chce się pozbyć przedniej przerzutki i przejść na napęd 1x10. Docelowo wolałbym zakupić całą grupę 1x11, czyli korba, manetka, przerzutka, kaseta i łańcuch, ale z racji że na nowe kółka złożone przez dawida wyjdzie jakieś 500zł, dalej będzie amor od użytkownika activia pewnie drugie tyle (+ obecnie sztyca mostek i inne bajery) to jak najmniejszym kosztem chciałbym wskoczyć na 1x10. Obecnie mam korbę Shimano T521 48x36x26 i jestem świadom zapewne że pójdzie do wymiany. Z najmniejszego blatu w ogóle nie korzystam, a jak miałbym już iść w 1x to kompromisem będzie dla mnie blat 40-42z. Koszt tej modyfikacji, na jaki byłbym gotowy to 400zł. Z tyłu mam przerzutke deore m610 shadow, manetki też deore m610, kaseta hg 50-10 / 11-36T, łańcuch shimano cn hg-95. Przejechane 500km. Moja jazda rowerem to coś jak niedzielny kierowca. Czysto rekreacyjnie, tylko i wyłącznie po mieście w weekendy (trójbój i ciężary to moja pasja), więc w moim przypadku dylematy, że może braknąć przełożeń itp. pomińmy. Grzebał sam nie będę, tylko wymianę komuś zlecę. Dopiero zaczynam dłubać, frajda nieziemska.
modrzew Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Z blatem 40-42T zamontowanym w miejscu środkowego w obecnej korbie może być ten problem, że może zahaczać o dolną rurkę tylnego trójkąta. Tak BTW jaki sens ma to wszystko co robisz patrząc na użytkowanie tego roweru i gdzie ta frajda z dłubania, skoro chcesz to komuś zlecić?
Gość Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Pytanie do czego ma byc taki cross z napedem 1x10 czy nawet 1x11. Do takich rowerów juz lepiej wsadzic 2x10 i jakies przednie uzębienie 36/46T. No chyba ze ktos tym rowerem jezdzil caly czas po stałych trasach i mu to starczy. ;-) Kiedys tez sie zastanawiałem po co w crossach np blat 48T....
chudzinki Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Upgrade mojego unibajka vipera gts 2016 trwa Grzebał sam nie będę, tylko wymianę komuś zlecę To nie lepiej było kupić od razu lepszy rower jeżeli kasa nie ma dla Ciebie większego znaczenia? Moja jazda rowerem to coś jak niedzielny kierowca. Czysto rekreacyjnie, tylko i wyłącznie po mieście w weekendy A w zasadzie to nawet oryginalny Viper to i tak zbyt wysoka półka na takie jazdy . Chce się pozbyć przedniej przerzutki i przejść na napęd 1x10 A tego jako amator to już w ogóle nie mogę zrozumieć...
Gość Napisano 27 Czerwca 2016 Napisano 27 Czerwca 2016 A tego jako amator to już w ogóle nie mogę zrozumieć.. To sie chyba "moda" nazywa ;-)
bommmbel Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Napisano 28 Czerwca 2016 Chce po prostu uprościć swój rower pozbywając się przedniej przerzutki, z której prawie w ogóle nie korzystam. Wiem że byłby to tak czy inaczej kompromis i po przemyśleniu sprawy wolę mieć jednak dwa blaty z przodu – 36/46-48. Korbę tak czy inaczej planuję wymienić na coś klasy slx, tylko nie mogę znaleźć właśnie o takiej konfiguracji blatów 36/46-48 (blatu 26 w obecnej ani razu nie użyłem i nie jest mi potrzebny). Co z tego, że fabryczny viper styka na moje potrzeby. Chcę po prostu powymieniać części na lepsze / zrobić modyfikacje, a czy to się zwie ‘moda’ czy jakkolwiek inaczej, grzeje mnie to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.