Skocz do zawartości

[suport] Deore XT czy Deore

wookie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi o suport octalink , czy warto doplacac do XT ( 99 zl ) czy kupic deore ( 45-50 zl ). Poza plastykowa miska czy jest jakas faktyczna roznica w jakosci lozysk np i uszczelnienia ?

Napisano

mi chodzi o to, ze o ile dobrze pamietam deore i xt nie maja ani jednej takiej samej dlugosci, wiec wybierajac korbe niejako jestes skazany na konkretny suport.

Napisano

W zimowym rowerze mam xt i nie mam problemów z suportem

natomiast jak w MTB miałem deore na kwadrat czy alivio(totalny sh*t) to mimo że po suchym, no może czasem w deszczu niestety zbyt dużych przebiegów nie robiłem

Więc jakś różnica w tych Z-etach jest

Napisano

nie powiedzialbym ze to MUSI swiadczyc o lepszym uszczelnieniu, przyczyny moga byc inne. moze w lecie mocniej "depczesz", a moze to zasluga zabezpieczenia antykorozyjnego, ktore xt podobno ma, a nizsze modele nie (wiemy, ze sprzet w zimie jest bardzo podatny na korozje).

Napisano

No os i Deore i XT sa 68/113 a pewnie taki zakupie , albo 118 , mam naped 2x9 wiec nijak mi dane producenta do niczego sa nie potrzebna bo sam sobie dlugosc osi zawsze dobieram ;]

Mysle ze jednak doinwestuje w xt , te 100 to jeszcze nie tak tragicznie jednak.

Napisano

To przy malej 121 ? wiec przesuniecie 1,5mm na strone to malo , teraz przy 2x9 powiniene wlasnie teoretycznie m iec 113 a zamontowana byla 108 i coz dobrze ze taka kupilem ;]

Mam jeszcze czas to pomysle moze dorwa gdzies suport to bym sprawdzil najlepiej organoleptycznie.

Napisano

przy 118mm przesuwasz o 3mm, a przy 113 o 8mm.

odleglosc od blatu do malej koronki to jakies 17mm, od blatu do srodkowej 10mm, wiec korba powiina byc blizej osi roweru o ok 8mm.

wyszlo na to, ze mowiac 118 palnalem glupstwo, teoretycznie optymalny bedzie 113mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...