Diablo_94 Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 Witam.Mam pewien problem z Moim rowerem przełajowym Cannondale CAADX a dokładnie borykam się od dwóch tygodni z cykaniem dobiegającym ze strony napędu. Występuje on i jest wyraźnie słyszalny przy tzw. mocnym depnięciu na pedały, podjazdach pod górkę. Nie ukrywam że jest to dla mnie bardzo wkurzające tym bardziej że jest to nowy rower.- Rama jest na BB30,- wkład suportu FSA BB30, - korba: FSA Gossamer Cross, BB30, 46/36Rower ma do tej pory przejechane 400-500 km. Oddałem go do serwisu w celu wyeliminowania problemu. Serwis zdemontował korbę, wyczyscił z piasku, nasmarowali w środku i mocno dokręcili korbę ale problem występuje nadal. Jeszcze przed cykaniem zamontowałem pedały spd shimano 540 bo wczesniej jezdzilem na platformach dartmoora. Możliwe jest, że to własnie pedały mogą wydawać taki właśnie dzwięk ? (cykanie wystepuje nie wazne czy mam bloki wpiete w pedaly czy tez nie). Na serwisie odkrecili mi je, przesmarowali gwint i wkręcili ponownie ale to na nic...Wyczytałem również że może być to problem łożysk suportu że wydają taki dźwięk. Czy ktoś z Was spotkał sie z tym problemem i byłby w stanie mi pomóc wskazując źródło problemu ? Dziękuje za wszystkie pomocne sugestie.
GTZaskar1991 Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 Możliwe jest, że to własnie pedały mogą wydawać taki właśnie dzwięk ? Tak, właśnie to bym obstawił. Miałem cykanie w niskobudzetowych spd i w tym którym cykało(nieregularnie) zrobił się b. duży luz po 5-6k km. To było jedno cyknięcie co obrót korbą.
Diablo_94 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Napisano 19 Czerwca 2016 Tylko że te spd mają przebieg 150-200 km. Możliwe że taki własnie luz wystąpił ? Jeżeli tak to gdzie mógł wystąpić ?
GTZaskar1991 Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 Pisałem, że najpierw pedał (lewy akurat) zaczął cykać jak był prawie nowy (miał 1-2k km), by po kilku tysiacach km przestał, ale wynikiem jest duzy luz (prawie milimetr). Prawy nie ma luzu i nie cykał. To nie były Shimano tylko XLC.
100lar3k Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 U mnie też cykały pedały. Wyeliminowałem cykanie poprzez rozkręcenie pedałów i nasmarowaniu wszystkich łożysk i osi w środku. I od roku mam już spokój. Mała edycja. Mi cykały nowe pedały przejechałem na nich z 500km zanim doszedłem do tego, że to od nich dobiega ten dźwięk. Najlepsze jest to, że w dwóch kompletach, które posiadam miałem to samo. Model spd-m520. Tapatalk i wszystko jasne[emoji41]
Diablo_94 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Napisano 19 Czerwca 2016 A mógłbyś doradzić czym dokladnie nasmarować pedały jak je rozkręce ? Bo znalazłem poradnik na youtube dot. smarowania i rozkręcania spd. Posiadam smar Motorex Bike Grease 2000. Bedzie ok?
100lar3k Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 Powiem szczerze, że nasmarowałem tym co miałem pod ręką czyli jakimś smarem do łożysk tocznych bo innego nie posiadam. Nawet się nie zastanawiałem nad wyborem jakiegoś smaru czy też kupnem czegoś specjalnego. Ten smar, który posiadasz też będzie się świetnie nadawał do tego.
mario591 Napisano 19 Czerwca 2016 Napisano 19 Czerwca 2016 Witam Podłączę się do tematu. U mnie to cykanie wystąpiło, gdyż wcześniej zastał mnie obfity deszcz i na następnej jeździe już ten dziwny odgłos, coś jak cykanie przerzutki się pojawił i słychać go tylko przy pedałowaniu na obciążeniu. Znalazłem dużo tematów tu na forum ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, co to konkretnie powoduje. Tu dość dobrze to opisali: http://www.forumrowerowe.org/topic/90946-suport-cykanie-podczas-pedalowania/ Dzisiaj ten odgłos jest strasznie irytujący. Od niedawna mam pedały SPD m520. W prawym pedale w okolicy ości wychodzi smar, lewy jest ok. Ale wątpię, że to wina pedałów, gdyż jak kręcę korbami do tyłu to też powinno słychać ten odgłos. Suportu nie chcę wymieniać na razie bo raczej to chyba nie jego wina, wolałbym najpierw spróbować innych rzeczy. Może jakiś serwisant jeśli tu takowy jest lub osoby, które miały podobny problem podzielą się swoimi doświadczeniami bo z tego co widzę jest to dość częsty problem.
Siodemek Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Może zabrzmi to trochę prozaicznie ale kolega z pracy miał podobny problem, okazało się, że koło było źle włożone w ramę (nie dochodziło do końca haków). A wydawało się, że to z okolicy korby/suportu. Zdejmij łańcuch (oprzyj go o ramę), stań na pedały i zobacz czy skrzypi.
mario591 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Z kołem to na 100% odpada. Nie grzebałem przy kołach a to pojawiło się nagle po deszczu więc ten trop odpada. Poza tym sprawdzałem już osadzenie piast i motylki czy dobrze trzymają. Dziś zdejmę oba koła i wyczyszczę kasetę bo jest na niej sporo piachu do tego chciałbym wyczyścić łańcuch porządnie ale nie ma czym go rozkuć.
Diablo_94 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 @ Siodemek ja zrobilem tak jak mówisz, zdjąłem łańcuch, stanąłem na pedałach i zacząłem nimi kręcić ale nie słyszałem takiego charakterystycznego dźwięku cykania jak podczas jazdy. Odwróciłem rower do góry nogami, otworzyłem zacisk, poprawiłem koło, zamknąłem zacisk i dźwięk nadal występuje. Co to może być w takim razie ?
Diablo_94 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 byłem ponownie na serwisie i zaczynamy ponownie sprawdzać mój rower pod kątem cykania. Pedały są do wyeliminowania ponieważ od nich cykanie nie dobiega. Następne co będą mi sprawdzać to łożyska suportu oraz dociągną mi szprychy w tylnym kole bo może to one taki dźwięk wydają ? Nie mam zielonego pojecia na serwisie również
Siodemek Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 @ Siodemek ja zrobilem tak jak mówisz, zdjąłem łańcuch, stanąłem na pedałach i zacząłem nimi kręcić ale nie słyszałem takiego charakterystycznego dźwięku cykania jak podczas jazdy. Odwróciłem rower do góry nogami, otworzyłem zacisk, poprawiłem koło, zamknąłem zacisk i dźwięk nadal występuje. Co to może być w takim razie ? Czyli pedała, suport i korbę bym zostawił w spokoju. Szukałbym problemu w kasecie, piaście.
cervandes Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Pedały! PedałY! Cykać mogą nawet linki, pancerze. Naprężenie przy ostrzejszym ataku w ramie sprawia, że wszystko pracuje. Starałbym się ustalić na postoju skąd ten dźwięk. Ustawić korbę w położeniu w którym cyka i atakować korby i ramę.
Diablo_94 Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Napisano 23 Czerwca 2016 Ten dźwięk występuje po mocniejszym depnięciu na pedały. Gdybym pokręcił korbą, mając rower zawieszony na stojaku to nic nie słychać. Kasete odpada bo mam dwie i dla pewności wymieniłem i to nie to. Linki do tej pory nie sprawiały mi kłopotu, depnięcia na korbe powodowałyby naprężenie i taki dźwięk cykania by występował ? Bardziej prawdopodobne wg mnie to albo szprychy slabo dociagnięte/może źle zaplecione koło, piasta, łożyska suportu
cervandes Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Żebyś się nie zdziwił. Po ramie niesie się nieziemsko każdy dźwięk i równie dobrze to mogą być stery jak i sztyca. Rozbierasz, składasz, tropisz. Zdalnie nic nie pomożemy, możemy tylko sugerować rozwiązania. Najczęściej jest to sztyca, suport, korba, pedały, pancerze właśnie.
mario591 Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Witam. Mam rozwiązanie problemu. A mianowicie kolega co pracuje w serwisie rowerowym poradził abym wykręcił pedały (mam SPD) i gwint nasmarował smarem a potem dokręcił 15ką. Tak też zrobiłem. Na gwint nawaliłem ŁT-43 dokręciłem porządnie i dzisiaj jeździłem już drugi raz i problem zniknął, mam nadzieję że na dobre. Bo już myślałem, że czeka mnie wymiana suportu. Pozdrawiam A no i też dorzucę, że w życiu bym nie powiedział i nie stawiał na pedały, fakt cykanie było słychać jakby z suportu ale podczas jazdy ciężko to dokładnie ustalić. Tak więc u mnie to była wina pedałów chociaż mam nowe, założone może 2 tygodnie przed całym zajściem z cykaniem dlatego też nie sądziłem, że to one mogę być przyczyną problemu. A no i też dorzucę, że w życiu bym nie powiedział i nie stawiał na pedały, fakt cykanie było słychać jakby z suportu ale podczas jazdy ciężko to dokładnie ustalić. Tak więc u mnie to była wina pedałów chociaż mam nowe, założone może 2 tygodnie przed całym zajściem z cykaniem dlatego też nie sądziłem, że to one mogę być przyczyną problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.