Markus34 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 Akurat, zamówiłem 3 rzędową, jeszcze wcześniej, żeby chodziła z manetką x5 3 rzędową, nie chciałem się z tym bawić i zmieniać. Zastanawiam się tylko czy nie zmienić blatu 40 na 38 i czy ustawię odpowiednią wysokość przerzutki przez te spawy..
robertrobert1 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 ... to dla mnie takim sam archaizm jak 44T w klasycznych 26-calowcach. Nie wiem gdzie to można wykorzystać w terenie poza machaniem nóżkami na jakimś prostym zjeździe. A same 3 blaty to niepotrzebna komplikacja. Wszystko zależy od przeznaczenia i terenu po jakim się człowiek porusza. Od kilkunastu lat jeżdzę na 26 calach z blatem 44 i bardzo tęsknię za blatem 46. 3 blaty na Mazowsze to przesada nawet jakby jeszcze założyć sakwy. Jesli jednak rowerek jest jedyny a w planach dalekosięznych byłby wypad w góry to wcale z 3 blatu bym nie rezygnował. Jest to naprawdę niewielkie obciążenie, zużycie żadne a rezerwa znacząca.
Markus34 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 Archaizm to korba na klin i wolno-bieg 6sp, każdy dobiera do swoich potrzeb przełożenia, jak mu wygodnie,przyznam że przy 11-44 na równej drodze z oponami, które mają małe opory można fajnie pocisnąć.U mnie zmianę wymusił rozmiar koła i opon, po godzinie jazdy chyba zmianie na mniejszy ten 40 TAle to nie jest pilna potrzeba.Jestem puki co pod wrażeniem jazdy na bez-dętkach, zachodzę w głowę dlaczego żadnego wyścigu nie pojechałem w ten sposób.Rewelacja mimo, iż 4 razy dmuchaniem tył...
modrzew Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Robert, jest dokładnie odwrotnie Chyba, że pisząc góry masz na myśli asfalty i szutry w górach, gdzie wg niektórych koniecznie trzeba dokręcać. Cóż, widocznie jeszcze nie trafili takie gdzie trzeba dusić heble a i tak licznik zaczyna pokazywać wynik z 6 czy 7 z przodu, a naprawdę nie trudno o takie - wręcz przeciwnie. Nic się nie stanie jak nie dokręcisz bo i tak jedziesz, za to jak zabraknie miękkich przełożeń na podjazdy i ścianki to pozostaje butowanie. Stąd dla mnie trójblat to archaizm i niepotrzebna komplikacja w szeroko pojętym terenie, a dwublat z przesadzoną największą zębatką i za dużym młynkiem także przedstawia wątpliwą wartość.
Markus34 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 Czyli idąc tym tokiem to bardziej 38-24 niż 40-28??
Arni220 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Markus, z 38 możesz mieć problemy z poprawnym wyregulowaniem przerzutki 3rz, a nawet 2rz i tu już takie odsunięcie młynka nie pomoże. Można pokusić się o 2rz pod blaty 36/38, ale nie ma gwarancji, że na biegu 1x1 nie będzie łańcuch o nią ocierał. One mają inny zakres pracy i stąd ten problem może się pojawić. Gdzie ty jeździsz i na jakim kole? Może zrób sobie 36/22 na korbie z przerzutką m665 i rockringiem, a najwyżej daj ciaśniejszą kasetę?
Markus34 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 Wiesz co no jak pisałem to jest wersja budżetowa i tylko puki co ten blat 40 T założyłem w miejsce 32, jak działa pisałem i generalnie coś czuję, że będzie za duża dlatego chyba skłaniałbym się ku wymianie tej właśnie zębatki na 38-36 ale 24 chciałbym zostawić w spokoju:) Jeśli teraz ma 40 -24 i działa to dlaczego ma nie działać z 38 ? Powiedz czego szukać, czy te od alivio 8 sp podejdą czy od 9-10 sp muszę szukać? Jeszcze raz przypomnę, że jest to opcja budżetowa, nie chcę zmieniać ani kasety, ani przerzutki tył anie manetek i korby, puki co pracuje na tym co mam bo graty mam w spoko stanie a wiem jak to się sprzedaje, nie chce czytać dam 20 zł i zabieram...
Arni220 Napisano 20 Czerwca 2016 Napisano 20 Czerwca 2016 Wysokość przerzutki nad blatem, to może sprawić kłopot i w newralgicznych sytuacjach łańcuch może spaść na prawe ramię. Alivio 3x może tu już nie pomóc niestety, bo to nadal przerzutka 3x tak jak dotychczasowa. Nie pamiętam jakie masz koło, ale przy 29" w zupełności styka 36/22, a jeśli chcesz pozostać przy 24 to problemu być nie powinno. Blat 36 to 80zł, pp gdzieś na olx do wygarnięcia za 30zł (ja za tyle kupułem), ale potrzebny rockring, bo łańcuch bez niego przelatuje. Przy 38/24 można próbować z przerzutką 2x i najwyżej pokusić się o taką jej modyfikację jak Puklus to zrobił w innym wątku. Powiem tak, osobiście nie podoba mi się taka przeróbka z pozostawieniem przerzutki 3x. Po coś jednak wymyślono 2x. PS. Jak bedziesz kupować 38z to zwróć uwagę by była to 38 AM, ona jest ukształtowana do działania z młynkiem 24z
Markus34 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Napisano 20 Czerwca 2016 Ok, wiesz można odrazu wywalić cały napęd i kupić Korbe 2x i całą resztę gratów 2x10 tylko to będzie kosztowało z 8 stów, jak dojadę go w tym sezonie to na przyszły może wyleci puki co robię to z czego mam za nie więcej jak 100 zł to powiedz mi dlaczego nie warto spróbować?? Może ktoś bez kasy będzie chciał tanio zrobić 2x9, wybije tutaj i wszystkiego się dowie.
Arni220 Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 A kto tu mówi o zmianie całego napędu? Właśnie za ok. 100zł można coś samemu złożyć, tylko trzeba uważać by nie zmoczyć konfigurując dziwnie podzespoły. Ty zaczynasz kombinować, najpierw 40z, teraz 38z i w praktyce okaże się, że przerzutka od 3x nie działa poprawnie i uniesiona za wysoko wywala łańcuch na korbę, a kasa leci. Rozumiesz do czego zmierzam? Już to przerabiałem i polecono mi zębatkę 36z od trekinga, tragedia, ciągłe problemy ze spadaniem łańcucha na mufę. Dla tego proponuję tobie od razu to, co ja złożyłem za nieco ponad 100zł czyli 36/22 z przerzutką M665 i rockringiem. Uzyskasz w ten sposób oryginalny zestaw/firmową konfigurację i wszystko będzie chodziło perfekcyjnie bez niespodzianek. Można by w nim pokusić się o 24z na młynku, tez powinno działać bezproblemowo. Może ktoś bez kasy będzie chciał tanio zrobić 2x9, wybije tutaj i wszystkiego się dowie. Takich tematów już było dziesiątki, nie jesteś pierwszy.
Markus34 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 Nie bardzo kumam dlaczego za wysoko, chodzi Ci o to, że jak ja opuszczę niżej bo blat będzie miał 36-38 to będzie obcierał łańcuch jak zarzucę tył 34? A jak będzie za wysoko to może przelecieć łańcuch? Mówisz dwa blaty i przerzutka, no ja na razie zmieniłem tylko blat więc nawet jak kupię 36-22 czy cokolwiek innego to i tak nie wydam dużo, poza tym próbuję to pod siebie dostosować, kupię korbę czy blaty 36-22, będzie za miękko i znowu będę musiał kupić większy a tak lecę od góry w dół, kombinuję, testuje, sprawdzam jak działa w różnych warunkach.
modrzew Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Hmmm, i nadal nie wiesz jakiego zakresu przełożeń potrzebujesz..? Przerzutki 3-rzędowej nigdy nie zamocujesz odpowiednio nisko do pracy z korbą 2-rzędowa, bo ma duży prowadnik ogarniający blat 44 czy inny tam 42, przez co w razie obniżenia zaczyna haczyć o tylny trójkąt.
Markus34 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 Wiesz, przejechałem tym rowerem z 10 km dopiero, dopiero zmontowany więc jeszcze nie wszystko jest jasne. Jeżdżę teraz na tym co opisałem wcześniej, na oponach, których nie mogę uszczelnić i nie wiem czy ja nie mam pary w nogach, czy przełożenie jest za twarde czy może to przez te balony nie ogarniam 11-40 4 strony i dopiero teraz pada informacja, że może haczyć o widły ta przerzutka...no litości... Zejdę o dwa zęby i zobaczę, jak to będzie hulać, jeśli nadal będzie za sztywno a wózek będzie obcierał albo z jakiegoś powodu nie będę mógł tego wyregulować to dalej będę kombinował.
Markus34 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Napisano 22 Czerwca 2016 Podlubalem trochę i ustawiłem napęd tak, że 40 chodzi z 30 i nic nie przyciera ślę już z 34 trze to samo w drugą stronę 22 do 17 chodzi spoko ale już 15-13-11 trze. Pamiętam, że gdy miałem blat 42 to tak mi się udało ustawić x9 że ogarniala pełny zakres. Myślę też że słabą robotę robi ten blat 40 i to jego przetloczenie, myślałem nad wsadzeniem czegoś w stylu zee, ona jest prosta, dzięki czemu mógłbym wyjąć podkładki z pod 24 i może by się to udało lepirywyregulować?
Arni220 Napisano 22 Czerwca 2016 Napisano 22 Czerwca 2016 Podlubalem trochę i ustawiłem napęd tak, że 40 chodzi z 30 i nic nie przyciera ślę już z 34 trze to samo w drugą stronę 22 do 17 chodzi spoko ale już 15-13-11 trze. No i tak zostaw. Być może gdybyś poprawił podkładkami linię łańcucha korby o 1 czy 1,5mm, to nie tarło by ci na 40:34, ale to trzeba by doświadczalnie się pobawić. Teraz ważniejsze, by ci łańcuch nie spadał w żadną stronę przy zmianie biegów. To że na sucho chodzi, to jeszcze nie wszystko. Czy ja dobrze się domyślam, zbudowałeś korbę 40/22? Stosuj też interpunkcję, to nie przedszkole by trzeba się domyślać co autor ma na myśli Myślę też że słabą robotę robi ten blat 40 i to jego przetloczenie, No tak, jak masz za mały młynek, to te przetłoczenia są za wysoko i łańcuch idąc po skosie z młynka haczy o nie. To są rampy kierunkowe, to one odpowiednio pchają łańcuch w bok, by ten idealnie trafił na młynek, one nie mogą być ani a nisko ani za wysoko. Zee nie możesz wsadzić, bo nie będziesz mógł zmieniać biegów, to są blaty od korb 1rz, nie mają pinów podnoszących i ramp właśnie. Raz, że może ci łańcuch kleszczyć się pomiędzy, a dwa nie wrzucisz z młynka na blat lub będzie to bardzo mocno utrudnione.
Markus34 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Napisano 22 Czerwca 2016 Kombinowałem dziś na wszystkie możliwe sposoby chyba, obracałem, zdejmowałem i dodawałem podkładki i pod suport i pod młynek, ograniczałem ją raz w jedna raz w drugą stronę, nic chyba więcej nie wymyślę, jedyne co mi przychodzi teraz do głowy to blat 28 zamiast 24 bo istotnie prowadnica jest już prawie przy ramie, ze 3-4 mm mi zostało miejsca wiec jak nawet dałbym blat 38 to już może spadać łańcuch. Gdybym zamontował 28 to mógłbym podkładki wyciągnać spod młynka, dystans by się zmienił. Z korbą dwurzędową w ogóle cały zakres kasety można wykorzystać i na jedeny i na drugim blacie bez żadnego przycierania czy jest to nie do goarniecia? Nie wiem tylko czy czasem sama korba nie jest problemem...
Arni220 Napisano 22 Czerwca 2016 Napisano 22 Czerwca 2016 Gdybym zamontował 28 to mógłbym podkładki wyciągnać spod młynka, dystans by się zmienił. No nie do końca. Teraz z tymi podkładkami 2mm pod młynkiem zwiększyłeś dystans ale do ramp, bo to pewnie o nie tarł ci łańcuch. Jak dasz zębatkę 28z to ta spowoduje, że łańcuch będzie szedł wyżej z pominięciem ramp i już wtedy do ocierania może nie dochodzić. Pisałem ci od początku, najlepiej napęd się sprawuje przy firmowej konfiguracji zębatek, im większe odstępstwa tym dziwniejsze i więcej problemów. Z korbą dwurzędową w ogóle cały zakres kasety można wykorzystać i na jedeny i na drugim blacie bez żadnego przycierania czy jest to nie do goarniecia? A to już różnie z tym bywa, poczytaj przygody Puklusa z korba 2rz i dedykowaną przerzutką 618. Shimano pisze wyraźnie, na biegu 1x8/9/10 może dochodzić do ocierania łańcucha o przerzutkę i/lub blat. Nie wiem tylko czy czasem sama korba nie jest problemem... Nie, ta korba ma nawet lepszą o 2mm linie łańcucha niż korby 2rz. Problem stanowi wielkość twoich blatów i przerzutka. Przerzutki 3rz mają nieco węższą klatkę niż 2rz, ponadto 2rz mamy do wyboru dwie, od systemu 2x9 i 2x10. Ta dla ciebie od 2x9 była by OK gdybyś miał zębatki 36-22, no może też 38-24/26, ale nie wiem czy nie potrzebował byś rockringa (mi łańcuch bez niego przelatywał jakoś). S kolei przerzutki od 2x10 mają inny zakres pracy, ustawiony pod linie łańcucha korby czyli 48,8, a ty masz na korbie 46,8mm. Może ci się przerzutka niewystarczająco złożyć i dochodzić do ocierania łańcucha na biegu 1x1/2 a może i 3?
Markus34 Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Napisano 22 Czerwca 2016 No chodziło mi o dystans między nimi gdybym wyciągnął te podkładki i zamontował 28, wiem czytałem ale już pisałem, że to próba po taniości. Czyli nie ustawiłem tego aż tak źle, przerzutkę mam teraz x9 ale 3 x 10, mama manetkę x5 3x więc już nie chciałem ryzykować, że 2x nie będzie z nią działać
Arni220 Napisano 22 Czerwca 2016 Napisano 22 Czerwca 2016 Tak, tak, wiem że chodzi ci o te podkładki 2mm co wsadziłeś pod młynek, z 28z nie będziesz ich potrzebował, zbliżysz zębatki ku sobie i prawdopodobnie nie dojdzie do ocierania, bo zbliżysz zęby ku sobie na prawidłowa odległość. Nie chciałeś słuchać
Markus34 Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Napisano 23 Czerwca 2016 Ok, to jest dla mnie oczywiste, nie gadajmy już o tym, koncepcja jest teraz nowa, kupiłem manetką x7 dwurzędową, jaką teraz muszę kupić zmieniarkę 2 rzędową zostawiając na razie ten blat+28 ewentualnie jaką pod 38-26, dodam tylko, że chciałbym srama, min x7.
Arni220 Napisano 23 Czerwca 2016 Napisano 23 Czerwca 2016 Sram miał układ 39/26, obyś znowu nie miał problemu z poprawnym ustawieniem wysokości przerzutki nad blatem (1-3mm). Pewnie się uda, bo to niewiele, ale... Zwróć też uwagę na linię łańcucha swojej korby (46,8mm) i linie łańcucha przerzutki, która będzie miała taką samą jak dedykowana korba. Nie wiem teraz ile robił Sram dla 2rz, ale żeby to nie było tak jak u Shimano 10s i 48,8mm, bo znowu będzie ci ocierał wodzik o łańcuch przy biegu 1x1/2. Znalazłem na szybko i niby jest 45,5mm czyli masz o 1,3mm przesuniętą bardziej w prawo, a więc można przypuszczać, że jak dojdzie do ocierania to na biegu 2x9/10
Markus34 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Napisano 24 Czerwca 2016 Mam nadzieję, w taki ustawieniu już nie powinno obcierać?Zanim zamontuje nowa manetkę i przerzutkę to jeszcze sprawdzę temat z blatem 28, wyciągnę podkładki i spróbuję ustawić przerzutkęTo co w takim razie proponujesz, przerzutki Shimano w takim razie będzie mi gorzej ustawić niż sram, zgadza się? I czy czasem dla trój blatowej korby xt 770 linia to nie 50 mm?
Arni220 Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 Ja bym prubował ustawić to co masz z układem 40/28. To będzie działać poprawnie bez żadnych podkładek. Tę 40z masz od korb 2rz? Ty dałeś 2mm podkładek pod młynek, a więc rozsunąłeś zębatki od siebie, a nie rozsuwałeś klatki przerzutki. One są skonstruowane pod konkretny rozstaw zębatek, a nie dowolny. To musiało obcierać. Musiałeś tak zrobić bo były problemy. Powinieneś dać zębatkę 28 tak jak ci mowiłem to by grało prawdopodobnie. Czy z Shimano będzie gorzej? Teoretycznie chyba tak, jeśli te 45,5mm to prawda. Ale na 100% gwarancji ci nie daję, to trzeba wyprobować. Dając przerzutkę 2x10 można ewentualnie zrobić tak jak Puklus czyli wyjąć taką blaszkę poszerzając klatkę przerzutki. Dodatkowo można dać węższy łańcuch 10rz, to też poprawi sytuację, ale czy zniweluje ocieranie na biegu 1x1? Korba 3rz ma rzeczywiście linię łańcucha 50mm, ale ty już masz 2rz więc linia się zmieniła na 46,8mm.
Markus34 Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Napisano 24 Czerwca 2016 Pewnie będzie ale nie z tą przerzutką bo ona tak i tak będzie obcierać o 1-2 już pomijam ten mniejszy blat, próbowałem to wyregulować z 40 tką(od korby slx 2x) i nie ma szans albo w jedną albo w drugą stronę trze. Więc nawet jak założę blat 28 i wyjmę podkładki to przestanie obcierać o zębatki ale nie przestanie o prowadnicę dlatego muszę mimo wszystko zmienić przerzutkę. Jeśli sram ma 45.5 to daje 1.3 z kolei jeśli Shimano 48.8 to 1.2 ale w drugą stronę znowu to wydaje mi się, że jednak sram jest lepszym rozwiązaniem. Ew. Shimano i podkładka pod suport, mam jeszcze jakieś bardzo cienkie od szosy, może coś w ten deseń? Albo wsadzić podkładki pod suport cieńsze i cofnąć korbę w stronę ramy i montować Sram-a z linią 45.5? Z tym łańcuchem też nie głupi pomysł. o ile jest cieńszy 10 od 9, i czy się dogada z kasetą i przerzutką ?
Arni220 Napisano 24 Czerwca 2016 Napisano 24 Czerwca 2016 40 od jakiej korby SLX? To ma znaczenie, od 3rz czy 2rz? Od 3rz to wyprofilowana jest pod 30, od 2rz pod 28. 48,8 vs 46,8 to różnica 2mm a nie 1,2mm. O prowadnicę może ci ocierać, już ci pisałem że Shimano to przewiduje dla biegu 1x10, 9, 8. O biegu 2x1 nic nie piszą ale... Fajnie jak nie ociera i tak większość daje się ustawić. Przerzutki 2rz mają nieco szerszy wodzik więc łatwiej to ustawić. Pod suport żadnych podkładek nie dodawaj, nic nie zmieniaj, bo ramiona będziesz miał niesymetrycznie względem osi roweru, tak się nie da zmienić lini łańcucha korby. Jeśli przerzutka nie będzie chciała się bardziej złożyć/wychylić to może lekko podpiłować iglakiem jej ograniczniki? Łańcuch 10rz jest węższy ale rolki ma tak samo szerokie co w 9rz, z tyłu będzie wszystko grało, spokojnie, wielu tak jeździ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.