Dziubek Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Witam. Wymieniłem manetki na M430 przód + tył. Poodkręcałem wszystko, podmieniłem manetki i zonk. Po przyczepieniu linki gdy testuje manetkę na sucho (bez łańcucha) to przy zrzucaniu biegów słychać jak każdy z nich jest zrzucany na dwa razy, słychać klik-klik zanim zleci na niższy bieg. Napinanie jest ok. Linki nowe, z zestawu. Nic nie ruszałem przy nich. Aby było weselej zjawisko jest na przodzie i tyle. Manetki nówki sztuki. Dla lepszego zobrazowania problemu zrobiłem filmik. Od 9 sekundy są te "skoki" https://youtu.be/MtFQ07s2zzM
Jock3r Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Wg mnie wszystko jest ok, u mnie tak samo wrzuca i zrzuca.
Dziubek Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Napisano 9 Czerwca 2016 Ale to chyba powinno być płynne, nie ? W końcu łańcuch "nachodzi" na przerzutki nie skacze po nich. Prawda ? Czy się mylę ? Proszę o naprostowanie mnie na temat.
Jock3r Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Mam takie same dźwięki przerzucania z przodu jak i z tyłu i łańcuch nie skacze mi po kasecie i korbie. Ja bym się nie przejmował tylko składał rower do kupy i jeździł. Jak podczas jazdy będzie coś nie tak to będziesz dopiero się martwił.
seraph Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Musisz sprawdzić podczas jazdy. Jeśli wtedy będzie zrzucać opieszale to trzeba poluzować lekko linki śrubami przy manetkach i już.
cervandes Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Przecież tak ma być! Przełożenie zrzucane jest dopiero gdy puścisz dźwigienkę a nie od razu gdy ją naciśniesz.
modrzew Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Tak działa każdy trigger od Szimano przecież aż do XT. Dopiero tam masz instant release, chyba, że w najnowszych wypustach już to zeszło do niższych grup...
siimon Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Jeden klik gdy wciśniesz wajchę, drugi gdy puścisz. Czy w górę czy w dół działa to tak samo. Różnica jest taka, że w górę ruch linki następuje po pierwszym "klik" a w dół po drugi. Gdyś miał przerzutkę z odwrotną sprężyną było na odwrotnie. Siadaj na rower i do lasu, a nie szukasz sobie problemów.
Dziubek Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Napisano 10 Czerwca 2016 Dzięki chłopaki za pomoc. Po części nie bardzo wiem o czym piszecie bo ja to w kompach o serwerach siedzę No właśnie dziś wieczorem będę regulować i pojadę na jazdę testową. Jak będą jakieś problemy dam znać. RedMi Note 3 tapie tego posta
Budensyn Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Jeżeli chodzi ci o zrzucenie na niższe koronki z tyłu (czyli na manetce wrzucanie na wyższy bieg, np. z 7 na 8) to z tymi manetkami tak powinno to działać. Naciskasz dźwignię - słyszysz klik, puszczasz dźwignię - słyszysz drugi klik i następuje zmiana biegu.
Dziubek Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Napisano 11 Czerwca 2016 Założyłem, wyregulowałem śrubami, poprawiłem baryłkami i jest miodzio. Cały napęd wymieniony, jazda testowa na 30 km i teście zmiany przerzutek w każdej możliwej pozycji. Wszystko chodzi cicho jak trzeba. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.