Skocz do zawartości

[przerzutka] Manetka zrzuca na "raty" każdy bieg M430

Dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wymieniłem manetki na M430 przód + tył. Poodkręcałem wszystko, podmieniłem manetki i zonk. Po przyczepieniu linki gdy testuje manetkę na sucho (bez łańcucha) to przy zrzucaniu biegów słychać jak każdy z nich jest zrzucany na dwa razy, słychać klik-klik zanim zleci na niższy bieg. Napinanie jest ok. Linki nowe, z zestawu. Nic nie ruszałem przy nich.

Aby było weselej zjawisko jest na przodzie i tyle. Manetki nówki sztuki.

Dla lepszego zobrazowania problemu zrobiłem filmik. Od 9 sekundy są te "skoki"

https://youtu.be/MtFQ07s2zzM

Napisano

Ale to chyba powinno być płynne, nie ? W końcu łańcuch "nachodzi" na przerzutki nie skacze po nich. Prawda ? Czy się mylę ? Proszę o naprostowanie mnie na temat.

Napisano

Mam takie same dźwięki przerzucania z przodu jak i z tyłu i łańcuch nie skacze mi po kasecie i korbie. :P Ja bym się nie przejmował tylko składał rower do kupy i jeździł. Jak podczas jazdy będzie coś nie tak to będziesz dopiero się martwił. ;)

Napisano

Tak działa każdy trigger od Szimano przecież aż do XT. Dopiero tam masz instant release, chyba, że w najnowszych wypustach już to zeszło do niższych grup...

Napisano

Jeden klik gdy wciśniesz wajchę, drugi gdy puścisz. Czy w górę czy w dół działa to tak samo. Różnica jest taka, że w górę ruch linki następuje po pierwszym "klik" a w dół po drugi. Gdyś miał przerzutkę z odwrotną sprężyną było na odwrotnie. 

Siadaj na rower i do lasu, a nie szukasz sobie problemów. 

Napisano

Dzięki chłopaki za pomoc. Po części nie bardzo wiem o czym piszecie bo ja to w kompach o serwerach siedzę :) No właśnie dziś wieczorem będę regulować i pojadę na jazdę testową. Jak będą jakieś problemy dam znać.

RedMi Note 3 tapie tego posta

Napisano

Jeżeli chodzi ci o zrzucenie na niższe koronki z tyłu (czyli na manetce wrzucanie na wyższy bieg, np. z 7 na 8) to z tymi manetkami tak powinno to działać. Naciskasz dźwignię - słyszysz klik, puszczasz dźwignię - słyszysz drugi klik i następuje zmiana biegu.

Napisano

Założyłem, wyregulowałem śrubami, poprawiłem baryłkami i jest miodzio. Cały napęd wymieniony, jazda testowa na 30 km i teście zmiany przerzutek w każdej możliwej pozycji. Wszystko chodzi cicho jak trzeba.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...