TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Witam. Panowie, po pierwszej jeździe (sic!) pedał wypada z korby, gwint totalnie zjechany. Co moze byc przyczyna? Rower ma kilka dni.
Marcin9 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Jeśli odpadł to znaczy że był niedokręcony...
Mod Team michuuu Napisano 6 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2016 Albo ktoś zmechacił gwint przy wkręcaniu i sprzedał uszkodzony. Po jednej jeździe gwint totalnie zrypany?
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Odpaść nie odpadł ale zaczął pływać, na chwile obecną łapie na kilka gwintów, do czasu naciśnięcia na pedał. Ciała dałem ja albo braciak, rower przyszedł w kartonie do skręcenia. Macie jakieś propozycje? Musze kupować całą korbe czy jest na to jakis sposób ktorego nie znam?
Marcin9 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Naprawić można tylko czy to się opłaca? http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html Co to za korba?
dovectra Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 rower przyszedł w kartonie do skręcenia. a wiesz że pedały mają różne gwinty? lewy i prawy? może na siłę wkręciłeś nie w ta stronę?
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 dovectra już wiem :-) No nic, za błędy sie płaci... Korba to Prowheel 175mm, 42 zęby. EDIT. Sprawdzilem, pedały były dobrze wkręcone.
Marcin9 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Korba to Prowheel 175mm, 42 zęby. Dokładne oznaczenie lub chociaż modele roweru EDIT. Sprawdzilem, pedały były dobrze wkręcone. Po tej stronie miałeś pedał z oznaczeniem R?
turysta Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 a wiesz że pedały mają różne gwinty? lewy i prawy? może na siłę wkręciłeś nie w ta stronę? Ciekaw jestem jakim cudem udałoby mu się wkręcić odwrotnie pedały.
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Dokładne oznaczenie to "Prowheel Pro 42, 175mm" Tak, po tej stronie miałem oznaczenie "R"
siimon Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Nawet Chuck Norris nie dał by rady lewego pedała z prawej strony. Musiał być po prostu nie dokręcone. Opcja 1. Wstawienie gwintowanej tulejki. http://serwisbajka.pl/naprawa-gwintu-w-korbie/ Opcja 2. Jeżeli, gwint trochę łapie, możesz posmarować go odpowiednim klejem i wkręcić pedał. Oczywiście prędzej czy później będziesz musiał wymienić korbę z pedałem (lub pedał z korbą ) Opcja 3. Wymieć od razu korbę.
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Korba jest prawie nowa. Chyba głupio byłoby od razu kupować druga, co do klejenia nie ukrywam przeszło mi przez myśl ale tutaj pojawia się pytanie jak często niszczą się pedały (najprostsze aluminiowe)? Wychodzi na to ze najlepszym rozwiązaniem byłoby naprawienie gwintu, co widzę wykonuje się w poznańskich serwisach. Co to za specjalny klej?
dovectra Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 turysta nie takie kwiatki juz widziałem. zwłaszcza w korbach aluminiowych marnej jakości. TomaszU84 przy wkręcaniu trzeba uważać, praktycznie cały gwint powinien dać się wkręcic paluchami, dopiero na końcu dociągnąć 15-ką. pozdro
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Panowie, skontaktowałem się w tej sprawie z firma roweru i... korb nie maja, najbliższa dostawa za ok pól roku. Postanowiłem zainwestować w nowa. Teraz pojawia sie pytanie, czy istnieje korba, która bez żadnych dźwięków przeżyje X tys kilometrów pod 100kg rowerzysta? I kolejne pytanie, czy nie lepiej byłoby od razu zainwestować w 3 rzędową...? Prędzej czy później wykorzystałbym możliwości z tym związane, pytanie czy więcej rzędów nie równa się większej ilości problemow? Aha, z tylu mam 9 przerzutek.
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2016 Ciekaw jestem jakim cudem udałoby mu się wkręcić odwrotnie pedały. Skoro suport sie da to pedały także która bez żadnych dźwięków przeżyje X tys kilometrów pod 100kg rowerzysta? Tak, korby z lat 90 i początku 2000, oraz większość korb na zintegrowaną oś.
TomaszU84 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Ogromne dzieki za pomoc w temacie. Po po poludniowej drzemce doszedłem do wniosku ze spróbuje najprostszego rozwiązania - kleju. Pobieglem do Tesco gdzie znalazłem klej epoksydowy (dwuskładnikowy), napchałem ile tylko się dało, oczyscilem nadmiar z ramy, daje mu 24h i ostro depne na pedał. Zdjecia dla ciekawskich.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.