toomek_124 Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 witam . Kupiłem uzywany rower Giant talon 5 27.5 . Troche pojezdzilem i dochodze do wniosku ze obecny amortyzator sr suntour nie spelnia swojego zadania - przynajmniej tak mi sie wydaje. Podczas jazdy po nierownosciach amortyzator nie wybiera dobrze dziur i wszystko odczówalne jest na kierownicy , rękach. Moje pytanie brzmi : Na co zmienic obecny amortyzator by lepiej spelnial swoje zadanie ?
Ychu Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 Jak już wymieniać to na powietrze. Określ budżet bo tak to sobie możemy strzelać. Wstępnie mogę polecić użytkownika Activia , jest on dystrybutorem amortyzatorów suntour i pewnie coś znajdzie. Wszystko jednak zależy od budżetu , bo równie dobrze może być np. RS Reba.
toomek_124 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Napisano 2 Czerwca 2016 myślalem o czyms z Foxa http://allegro.pl/nowy-fox-float-32-ctd-qr15-tapered-26-27-5-100mm-i6215593341.html cos takiego . i tak wlasnie nie wiecej niz cena z aukcji
Ychu Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 Ten akurat prawdopodobnie nie przypasuje bo ma oś 15 mm i rurę taper. Jak przypuszczam potrzebujesz oś 9 mm i sterówkę 1 1/8 ale mogę się mylić. Jaką masz oś w kole? Fox chyba nie robi na 9 mm.
toomek_124 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Napisano 2 Czerwca 2016 poszukalem w internecie i niby oś 9 mm i sterówka 1 1/8 - tak jak piszesz . czyli FOXA nie dostane ?
ACTIVIA Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 Jeżeli masz pod 1/1/8" oś 9mm i koło 27,5" to proponuje EPIXONA RLR 2016
Ychu Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 czyli FOXA nie dostane ? Może jakieś używki by się znalazły , ale różnie może z nimi być.
Rulez Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 Można dostać Manitou Marvel : http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/manitou-marvel-comp-forks-9mmqr-2016/rp-prod117113
toomek_124 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Napisano 3 Czerwca 2016 a czy do Talona nie zaloze amortyzatora taper ? ktos wytlumaczy roznice ? p.s nie jestem w temacie o co z tym chodzi, w sumie to nawet nie myslalem ze rowery to taka " czarna magia " przy przerabianiu
modrzew Napisano 3 Czerwca 2016 Napisano 3 Czerwca 2016 Jak to jest, że na porządny rower jako całość to nie ma, a potem chcesz się ładować w jedne z najdroższych widelców? Tak BTW ocyzwiđcie XCT z tego Talona to parch jakich mało i nawet nie można nazwać tego amortyzatorem, niemniej żebyś się nie zdziwił że nawet super markowy i drogi wideł nie wybiera liści i najmniejszych dziurek bo w praktyce nie do tego on służy żeby rączki nie bolały tylko po to żeby zapewnić dobrą trakcję. I na koniec napisz jak będzie użytkowany ten rower, bo jak np. ma to być kolejny "szosowy góral" to szkoda czasu i ambarasu na szukanie jakichś wypasów i wydawaniu być może więcej niż ten rowerek kosztował. W widle "taperowanym" rura sterowa ma stożkowaty kształt, na dole ma 1 1/2" a na górze 1 1/8", w "zwykłym" ma na całej długości średnicę 1 1/8". Reszty chyba nie trzeba tłumaczyć.
toomek_124 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Napisano 3 Czerwca 2016 Jak to jest, że na porządny rower jako całość to nie ma, a potem chcesz się ładować w jedne z najdroższych widelców? jakoś tak swiedzilem ze jak mam zmieniac to ma cos markowego Tak BTW ocyzwiđcie XCT z tego Talona to parch jakich mało to akurat zauważyłem rowerem jezdze rekreacyjnie ale przewaznie przez lasy , parki, gdzie naprawdę czuc ze ten obecny amortyzator nie spelnia swojego zadania a coś z Rock Shoxa do mojego roweru jest godne polecenia ?
toomek_124 Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Napisano 4 Czerwca 2016 a czy idzie jakos zamontowac amortyzator taper zamiast 1 1/8 ?
Ychu Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 a czy idzie jakos zamontowac amortyzator taper zamiast 1 1/8 ? Tak , wymiana ramy
roberttrebor Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 Można dostać Manitou Marvel : http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/manitou-marvel-comp-forks-9mmqr-2016/rp-prod117113 . to dobra propozycja,manitou robi dobre amortyzatory z dobrym stosunkiem cena,jakość :-)
toomek_124 Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Napisano 4 Czerwca 2016 dobra , to zanim zakupie , wie ktos czy talon ma na pewno 1 1/8 ?
beskid Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 Obecnie Talony mają 1 1/8. Jest spora szansa by średnica osadzenia w Talonach miała 44mm więc mógłbyś teoretycznie poszukać gdzieś sterów FSA Orbit Ita i wsadzić amor z taperem. To jedyna opcja bez wymiany ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.