Skocz do zawartości

[korba] Redukcja blatów MTB

fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie jestem posiadaczem roweru MTB. Wywaliłem przednią przerzutkę i manetkę z tego względu że w ogole tego nie używam, ale została mi korba z trzeba blatami. Chciałbym się jej pozbyć i zostawić tylko drugą. Czy jest możliwe zdemontowanie pierwszej i trzeciej? Korba jaką posiadam to SR Suntour NEX 42,32,22T. Dodatkowo wyczytałem że będe potrzebować jakiś napinacz do łańcucha aby nie spadał? Dodam tylko tyle że poruszam się głownie asfaltem i ścieżkami.

Napisano

Potrzebujesz albo prowadnicę, taki wózek jak w przerzutce żeby trzymał łańcuch na blacie. Ewentualnie zmieniasz blat na narrow wide, czyli taki, który klei łańcuch. Wtedy nie potrzebujesz prowadnicy.

Napisano

Dasz radę.

Albo kupujesz krótkie kominy (4mm), wywalasz blat i młynek, a dokładasz prowadnicę.

Albo kupujesz krótkie kominy (4mm), wywalasz zębatki i montujesz zamiast nich jedną typu narrow wide.

Napisano

Ja dalem zwykle podkladki i zostawilem orginalna zebatke bez napinacza. Na razie nie spada zdarzylo sie moze raz ze spadl. Takze sprobuj najpierw tak pojezdzic i zobaczysz czy ci to odpowiada

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja mam zębatkę narów. Jeszcze ani razu mi nie spadł łańcuch. I jak dla mnie wygląd bardziej estetyczny.

Znając życie zaraz będzie pełno głosów za i przeciw prowadnicy.

Tapatalk i wszystko jasne[emoji41]

Napisano

Zobaczyłem kilka ofert z Narrow Wide i wszystkie były do napędów 9-11 a ja mam 8, czy to znaczy że tylny napęd musiałbym wymienić czy po prostu nie trafiłem na ofertę dla 8?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...