Skocz do zawartości

[napęd zee] Linia łańcucha i poprawność złożenia

bioly87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mufa ma 73mm podkładka jest po obu stronach, czy to prawidłowo, bo czytałem że ma być tylko jedna po stronie napędu?

Druga sprawa, to te srebrne śrubki i podkładki po co one są wkręcone, może zamiast tej nakrętki na lewe ramie?

EKkMj91.jpg

UAaCsXg.jpg

3mP9SVC.jpg

yU5t8Fu.jpg

CXcaLsz.jpg

Napisano

na 73mm idzie tylko podkładka z lewej strony , pewnie tak ale zamiast robić taki bangladesz z podkładkami lepiej kupić tą śrubkę lewego ramienia za 10-15 zł i nie ryzykować pozacinania nóg koncówkami pręta

Napisano

Dając podkładkę z lewej linia łańcucha się zmieni i łańcuch będzie w linii prostej na 5 zębatce licząc od największej (aktualnie jest w linii prostej na 6 zębatce)?

Napisano

Kolego, coś ty natobił, co to za druciarstwo?

Mufa 73mm to jedna podkładka pod miską od strony napędu. Nic więcej nie potrzeba. Jak dałeś drugą po ND to odsunąłeś prawe ramie korby od osi i te są teraz niesymetrycznie. Masz pogubione części od korby, tam powinien być taki bolczyk, który trafia w otwór osi po prawidłowym montażu, ty go nie masz widocznie skoro zmieściła ci się druga podkładka. Takie ustawienie jednak nie zmieniło lini łańcucha.

Te całe śruby i podkładki dał ktoś, by zniwelować luz na łożyskach w trakcie montażu korby. Tragedia.

Ty masz korbę 3 rzędową i zębatkę wkręconą w miejscu środkowej. Jeśli zębatka nie ma offsetu to jej linia łańcucha wynosi 50mm, a kasety ok. 45mm. Jest przesunięcie i decyzja należy do ciebie, czy chcesz tak zostawić czy dać podkładki np. 2mm pod zębatkę i zmienić jej pozycję na 48mm.

Napisano

Tak, pytnie tylko, czy dasz radę, czy czasem nie masz w osi zerwanego gwintu? Po co był komuś taki zabieg?

Powinieneś mieć jeszcze taki bolec pizycjonujący lewe ramię, ale nie wiem czy idzie go dokupić, poszukaj.

Napisano

O to właśnie mi chodzi, nie wiedziałem jak to nazwać. Masz to? Musisz mieć i tę plastikową nakrętkę, wtedy wszystko poprawnie złożysz.

A linię łańcucha ustawiszsobie ewentualnie podkładkami pod zębatką.

Napisano

Korba zee 3 rzędowa? Coś ci się chyba pomyliło Arni, zee jest jedno rzędowa, ona tak wygląda. Linia łańcucha 50,4mm.

Co do tego druciarstwa, to niezła jazda.

Pozdumowując:

- wywal podkładki z lewej strony, zostaw jedną od strony napedu

- kup te plastikowe podkładki z twoich linków, pamiętaj tylko, że ten plastikowy korek jest tylko od zlikwidowania luzu, to dwie śruby trzymają ramię korby, jak za mocno go dokręcisz to może nawet pęknąć

- kup też jakiś klej do gwintów o średniej sile wiązania, jakiś prolok czy loctite i daj po kropli na każdy gwint z tych dwóch śrub, mi bez tego zawsze się luzowały

- linie łańcucha możesz poprawić stosując 2mm (lub większe) podkładki między korbę a blat. Weź tylko pod uwagę długość kominów i przestrzeń pomiędzy blatem a ramą. Gravity-shop sprzedaje fajne kominy Reverse (anodowane alu) jakoś za 45 zł komplet. Masz tam w komplecie dedykowane do nich 2mm podkładki.

Napisano

No fakt, bo to chyba na osłonę było te wycięcie.

Kominy dość tanio wychodzą na aliexpress, też są te długie, stalowe. Dając podkładki nie wiem czy czasem alu nie zacznie się odkształcać, jednak siła ścinająca inaczej się rozłoży przy takim montażu korygującym LŁ.

Napisano

2mm aż takiej różnicy nie zrobi moim zdaniem, pozatym podkładki są dedykowane, więc producent chyba wie co robi. Do tego alu 7075 jest twardsze i sztywniejsze od 6061 (przynajmniej z tego co wiem). Jak dla mnie powinno wytrzymać, zresztą sam je zamówiłem, aczkolwiek ja użyje bez podkładek, bo mam jajko z HCC z 2mm offsetem.

Ale tak jak mówisz, stal to stal a podkładki można dobrać w jakiejś hurtowni, tylko - 100 do lansu się ma ;)

Napisano

O ile dobrze pamiętam to ok. 6 USD kosztowały te długie kominy na ali.

Podkładki można dorobić sobie z rurki alu dostępnew każdym markecie budowlanym za astronomiczną kwotę 5zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...