Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Romet Orkan 6.0 + Alfine 11 gruchotanie podczas pedałowaniu

matjaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witka

Jestem od tygodnia czasu użytkownikiem Orkana 6.0 z Alfine 11. Podczas pedałowania wydaje ona gruchoczący dźwięk. Czyli gdy nie pedałujemy cisza, pedałujemy takie głuche grgrgrgrgrgr (nie potrafię tego inaczej opisać).

Czy to normalne przy tej przerzutce?

Napisano

zdejmij łańcuch z zębatki na korbie i pokręć pedałami następnie zębatką na kole i będziesz wiedział skąd dochodzi zgrzytanie

dopiero wtedy można coś dalej poradzić

za jakieś kręcenia i naprawy raczej nie bierz się skoro rower na gwarancji tylko serwis

Napisano

Jeszcze kwestia czy te odgłosy występują na każdym biegu. Jeśli np tylko na 6 biegu to może być problem ze sprzęgłem. Oczywiście śledztwo trzeba zacząć od sprawdzenia czy linka manetki jest dobrze wyregulowana. Muszą się pokrywać 2 żółte kreski na mechanizmie sterującym piastą. Jeśli regulacja jest ok i chrobotanie występuje na wszystkich biegach może to być wina krzywo ustawionego napinacza łańcucha. Szanse na to, że nowa piasta jest zepsuta są raczej małe. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy autor wątku rozwiązał jakoś ten problem? Kupiłem tego orkana i u mnie dzieje się to samo z tym że mniej więcej od 8 biegu jest w miarę cicho a na 11 już prawie tego nie słychać, a ogólnie im niższy bieg tym głośniej.

Bardzo się zdziwiłem, gdyż przesiadłem się ze starego gruchota na ten rower i czytałem opinie że działa to wszystko cichutko, a jednak to gruchotanie nie daje mi spokoju i boję się że coś jest nie tak i że coś może się od tego stać. 

Napisano

Tez mam cos podobnego, dziwne dzwieki przy niskich przerzutkach. Krecenie sama przekladnia jest ciche. Jak zlokalizuje jaki lancuch powinenine kupic to wymienie i wyczyszcze caly uklad bo mam wrazenie ze dzwiek moze pochodzic z tego.

Mam bardzo mieszane uczucia co do tego roweru - jest mega problematyczny. Szczegolnie tensioner shimano.

Tensioner montowany na  stale - jesli nie naciagne go *naprawde* mocno to srednio raz na 2 dni spada mi lancuch z tensionera (bez kluczy przy sobie nie zalozysz lancucha). Jak naciagne mocno, to nie spada, ale wyrazniej ciezej sie pedaluje, wydaje mi sie uklad glosniej pracuje, no i nie ma 1,5cm gora dol luzu jak naciskasz na lancuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...