Skocz do zawartości

[napęd]1x10 przerzutka Zee i manetka XT

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kup 2x x10.73 i będzie pan zadowolony.

.73 to odpowiednik slx

.93 xt

różnią się głownie powłokami

kolejne są lżejsze i mają jeszcze inne powłoki.

W przypadku łańcuchów lżejszy i droższy nie znaczy trwalszy.

Napisano

dzieki bedekupowal ten kmc 10.73 .

taka ciekawostka ktorą wyczytałem apropo tanich łancuchow szimano ...Należy wiedzieć, że firma KMC jest producentem łańcuchów na licencji Shimano. To właśnie z fabryk KMC trafiają na rynki całego świata, takie łańcuchy jak: UG30, UG50, UG51, IG31, IG51, HG40, HG50, HG53 czy HG73.

czyli jeden pies.

radziu gd po co mi dwa łancuchy?

Napisano

KMC 10.93 to bardzo dobry łańcuch, mam używam i sobie chwalę. Zawsze jednak możesz kupić najlepszy z możliwych łańcuchów, czyli Campagnolo C10, który wytrzyma tyle co 4 łańcuchy Shimano. Shimano odpuść, bo są z plasteliny robione.

Napisano

2 łańcuchy, bo będziesz zmieniał co 300 -500 km na krótszy i wtedy zrobisz jakiś znośny przebieg.

Przy jednym, jak go szlag trafi np po 2500, to kaseta nowego nie przyjmie.

Napisano

2 łańcuchy, bo będziesz zmieniał co 300 -500 km na krótszy i wtedy zrobisz jakiś znośny przebieg.

Przy jednym, jak go szlag trafi np po 2500, to kaseta nowego nie przyjmie.

Nie zgodzę się z tym. Po pierwsze życzę powodzenia w odróżnieniu długości łańcucha co przejechał 300/500km więcej. W praktyce jest to niemożliwe by odróżnić na oko wartość rzędu 0,1mm.

Po drugie łańcuch wystarczy zmienić odpowiednio wcześniej i kaseta przyjmie nowy bez problemu. Nie raz już o tym pisałem, ja nie dopuszczam w szosie do wyciągnięcia większego niż 0,3% i dokonałem jakieś 4kkm temu już trzeciej zmiany. Łącznie kaseta wykręciła ok. 15 tyś. km i wiem, że kolejna zmiana za ok. 2 tyś. też się powiedzie bez problemu. Trzeba by ciągle w błocie i piachu jeździć, by zajechać łańcuch po 2500km do tego stopnia, by kaseta nie przyjęła już nic nowego. Mając plastelinowe łańcuchy jest to możliwe, ale od tego są sposoby, by do takiego zużycia nie dopuszczać.

Napisano

W szosie owszem ale w mtb z napędem 1x...u mnie hg95 po 1000km już na tyle zjada małe koronki, że nowy nie ma szans się przyjąć. Zobaczymy jak to będzie x11.93.

Raczej jednak przy 500 dokupię drugi.

Napisano

po 1000km już na tyle zjada małe koronki

Wyczytuję z tego, że pewnie góralem jeździsz dużo po szosie na niewielkiej ilości zębatek?  To jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Prosta sprawa, w szosie od 12 do 23 mamy 10 koronek, a w MTB od 11 do 21 raptem 6 sztuk (+/- podobny zakres przełożenia). Odrzucając po każdej skrajnej koronce w szosie wachlujesz ciągle po 8 koronkach, a w MTB po raptem 4. 

Napisano

przerzutka zee ss wersja FR ogarnia kasete 11-40 ,podbno bez problemu . przy zakupie oparlem sie na wiedzy uzytkownikow , ja w zaden sposob tego nie sprawdzilem , producent pisze o zakresie 11-36 przy wersji fr.

Napisano

Wyczytuję z tego, że pewnie góralem jeździsz dużo po szosie na niewielkiej ilości zębatek?  To jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Prosta sprawa, w szosie od 12 do 23 mamy 10 koronek, a w MTB od 11 do 21 raptem 6 sztuk (+/- podobny zakres przełożenia). Odrzucając po każdej skrajnej koronce w szosie wachlujesz ciągle po 8 koronkach, a w MTB po raptem 4. 

Po prostu zawsze cisnę, a jak jest płasko to wiadomo małe koronki zjada szybko.

A na szosę to mam szosę ;)

Napisano

przerzutka zee ss wersja FR ogarnia kasete 11-40 ,podbno bez problemu . przy zakupie oparlem sie na wiedzy uzytkownikow , ja w zaden sposob tego nie sprawdzilem , producent pisze o zakresie 11-36 przy wersji fr.

no ale 11-36 to wymaga wlasnie poj 25 a 11-40 29

a ze ogarnia to moze isc o to ze da sie ja dokrecis ze bedzie bezblednie wrzucac na 40t

ja sie tylko zastanawiam ...

ale jak pisalem moge sie mylic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...