Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana wolnobiegu na kasetę

krystian0120

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję wymienić w moim rowerze wolnobieg (Shimano MF TZ20 - 6 rzędów) na kasetę (7 lub 8 rzędów, przerzutkę już mam, musiałbym tylko kupić do kompletu manetki). Czy taka zmiana jest opłacalna (nie kupiłbym koła, tylko wymieniłbym piastę) i czy tej wielkości kaseta wejdzie w ramę? Rower to Author Trophy model 2012.

Napisano

Wymiana samej piasty jest raczej nieopłacalna.

Piasta 50zł szprych 40zł robocizna 50zł czyli 140zł a za tą cenę można kupić cale koło pod kasetę :whistling:

Jeśli ma standardowy rozstaw haków(135mm) to problemu nie będzie.

• Mod Team
Napisano

Wymiana samej piasty jest raczej nieopłacalna.

No to kwestia do dyskutowania, bo jak ma podobne piasty, można użyć starych szprych, + nyple ok 5zł za komplet. Robocizny można nie liczyć jak odważy sie to zrobić samemu. Ostatecznie jak nie wyjdzie ... to i tak kupił by nowe koło, a tak, może się nauczy ;)

Czy się opłaca ... no finansowo sie nie opłaca, bo wolnobiegi są tańsze i koła także. Jednak po podsumowaniu, nie wliczając pieniędzy, to się opłaca, bo otwiera sie droga do nowszych rozwiązań. Możesz juz zamontować nawet kasetę 10sp, koło może posłużyć do rozbudowy roweru na wyższy level jeżeli cie to kiedyś zainteresuje.

Jednak do tego trzeba dopłacić. Swego czasu były nowe kola z kaseta shimano 8sp za ok 120zł. na allegro.

Napisano

Piasty pod wolnobiegi 6sp mają 130 mm szerokości i czasem jest nawet problem po wymianie wolnobiegu na 7sp.

Możesz poszukać koła (bo jednak kupić koło bardziej się opłaci niż przeplatać używaną obręcz) pod kasetę 7sp, bo takie mają rozstaw haków właśnie 130. Piasta pod kasetę 8-10sp ma rozstaw 135 mm i bez problemu nie wejdzie.

• Mod Team
Napisano

Piasty pod wolnobiegi 6sp mają 130 mm szerokości

To nie problem dorzucić podkładkę, bo ośki na pewno nie braknie.

Napisano

Wiadomo, że większy problem z hakami. Podobnie jak mamy piastę 135 mm przed zapleceniem to można ją "skrócić" o te 5 mm - byleby w przypadku drążonej osi nie zaczęła ona wystawać poza haki - i zapleść koło lekko bardziej asymetrycznie.

• Mod Team
Napisano

No jak ktoś ma drążoną oś na wolnobiegu ... od razu zalecam zmienić na pełną ... bo ta sie złamie, prędzej czy później. Fakt drążona mogła by sie okazać krótka. Jenak nagięcie widełek o 5mm, tez nie stanowi wielkiego problemu.

Napisano

Mam tylne koło 28" z RM70 i obręczami SwiftArriv (bardzo budżetowy zestaw), przebieg 3700 km. Z kołem wszystko Ok, nawet szprych specjalnie nie dokręcałem. Piasta po 3000 km i sezonie jesienno-zimowym miała pierwszy przegląd i konserwację, stan bez zastrzeżeń. Rower krosowy ma miasto, nie unikałem deszczu i śniegu, ale jeździłem po ścieżkach aby unikać soli. Moja waga 102 kg + plecak do ok 5-7kg, rower 11,5 kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...