Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] piszczące rolki

cootsy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pół roku temu kupiłem rower z tylną przerzutką deore xt rd-m780. Zrobiłem na nim nieco ponad 400 km (85%asfalt) i z tylnej przerzutki, a dokładnie z rolek zaczęły dobiegać piski. Rozebrałem rolki, przeczyściłem szmatką i nasmarowałem wd40 ale nadal piszczy.....

Czy są jakieś inne bardziej skuteczne metody pozbycia się tych pisków a jeśli nie to czy da się to zrobić w ramach gwarancji?

Napisano

nasmarowałem wd40

WD-40 nie służy do smarowania. To jest penetrator i wypłukuje cały smar, czyli pogorszyłeś sytuację. Łożyska cierne podobnie jak toczne smaruje się smarem łożyskowym np ŁT-43...

Czy tam na puszcze jest gdzieś napisane, że to jest smar? Kiedyś mi ręce opadły jak pewien Pan przyprowadził rower z piastą Nexus zalaną WD-40, bo miał rozregulował i popryskał, bo "przecież nie zaszkodzi" i niestety zaszkodziło...

Napisano

Nie do konca wd40 tylko czyms podobnym ale nie pamietam nazwy i tam bylo napisane ze sluzy do odrdzewiania smarowania itd

Napisano

Rozbierz, umyj w benzynie lub innym rozpuszczalniku i nasmaruj czym bóg przykazał. A łańcuch jest dobrze nasmarowany? Na małych kółkach też potrafi piszczeć.

Napisano

Polecam smar grafitowy. Jest gęsty, długo się trzyma na rolkach i masz spokój.

Tak mnie ciekawi, jeśli Ty tak "smarujesz" też łańcuch, to długo on nie pożyje.

• Mod Team
Napisano

W XT bardzo często piszczą kółeczka ( rolki sa w łańcuchu). Dokładnie piszczy górne, jest ono ceramiczne i jak dostanie sie tam woda to piszczy. Należy wyczyścić, najlepiej na sucho, bez benzyn i innych tego typu rzeczy, bo ceramika czyści się lekko. Ewentualnie degreaser jakikolwiek jak są ciężkie do usunięci smugi.

Następnie fajnie jest mieć smar do ceramiki, ja wiem ze kupowanie smaru tylko dla jednego maluśkiego łożyska mija sie z celem, ale może w serwisie będą mieli u dadzą kropelkę.

umyj w benzynie

Jak już polecasz coś, to pisz dokładnie, benzyna ekstrakcyjna lub inna przetworzona, bo taki kowalski jeden z drugim sobie przeczyta i pomyśli, ooo benzyna, to wezmę sobie z fiata spuszczę i umyje ...

Już mailem takie klocki myte benzyną i żale że piszczą strasznie ... a śmierdziały benzyną samochodową z 5 metrów ... jak mniemam po przeczytaniu takich ciekawych informacji. Wiecie ze w normalnej 95 sa dodatki uszlachetniające prace silnika i warunki spalania ... one nie są specjalnie wskazane nigdzie indziej.

I żadne tłumaczenie ze benzyna na odparowuje bez śladu, bo bez śladu to także bez zapachu ... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...