Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] Przekrzywiony wózek?

Beeen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na załączonym zdjęciu widać lekkie przechylenie wózka przerzutki w stronę koła (mam wrażenie, że na tym zdjęciu o wiele słabiej to widać niż w rzeczywistości)

Zastanawiam się czy jest szansa na to żeby była to krzywa przerzutka, a nie hak który jak widać jest zintegrowany z ramą?

post-191896-0-34682100-1462307623_thumb.jpg

Napisano

Faktycznie coś tam jest nie halo. Tylko ze zdjęcia nie wiadomo dokładnie co. Spróbuj od nowa wyregulować tylną przerzutkę bo od razu widać że górne koło wózka nie jest idealnie pod zębatką. Chyba że ewidentnie wózek nie idzie równolegle w linii prostej z zębatkami nawet po regulacji to wtedy coś jest krzywe. ja miałem podobny problem i okazało się że przerzutka była po prostu źle wyregulowana, u mnie tez górne kółko wózka szło za bardzo w stronę koła. 

edit: kolega wyżej napisał że hak jest krzywy, mimo wszystko sprawdź jeszcze regulację.

Nie uderzyłeś ostatnio w coś / nie miałeś jakiś przebojów z tylną przerzutką?

Napisano

Z dwojga złego lepszy krzywy hak, zwłaszcza w stalowej ramie, bo wyprostowanie nie jet problematyczne. Prostowanie zwichrowanego pantografu przerzutki jest praktycznie niemożliwe i kończy się zakupem nowej. Jeśli krzywy wózek to pół biedy, ale i tak wyprostować nie łatwo, bo czasami ciężko znaleźć płaszczyznę odniesienia.

Napisano

Wyregulowałem przerzutkę, ale niestety nadal widać przekrzywienie  :icon_confused: 
W takim razie dam to do jakiegoś serwisu niech mi to naprostują. Teraz nasuwa mi się kolejne pytanie: ile taka usługa może kosztować? 

• Mod Team
Napisano

Prostowanie wygląda tak:

Wykręca sie przerzutkę, wkręca narzędzie do pomiaru i prostowania zarazem, ustawia, prostuje i w kolejności odwrotnej składa :P Trwa to ok 5-10 min i nie powinno wynieść więcej jak 20zł.

Napisano

To ja polecę sposób z forum w postaci 2 prętów gwintowanych za 5zł z castoramy.

Niedawno zmontowalem urządzono i działa bardzo dobrze i to za parę złotych :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Oczywiście że warto posiadać takie ustrojstwo na własny użytek. Do napędów 8 czy 9 sp to nie gra roli az taka dokładność ale 10 i juz na pewno 11sp trzeba to wyprostować dobrze, bo inaczef biegi działają tak sobie, tam nie ma marginesu na błędy.

Z doświadczenia powiem  ze sramolec lepiej znosi krzywe haki niz shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...