c.michalska Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam, szukam przyczyny i nie mogę znaleźć, może mieliście już kiedyś taki problem. Słyszę rytmiczne stukanie na tylnym kole, ale tylko na dwóch najmniejszych przełożeniach. Zauważyłam lekkie drgania przerzutki, ale nie jestem pewna czy to ma jakiś związek, bo na różne sposoby już się nią bawiłam i stuka jak stukało. Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Marcin9 Napisano 21 Kwietnia 2016 Napisano 21 Kwietnia 2016 Jakieś zdjęcia? Wolnobieg czy kaset? Model przerzutki? Piasta w dobrym stanie? Łańcuch nasmarowany i w dobrym stanie? Hak prosty?
c.michalska Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Napisano 21 Kwietnia 2016 Oj przestań, bo się załamię. Właśnie skończyłam przy nim siedzieć. Nie wiem co mu jest. Ostatnio zaczepiłam o korzeń, wygięłam przerzutkę, złamałam hak i skrzywiłam koło. Koło wycentrowałam jak się dało, hak i przerzutka nowe (zamontowałam rezerwowo acera). I wszystko niby, jak ta lala, no ale coś mi stuka (a jeszcze skrzywiłam pedał). Stuka i na najmniejszych, i na najwyższych przełożeniach, tylko rzadziej. Zgłupiałam i mój serwisant (stary dziadek) również. Nie wiem co stuka. Stuka tylko jak kręcę. Także podejrzewam wolnobieg lub przerzutkę. Ale wolnobieg? Nowa przerzutka? Nawet jeśli trochę ją przestawiłam, to źle ustawiona przerzutka nie stuka tylko trze. Stuka tylko jak chodzi łańcuch, także może to być łańcuch, przerzutka lub wolnobieg. Ale zabiło mi ćwieka, bo nie mogę dojść co. Co może stukać? Ta przerzutka acera? Przecież nowa (chyba). No a jak na łańcuch to za często. Wolnobieg też nie bardzo. Częstotliwość stukania jest zależna od przełożenia. Stukanie rytmiczne. Tylko jak chodzi wolnobieg, łańcuch lub przerzutka. Zdjęłabym przerzutkę gdybym miała drugą. Bo coś mi nie pasuje.
seraph Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Wolnobiegi czasem głuchą i dość mocno stukają, a jest to zależne od przełożenia, bo zmienia się częstotliwość zasprzęglania. Niestety nie da się zwykle nic z tym zrobić - wolnobieg po prostu albo stuka albo nie
c.michalska Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 Bardzo podobną opinię wyraził przed chwilą jeden z serwisantów, któremu nie chciało się schylić. Jadę jeszcze w jedno miejsce, może tam coś poradzimy.
zekker Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Jeżeli wolnobieg stuka, to pewnie ma luzy. Sprawdź czy możesz poruszyć ręką w płaszczyźnie prostopadłej do koła. Można się bawić w kasowanie luzów (poprzez wyjęcie podkładek dystansowych), ale nie zawsze idzie po myśli (zbyt mocno skręcony nie działa i zaciąga łańcuch).
c.michalska Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 Uprzedziłeś moją odpowiedź. Jota w jotę. Dorwałam w końcu serwisanta. Mówię "Panie robimy, bo mnie szlak trafia, po kolei, piasty, wolnobieg, łańcuch, hamulce, koło". Skończyło się na drugim. Już podczas smarowania piast zauważyliśmy, że wolnobieg chodzi na boki, kiedy koło jest w pozycji poziomej. No i w końcu wymieniliśmy wolnobieg i już śmiga jak ta lala. Także nie taki diabeł straszny, naukową metodą, krok po kroku i będzie OK. Pozostał jeden problem, słyszę skrzypienie w prawym pedale. O ile problem z lewym rozwiązałem poprzez podkładkę i wymianę ramienia, tak z prawym chrobocze tylko przy nacisku. Trochę denerwujące. Spróbuję nasmarować.
bik4done Napisano 23 Kwietnia 2016 Napisano 23 Kwietnia 2016 Problem rozwiązany. Jednak podzielę się swoim doświadczeniem ze stukaniem na dwóch najmniejszych przełożeniach. Łańcuch - miał po zakuciu jedną oś minimalnie odstającą i przy większym przekosie łańcucha (z przodu środkowy blat, z tyłu 7/8 koronka) cyklicznie tarł o osłonę wózka. Kółka przerzutki w tym pomogły (były zużyte i dawały luz na boki). Pomogła wymiana kółek w wózku i wyrównanie osi ogniwa w łańuchu. słyszę skrzypienie w prawym pedale. O ile problem z lewym rozwiązałem poprzez podkładkę i wymianę ramienia, tak z prawym chrobocze tylko przy nacisku. Trochę denerwujące. Spróbuję nasmarować. Od najprostszych: Posmaruj gwint osi pedałów i sprawdź smarowanie łożysk pedałów. Potem sprawdź mocowanie sztycy (posmaruj sztycę) i samego siodła. Potem sprawdź połączenie na kwadrat całej korby. Jeśli masz stalową korbę, to zwykle wymaga okresowego dokręcania. Jeśli to nie pomoże, sprawdź, czy suport jest dobrze posmarowany i solidnie dokręcony, W ostateczności - solidna inspekcja ramy pod kątem uszkodzenia ramy: połączenia profili z ramą lub pęknięta mufa suportowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.