Skocz do zawartości

[wymiana napędu] zestaw napędu do oceny.

revansan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam się do wymiany mojego napędu.

Rozpisałem sobie na czym mniej więcej mi zależy, prosiłbym o ocenę i naniesienie ewentualnych poprawek.

Przerzutka tył : deore rd-m592 9 rzędów

Przerzutka przód : deore xt fd-m772a

Korba : deore fc-m590

Kaseta : deore cs-hg400 11-32

Łańcuch : xt ultegra cn-hg93

Manetki : deore sl-m590 3x9

Klamki : deore lx bl-t670

Wydaje mi się, że współgrało by to całkiem sprawnie.

proszę o ocenę i naniesienie ewentualnych poprawek.

Pozdrawiam!

Napisano

Działać będzie, ale lepiej zaoszczędzić na przedniej przerzutce i kasecie (nie ma sensu żeby była lepsza niż tylna, a kaseta spokojnie może być nawet Acera), a w zamian dołożyć do manetek XT - naprawdę warto :thumbsup:

Napisano

Różnica między manetkami m590 a xt jest warta 150 zł różnicy ? :P co do kasety to znalazłem zestaw deore + łańcuch za 130 zł to chyba dobra cena

Napisano

Jest różnica zasadnicza ...

Np. XT zrzuca na mniejszą od razu jak naciśniesz dźwignie a Deore (SLX zresztą też)  po naciśnięciu robi połowę roboty a po puszczeniu drugą połowę.

Czyli pełna zmiana jest dopiero po puszczeniu dźwigni.

Inna rzecz to możliwość "przerobienia na XTR`a" poprzez modyfikację obudowy można dorobić zrzucanie na mniejszą o więcej niż jedna zębatkę przy jednym ruchu dźwigni.

Lepsze kultura pracy, ergonomia ...

Za mało danych aby powiedzieć czy kaseta + łańcuch za 130 ziko to dobra cena :)

Mnie ostatnio kaseta HG50 z łańcuchem  KMC x9.73 kosztowało 113 ziko wiec w tym świetle to drogo :)

Pozdro

Napisano

Właśnie przeczytałem podczepiony post o przeróbce na xtra :) co do kasety i łańcucha to jest to Deore CS HG50-9 11-32 + łańcuch łańcuch HD53 co myślisz ?

Napisano

Myślę ze to kiepski pomysł ... bo odpowiadający mu mój zestaw ma w komplecie spinkę i da się go kupić taniej :)

Łańcuchy się czasem zdejmuje np do czyszczenia ... lub jak np. u mnie do cyklicznej zmiany na inny w systemie "na 3 łańcuchy".

Shimano daje jednorazowy bolec do skuwania, spinka jest wielokrotnego użytku.

Pozdrawiam 

Napisano

W takim razie poszukam takiego łańcucha jak mówisz ;) Cały zestaw podliczyłem na ok. 900zł więc myślę, że wkrótce założę wymarzoną deorkę ! Dzięki za pomoc! :)

Napisano

Może zastanowisz się nad przejściem na 10rz? Koszt zestawu Deore pod 10rz. to koszt właśnie około 800-850zł, z manetkami Xt koło 950-1000zł.

Napisano

Mam zagwostke. Przemyślałem to i chyba wybiorę opcje złożenia roweru na kołach 29 cali. Mam ponad 2 metry wzrostu i chyba ta moja 26 juz nie bardzo w moim przypadku się sprawdza. Jak myślicie kkupować gotowca czy składać samemu rower pod siebie?

Napisano

Kupiłbym w całości, bo aktualnie można znaleźć dobre oferty. Z resztą trzeba się liczyć z tym, że złożony rower zawsze wychodzi drożej. Poszukaj firm takich jak Silverback lub Romet na allegro, bo mają dobry stosunek cena-jakość.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ta korba 590M przez jakiś czas będzie kompatybilna z napędem 3x8? Kończy mi się teraźniejsza korba i póki co nie stać mnie na nowy napęd :/ musze zmieniać go stopniowo

Napisano

Super dzięki za szybka odpowiedz :)

Najbardziej obawiam się wymiany :D chce to zrobić sam.

Niby są instrukcje ale boję się że coś pójdzie nie tak.

Jakiego smaru użyć do posmarowania suportu? Mam stary "towot" ale raczej się nie nada? ^^

Napisano

Zwykły ŁT starczy .

Istotniejsze jest to abyś posiadał odpowiednie narzędzia :).

Nie wiem co masz teraz na rowerze ale wysoce prawdopodobne że będziesz potrzebował : ściągacz do korby , klucz do starego sportu, klucz do zewnętrznych misek sportu.

Pozdro

Napisano

Uuu nie słyszałem o kluczu do zewnętrznych misek suportu. Musze poczytać o tym :o reszta juz do mnie idzie. Serwisem nie jestem więc kupiłem tańsze narzędzia bo nie zamierzam jiz wracać do wkładów suportu :) zintegrowana oś to jest to czego potrzebuje :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Zakupiłem uużywana korbe deore m610 42x32x24. Chciałbym złożyć pod nnią jakis sensowny aaczkolwiek nie potwornie drogi napęd. Możecie coś podpowiedzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...