Skocz do zawartości

[łańcuch i kaseta] Wybór kasety i łańcucha

morfeusz1805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niklowane są obydwie, tylko mamy dwa rodzaje tego procesu, jeden daje efekt świecący (HG400), a drugi matowy (HG300). W praktyce oba rodzaje niklowania dają te same właściwości mechaniczne. 

oraz 

Jeszcze mam dodatkowe pytanie. Czym różni się KMC X9.73 od  KMC X9.93? Na stronie producenta tego pierwszego  nie ma.

Różnica zawiera się tylko w powłoce antykorozyjnej ogniw zewnętrznych - w X9.93 są one niklowane.

sam jestem przed dylematem co kupić.

przykładowe ceny w sklepie internetowym:

x9.73 - 49,90 zł

x9.93 - 64,90 zł

HG300 - 59,00 zł

HG400 - 69,90 zł

Po pierwsze osobiście mało używam najmnijeszej koronki 11T w kasecie, więc nie ma chyba sensu przepłacać

łańcuchy odpowiednio staram się smarować, więc również "rdza" nie powinna być jakimś problemem na łańcuchu. 

Z tego wynika, że można podejść budżetowo wybierając tańsze warianty a TRWAŁOŚĆ nie zostanie w praktyce obniżona w stosunku do wariantu droższego?

To co jedynie budzi pewne obawy to gdzieś tam wyczytane opinie, że łańcuchy .73 bywały już na samym początku (po zakupie i sprawdzeniu) bardziej wyciągnięte niż być powinny. No chyba, że to jakieś pojedyncze opinie?

Napisano
Po pierwsze osobiście mało używam najmnijeszej koronki 11T w kasecie, więc nie ma chyba sensu przepłacać

Nie wiem jaki rozmiar kasety chcesz, ale z 11-34 bardzo łatwo można zrobić 12-34, wystarczy koronkę 11z podmienić na 12z z innej/starej kasety (lub kupić) i przykręcić nakrętką do dwunastki. Wszystko będzie pasować.

Z tego wynika, że można podejść budżetowo wybierając tańsze warianty a TRWAŁOŚĆ nie zostanie w praktyce obniżona w stosunku do wariantu droższego?

Stal kaset na 99% będzie taka sama, różnica to tylko estetyka, ale jak jest z łańcuchem to nie wiem. Zaniedbany HG53 potrafił zarosnąć rdzą momentalnie, ale dbany w ogóle nie rdzewieje.  Pewnie podobnie będzie z X9.73, ale osobiście tylko zgaduję, bo nie miałem. .93 wygląda za to bardziej luksusowo :) Sprawdź czy oba mają spinki w komplecie.

Generalnie to dość powszechny zabieg, wyprodukować to samo, inaczej opakować, stworzyć legendę i zarobić więcej. Gdyby chociaż pomiędzy HG300 i 400 była jakaś różnica w wadze, ale nie ma, ważą dokładnie tyle samo, a różnica sprowadza się do innej technologii niklowania + ta mała koronka i nakrętka ocynkowane na czarno.

To co jedynie budzi pewne obawy to gdzieś tam wyczytane opinie, że łańcuchy .73 bywały już na samym początku (po zakupie i sprawdzeniu) bardziej wyciągnięte niż być powinny. No chyba, że to jakieś pojedyncze opinie?  

Bzdura totalna. Jak ktoś mierzy głupim przymiarem to mu takie wyniki wychodzą. Zapytaj czy mierzyli faktyczną długość łańcucha i czy różnica wynikała z innej podziałki. Na 100% nie, a więc stwierdzenie totalnie nieprawdziwe.

Napisano

HG300 - na Allegro sa modele Alivio i Acera 2016 z nieznaczną różnicą w cenie. Są jakieś różnice między nimi czy to błąd w opisie?

Napisano

HG300 to Acera , Alivio to HG400 , jeśli w opisach jest inaczej to jest to błąd. Co do cen to mamy wolny rynek i każdy sprzedawca ustala sobie ją indywidualnie stąd różnice w obrębie tego samego towaru.

Napisano

Reklama dźwignią handlu , wiele osób nie patrzy na oznaczenia tylko na grupę a wiadomo wyższa utożsamiana jest z czymś lepszym. Zobacz jak opisywana jest kaseta HG400 czyli Alivio  , często jako Deore , a Deore od 5 lat występuje jaki 10s (HG400 jest na rynku bodajże 2 lata).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...