Skocz do zawartości

[Napęd] Specyficzne "klikanie" co począć, cóż to?

Cross_Line_100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Mam pewien specyficzny problem w moim Centurion Cross Line 100

http://www.centurion.de/en_int/bikes/2013/74/Cross+Bikes/Cross+Line+100

Otóż nie było tego wcześniej w ogóle słychać. Natomiast aktualnie to się nasiliło i jest męczące bo ja lubię bezszelestną jazdę tzn. taką kiedy słyszę tylko opony. Chodzi o to, że podczas pedałowania (bo na początku miałem problem z określeniem źródła dźwięku), a teraz na 95% jestem przekonany, że to stamtąd słyszę klikanie takie nie metaliczne a właśnie specyficzne klikanie. Dźwięk nie ma miejsca gdy nie pedałuję, a gdy jadę pod górę częstotliwość się nasila przy czym nie jest regularna ale zaznaczyć trzeba, że ma miejsce cały czas.

Co ja pocznę? :)

Pozdrawiam i dziękuję za odp.

PS

To klikanie przypomina dźwiękiem włączanie długopisu albo klik myszki PC.

Napisano

Ja bym zaczął od sprawdzania pedałów. Pożycz od kogoś pedały, zobaczy czy na pożyczonych to samo się dzieje. Jeżeli nie, to podjedź do sklepu rowerowego i niech dokręci Ci korbę sprzedawca. Jeżeli nie pomoże, to dalej szukać źródła w suporcie. Może jest wadliwy lub uszkodzony.

Napisano

Może wydać się to dziwne, ale miałem problem z klikaniem i nie dotyczył on napędu, ale siodełka. Z początku myślałem, że to napęd, ale zauważyć można było, że klikanie pojawia sie nie tyle pedałując co przenosząc ciężar na siodełku. Rozkręciłem wyczyściłem i problemu nie ma.

Napisano

Powiem szczerze zaskoczyliście mnie z tym siodełkiem i o ile sobie przypominam, a sprawdzę to za 2 godziny bo jadę do pracy wszelkie klikanie miało miejsce gdy siedziałem. Zobaczymy, a póki co dzięki - jesteście pomocni! Jutro przeczyszczę i napiszę czy ustało.

Napisano

możliwe,że:

-pedały są zbyt mało nasmarowane w środku,

-suport się zabrudził,

-poluzowała się śruba trzymająca koronkę w przedniej korbie,

-poluzowała się śruba mocująca korbę do osi,

-sztyca siodełka jest zabrudzona i trzeszczy,

-zacisk sztycy jest za słabo dociśnięty,

-śruba mocująca siodełko do sztycy jest niedokręcona,

Do wyboru, do koloru:)

Napisano

Poruszaj pedałem góra dół i zobacz czy nie ma luzu, nawet minimalny luz będzie takie klikanie powodował.
Te pedały co dają do rowerów to się do niczego nie nadają generalnie.

Napisano

Mi też tak "klika", ale w moim przypadku jestem przekonany, że to prawa platforma, ponieważ wyraźnie dźwięk stamtąd dopiega i "czuję" nogą, że to ona :)

Może u Ciebie też?

Napisano

Czy jak kręcisz bez obciążenia to też klika ? Jeśli tak to rower do góry kołami i kręcąc obserwuj łańcuch. U mnie taki dźwięk w jednym z rowerów wydawał łańcuch a wlasciwie spinka jak przechodziła przez tylną przerzutke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...