mo2 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Witam. Mam pytanie odnośnie prowadzenia łańcucha w wózku . W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach, czyli 'prowadnik ?' wózka napina łańcuch. Czy takie ułożenie jest prawidłowe i jaki jest jego sens ? Czy może poprzedni właściciel roweru nieprawidłowo przełożył łańcuch ? Dodam, że na kilku zdjęciach widziałem takie rozwiązanie napędu.
Marcin9 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Łańcuch jest źle założony. Musisz go zdjąć i przełożyć nad tym metalowym elementem w wózku. Tak wygląda prawidłowo założony łańcuch
mo2 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Napisano 12 Kwietnia 2016 bazując na http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/help-shimano-xt-m786-shadow-10-speed-rear-mech-947073.html oraz zdjęciach z tematu o sprzęgle http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Inside-Shimanos-Shadow-Plus-Mech-and-How-To-Adjust-.html wygląda na to, że mam jednak poprawnie ...
Mod Team sznib Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2016 Nie, to oni też mają źle założony łańcuch. itd...
mo2 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Napisano 12 Kwietnia 2016 W takim razie wielkie dzięki . Już przekładam
lucass3 Napisano 12 Kwietnia 2016 Napisano 12 Kwietnia 2016 Musisz przełożyć , inaczej będzie ocieralo. Pozwolę się podpiąć i zadać 1 pytanie. W XT jak mamy wrzucone największą koronkę to dolne kółeczko musi być w osi z górnym czy lekko ucieka na zew ? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
mo2 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Napisano 12 Kwietnia 2016 Z tego co widzę to lekko ucieka. Może związane jest to z faktem ,że w przeciwieństwie do starego deore, xt nie ma horyzontalnie ruchomego kółka prowadzącego.
abso Napisano 7 Maja 2016 Napisano 7 Maja 2016 To ja jeszcze dołożę obrazek z instrukcji, żeby nie było watpliwości. Poprawna wersja u góry
skimir Napisano 7 Maja 2016 Napisano 7 Maja 2016 Szczerze mówiąc to zastanawianie się czy łańcuch podczas pracy ma ocierać o cokolwiek oprócz łożyskowanych kółek jest conajmniej dziwne... Z jednej strony robi się kołeczka na łożyskach kulkowych lub inne bajery aby działało lekko i cicho a poźniej ktoś zakłada łańcuch tak, że ten ordynarnie trze o przerzutkę :-) Choć myślę, że przy aluminiowym wózku dosyć szybko łańcuch by zajął prawidłowe położenie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.