Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] XT prowadzenie łańcucha w wózku

mo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie prowadzenia łańcucha w wózku . W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach, czyli 'prowadnik ?' wózka napina łańcuch. Czy takie ułożenie jest prawidłowe i jaki jest jego sens ? Czy może poprzedni właściciel roweru nieprawidłowo przełożył łańcuch ? Dodam, że na kilku zdjęciach widziałem takie rozwiązanie napędu.  

03d2b5593e00a650m.jpg

a6f7d77b9ddc5398m.jpg
Napisano

Łańcuch jest źle założony.

Musisz go zdjąć i przełożyć nad tym metalowym elementem w wózku.

Tak wygląda prawidłowo założony łańcuch 

1261314948_200912201448.jpg

Napisano

Musisz przełożyć , inaczej będzie ocieralo.

Pozwolę się podpiąć i zadać 1 pytanie. W XT jak mamy wrzucone największą koronkę to dolne kółeczko musi być w osi z górnym czy lekko ucieka na zew ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Z tego co widzę to lekko ucieka. Może związane jest to z faktem ,że w przeciwieństwie do starego deore, xt nie ma horyzontalnie ruchomego kółka prowadzącego.

• 4 tygodnie później...
Napisano

To ja jeszcze dołożę obrazek z instrukcji, żeby nie było watpliwości. Poprawna wersja u góry

AdBf46O.png

Napisano

Szczerze mówiąc to zastanawianie się czy łańcuch podczas pracy ma ocierać o cokolwiek oprócz łożyskowanych kółek jest conajmniej dziwne...

Z jednej strony robi się kołeczka na łożyskach kulkowych lub inne bajery aby działało lekko i cicho a poźniej ktoś zakłada łańcuch tak, że ten ordynarnie trze o przerzutkę :-) Choć myślę, że przy aluminiowym wózku dosyć szybko łańcuch by zajął prawidłowe położenie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...