Skocz do zawartości

[wybór łańcucha] Jaki do zestawu XT/SLX ?

TheRakku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po sprawdzeniu stanu mojego łańcucha przyrządem można już stwierdzić, że nadaje się on do wymiany. Ze względu na to, że nie lubię wkładać całkiem taniego sh*tu, który jest mało trwały wolę troszkę dołożyć i kupić coś lepszego. Naczytałem się opinii, że łańcuchy Shimano są do bani i lepiej kupić coś z KMC lub Connex'a. Potrzebuje dobrego łańcucha do zestawu 10 rzędowego na kasecie SLX  (34 zębów chyba) i przerzutce XT. Korba to jakaś zwykła Deore'ka. Panowie chciałbym się was poradzić co najlepiej kupić powiedzmy do lekko ponad stówy, żeby chodziło to sprawnie i cicho.

Napisano

witam,

osobiście mam dobre doświadczenie  z KMC, korzystam z trzech łańcuchów na zmianę. 

Dodatkowym atutem są ich spinki, gdzie rozpięcie łańcucha można praktycznie dokonać bez użycia narzędzi.

Poniżej promocja na 10-rzędowy

https://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-x10-73-10rz-114-ogniw-srebrny-spinka-kmc,372097.html

Napisano

Jak to wygląda jeśli chodzi o wytrzymałość w porównaniu KMC X10.73 do np. HG-95?

Ten Campagnolo C10 będzie współgrał w MTB? To nie ma znaczenia, że przeznaczony jest do szosy?

Napisano

Niestety nie porównam KMC do Shimano, bo sobiście nie używałem HG-95.

Spróbuj poszukać na forum tematów o łańcuchach, jest ich sporo.

W swoim rowerze mam napęd XT ( korba, kaseta, tylna przerzutka)  i KMC sprawdza mi się bardzo dobrze.

Napisano

Używałem łańcucha XT 10 rzędowego i w poprzednim rowerze KMC Gold 9 rzędowego i według mnie KMC było znacznie twardsze (po roku jeżdżenia i kilku tyś km rekreacyjnie był jak nowy, sprawdzałem miernikiem). Polecam KMC, bo są twarde i faktycznie fajną rzeczą jest tam spinka - bardzo ułatwia życie.

Napisano

Campagnolo Veloce 10 będzie bardzo dobrą opcją, w porównaniu np do KMC X 10- dwukrotny przebieg przy jednakowym wydłużeniu.

Aktualnie do kasety xt planuję wrzucić C10 Veloce i recorda.

Napisano

Używałem łańcucha XT 10 rzędowego i w poprzednim rowerze KMC Gold 9 rzędowego i według mnie KMC było znacznie twardsze

Nie porównuj łańcucha 9s z 10s. Nawet ten sam model łańcucha może się znacznie różnić pod względem wytrzymałości. Łańcuchy 10s są z reguły mniej wytrzymałe od 9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...