TheRakku Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam, po sprawdzeniu stanu mojego łańcucha przyrządem można już stwierdzić, że nadaje się on do wymiany. Ze względu na to, że nie lubię wkładać całkiem taniego sh*tu, który jest mało trwały wolę troszkę dołożyć i kupić coś lepszego. Naczytałem się opinii, że łańcuchy Shimano są do bani i lepiej kupić coś z KMC lub Connex'a. Potrzebuje dobrego łańcucha do zestawu 10 rzędowego na kasecie SLX (34 zębów chyba) i przerzutce XT. Korba to jakaś zwykła Deore'ka. Panowie chciałbym się was poradzić co najlepiej kupić powiedzmy do lekko ponad stówy, żeby chodziło to sprawnie i cicho.
TheRakku Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 To będzie najlepsza opcja? Możesz powtórzyć dokładny model tego łańcucha bo coś nie mogę znaleźć?
kemot1974 Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 witam, osobiście mam dobre doświadczenie z KMC, korzystam z trzech łańcuchów na zmianę. Dodatkowym atutem są ich spinki, gdzie rozpięcie łańcucha można praktycznie dokonać bez użycia narzędzi. Poniżej promocja na 10-rzędowy https://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-x10-73-10rz-114-ogniw-srebrny-spinka-kmc,372097.html
TheRakku Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak to wygląda jeśli chodzi o wytrzymałość w porównaniu KMC X10.73 do np. HG-95? Ten Campagnolo C10 będzie współgrał w MTB? To nie ma znaczenia, że przeznaczony jest do szosy?
kemot1974 Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Niestety nie porównam KMC do Shimano, bo sobiście nie używałem HG-95. Spróbuj poszukać na forum tematów o łańcuchach, jest ich sporo. W swoim rowerze mam napęd XT ( korba, kaseta, tylna przerzutka) i KMC sprawdza mi się bardzo dobrze.
HarveyDent Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Ten Campagnolo C10 będzie współgrał w MTB? To nie ma znaczenia, że przeznaczony jest do szosy? Będzie. Z powodzeniem używam 9sz Record'a i 10rz Volce.
lucass1984 Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Używałem łańcucha XT 10 rzędowego i w poprzednim rowerze KMC Gold 9 rzędowego i według mnie KMC było znacznie twardsze (po roku jeżdżenia i kilku tyś km rekreacyjnie był jak nowy, sprawdzałem miernikiem). Polecam KMC, bo są twarde i faktycznie fajną rzeczą jest tam spinka - bardzo ułatwia życie.
vpablov Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Campagnolo Veloce 10 będzie bardzo dobrą opcją, w porównaniu np do KMC X 10- dwukrotny przebieg przy jednakowym wydłużeniu. Aktualnie do kasety xt planuję wrzucić C10 Veloce i recorda.
TheRakku Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie za opinie, wybór padł na Veloce 10, zakupiono
SovaLTD Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Używałem łańcucha XT 10 rzędowego i w poprzednim rowerze KMC Gold 9 rzędowego i według mnie KMC było znacznie twardsze Nie porównuj łańcucha 9s z 10s. Nawet ten sam model łańcucha może się znacznie różnić pod względem wytrzymałości. Łańcuchy 10s są z reguły mniej wytrzymałe od 9.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.