Skocz do zawartości

[Napęd] Jaka konfiguracja napędu 2x10?

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka, 

Przymierzam się do zakupu nowego napędu i celuję w opcję 2x10.

Nie wiem tylko kompletnie jaką opcję wybrać, bo do wyboru są korby 38-24, 38-26 i 40-28 i kasety oczywiście od 11-32t do 11-36t.

Jeżdżę w dość zróżnicowanym terenie i opcja 40-28 + kaseta 11-34 wydaje się całkiem niezła.

Aktualnie jeżdżę na korbie 44/32/22 zestawioną z kasetą 11-32 i w zasadzie niczego mi nie brakuje, także stąd ten dylemat.

Chyba że pójść w 3x10?

Poprzedni temat został usunięty przez brak prefiksa, więc wklejam i odnoszę się tu do tego co było tam napisane :)
@Rulez: 
Nawet jeśli weźmiesz małą zębatkę korby 28 i dużą kasety 36 to masz przełożenie 0,777, a obecnie jest 22 :32 czyli 0,687 - to raczej spora różnica, sam się zastanów jak to wpłynie na Twoje możliwości w terenie.

Ipla: Tak jeśli nie jeździsz w trudnym terenie tylko po płaskim...Uwierz że będzie Ci brakować na podjazdach.

Racja. Faktem jest, że niezbyt często korzystam z najniższego przełożenia, ale jednak korzystam, więc dobrze żeby ono pozostało podobne jak teraz. Czyli skłaniam się do 38x26 i kasety 11x36. Przyznam, że do tej pory takim optymalnym przełożeniem do wszystkiego dla mnie było 32t z przodu i 21t z tyłu. Największej zębatki praktycznie nie używałem, więc stąd mój pomysł na 2x10. 

No i właśnie chodzi mi po głowie jeszcze kwestia przekosów - czy np jednoczesna jazda na tzw. załóżmy 1-7 jest tak samo niekorzystna jak w przypadku napędu 3x9 (lub 3x10)?

Dzięki chłopaki za odpowiedź. Lekki burdel się zrobił, ale mam nadzieje że jest czytelnie w miarę :)

Napisano

Przekosy w korbie 2 tarczowej nie są tak duże jak przekosy zewnętrznych zębatek w korbie 3 tarczowej (ponieważ 2 tarcze są bliżej siebie niż zewnętrzne tarcze w 3 tarczowej)

Napisano

Czyli skłaniam się do 38x26 i kasety 11x36.

No i to chyba będzie lepsze niż 40x28 i 11-34, nawet jak ostatnio czytałem to niektórzy zmieniają na 38x24 i 11-36, a w przypadku XT trza się decydować przed zakupem, bo XT 24t nie pasuje do korby XT 38x26 i vice versa.

Napisano

Planuję komplet SLX M670/675 kupić i póki co najtaniej znalazłem zestaw za 970zł w cyklomania.pl

Wie ktos gdzie można znaleźć to taniej? A może z czegoś zrezygnować i kupić np. Deore?

Napisano

Rzeczywiście warto dołożyć do manetek SLX? Czym się różnią tak znacząco?

Jeszcze jedno pytanie.

Ile mogę spodziewać się mniej gramów po wymianie napędu z tego poniżej na komplet SLX? Jaka kwota za stare części byłaby odpowiednia bo w zasadzie nie mam potrzeby ich trzymać? (oczywiście bez kasety i łańcucha, bo już raczej do dojechania)

-Korba M430 Alivio na Octalinku

-Przerzutka przód Acera M390

-Przerzutka tył Deore M591

-Kaseta HG50-9

-Łancuch Sram PC951

-Manetki Acera M390

Napisano

Manatki slx czy deore nie ma różnicy dopiero xt jest na plus.

Z ww gratów wiele nie ugrasz, może korba jest coś warta. Z doświadczenia polecam licytację od 1zł bcm. Przy dobrych wiatrach będziesz miał na porządny łańcuch.

Napisano

Racja. Napęd bym kumplowi za jakieś grosze opylił i tyle. A jeśli chodzi o manetki to oczywiście chodziło o dopłatę do XT, ale godzina zrobiła swoje :P

XT raczej nie potrzebuje bo to juz dopłata rzędy 150zł, ale jak można oszczędzić kupując podobne do SLX Deorki, to chyba tak zrobię, choć tu znowu jest to oszczędność 20zł...

A co do tylnej zmieniarki to brać średni czy długi wózek i czy lepiej wersję ze sprzęgłem czy bez?

Napisano

Ok, dzięki za pomoc.

Finalnie będę brał.

Korbę SLX M675 38x26

Przerzutkę przód SLX M675 lub XT

Przerzutkę tył Shimano SLX M670 GS

Manetki Shimano SLX M670 2/3x10

Kasetę SLX Hg81 11-36

Pytanie czy powyższy zestaw jest ok i czy zastosować łańcuch KMC X10.93 czy Shimano HG95?

Napisano
Przekosy w korbie 2 tarczowej nie są tak duże jak przekosy zewnętrznych zębatek w korbie 3 tarczowej (ponieważ 2 tarcze są bliżej siebie niż zewnętrzne tarcze w 3 tarczowej)

Śmię wątpić czy położenie zębatek korby 2rz jest tak dużo lepsze :) Prawda jest taka, że w 3rz blat był w odległości ok. 57mm od osi ramy, a środkowa tarcza 50mm. W 2rz korbie blat znajduje się w pozycji ok. 52,5mm czyli gdzieś pomiędzy 57 a 50mm. Czy to takie dobre gdy na kasecie jest ~45mm?

Fakt jednak jest taki, że nie ma innej opcji :)

Największej zębatki praktycznie nie używałem, więc stąd mój pomysł na 2x10. 

Jakie koło roweru masz? Jeśli 29" to proponuję rozważyć korbę 36/22 i wtedy najwyżej z kasetą 11-34

Napisano

Nic również w zasadzie nie stoi na przeszkodzie przed kupnem napędu 3x10.

Koła mam 26" i myślałem też nad 38x24 i kasecie 11-34, z tym że nie wiem czy 24 na korbie to nie będzie za mało, bo obecnie bardzo dużo jeździłem na 32t z przodu i 18/21 z tyłu, czyli w przeliczeniu na 2x10 jest to przełożenie 26t z przodu i 17t z tyłu, czyli tzw. jeden-siedem. Pytanie czy to nie będzie negatywnie wpływało na żywotność napędu?  :wacko:

Teraz inna kwestia to najniższe przełożenie. 

• Obecne jak już ktoś wspomniał p:22z ; t:32z - 0,687
  • Przy 2x10 (korba 38x26, kaseta 11-34) - 0,764
  • Przy 2x10 (korba 38x26, kaseta 11-36) - 0,722

W zasadzie to sama kaseta 11-34 i 11-36 zębatkami się znacząco nie różnią, bo te z których najczęściej bym korzystał mają te same ilości zębów:

• 11-36 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36T
  • 11-34 11-13-15-17-19-21-23-26-30-34T

Teraz dochodzi jeszcze dylemat odnośnie korby 38x24 jednak tu znowu obawiam się zbyt miękkich przełożeń.

Po tych wszystkich dywagacjach skłonny jestem kupić korbę 22x30x40, ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?  :icon_cool:

Napisano

Mam w crossie 3x9 i w MTB 2x10. Dopóki nie kupiłem MTB to nie wiedziałem że 3 korby z przodu mogą być tak irytujace  :icon_cool: Za dużo tej zabawy biegami.

W 2x10 wszystko jest proste: w terenie 24, jak wyjeżdżam na asfalt 38 i zapominam  o manetce do przedniej przerzutki .

To tyle w kwestii 2 czy 3 blaty z przodu

@kporys

Kupił bym manetki XT kosztem choćby korby i przedniej przerzutki Deore

Napisano

Jaka jest w zasadzie różnica w manetkach XT względem Deore/SLX?

Czyli dobrze rozumiem że w przypadku 2x10 można korzystać z całego zakresu kasety na każdym blacie z przodu? Jeśli tak to w zasadzie opcja warta świeczki.

Jesli zaś chodzi o kalkulator to brakuje mi danych, żeby wyliczyć poprawnie.

Napisano

Przede wszystkim XT ma instant release, czyli zmiana przełożenia jest rzeczywiście natychmiastowa, plus zrzucanie po 2 koronki na raz, wrzucanie po 4.

Niższe grupy aż do slx to praktycznie ten sam mechanizm, tylko różnie „ubrany” i pod różną ilość przełożeń.

W 2x10 wszystko jest proste: w terenie 24, jak wyjeżdżam na asfalt 38 i zapominam  o manetce do przedniej przerzutki

Cały czas jedziesz na młynku w terenie?

Napisano

W takim razie myślę nad tym, żeby zakupić tylko prawą manetkę XT. 

Jeśli zaś chodzi o konfigurację to zdecyduje się na korbę 38x26 lub 38x24 i kasetę prawie na pewno 11-36.

Myślałem też nad napędem 3x10, ale jednak największego blatu używam tylko z górki na asfalcie. Do tego dochodzi trochę większa ilość powtarzających się przełożeń i większe przekosy.

Napisano

Sprawa doboru manetek nie jest taka prosta, niektórym po prostu specyfika prac manetek XT nie odpowiada (radzę gdzieś przetestować przed zakupem) ... podejrzewam, że kupując manetki SLX będziesz w pełni usatysfakcjonowany.

Napisano

@Rulez, 

Obecnie używam "niesamowitych" Acera M390 i nawet ich specyfika pracy mi się podoba, a jedyne czego mi brakuje to 2-Way Release. Spróbuję gdzieś przetestować XTki.

Napisano

Ale ja nie namawiam do kupowania Deore, SLX to mimo wszystko lepsze wykonanie, więc SLX powinny z naddatkiem spełnić Twoje oczekiwania, XT to zupełnie inna praca, i jak napisałem, nie każdemu takie pasują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...