Jelizee Napisano 26 Marca 2016 Napisano 26 Marca 2016 Witam. Wymieniłem ostatnio cały napęd (od razu zmiana z isis na ht2 deore/slx). Z przodu miałem trzy tarcze (22-32-44) założyłem korbę z dwiema (24 - 38). Czytałem, że można dostosować przerzutkę z 3s na 2s tylko regulacja jest dość kłopotliwa. Problem mam z dużą tarczą i 2 najmniejszymi koronkami z tyłu - tzn. skończyła mi się już regulacja na śrubce ograniczającej od góry, a łańcuch wciąż trze o przerzutkę. Przy zakładaniu suportu dałem jak polecane jest jedna podkładkę od strony korby. Czy zmiana przerzutki przedniej (moja to Deore FD-M530) na dedykowaną pod 2 tarcze zlikwiduje ten problem czy też zmieniać podkładki na suporcie i bawić się w regulacje? btw. podczas składania bębenka u kolegi pękło mu (plastik ) to uszczelnienie które zabezpiecza kulki. Wie ktoś jak to się nazywa i czy można dokupić bo u mnie w mieście od razu cały bębenek chcą mu sprzedać.
modrzew Napisano 26 Marca 2016 Napisano 26 Marca 2016 Kup dedykowaną do dwóch rzędów przerzutkę i tyle. Trzyrzędowa to zwykle dziadowanie w tym wypadku. Ma za duży prowadnik, nie zamontujesz jej na odpowiedniej wysokości i jak sam poczułeś jest to kłopotliwe w regulacji. Ma to szansę działania gdybyś zostawił korbę trzyrzędową i tylko zdjął jedną tarczę. Inaczej IMHO szkoda zachodu.
Arni220 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Jelizee, czy ty aby nie masz źle wyregulowanej przedniej przerzutki? Ona musi działać na manetce na biegu 1 i 2, a 3 jest zablokowany śrobką na przerzutce. W takim układzie nie ma możliwości by dochodziło do ocierania w przełożeniu 38=>13/11
Jelizee Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Napisałem, że skończyła już się możliwość regulacji śrubka jest odkręcona na max.
piciu256 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 podciągnij linkę, bo śruba tylko ogranicza przerzutkę, nie rusza jej.
Arni220 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Dokładnie. Ustaw manetkę na pierwszy bieg i dopiero w tej pozycji przykręć linkę lekko ją naprężając. To pozwoli na kasację biegu 3 i śrubkę będziesz musiał głębiej wkręcić, a nie wykręcić.
modrzew Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Naprawdę jeździcie z przerzutkami 3-rzędowymi do korby 2-rzędowej? Wytrzymałem z tym kiedyś może z miesiąc, po czym szybko zakupiłem 2-rzędową, a miałem o tyle prościej że po prostu zdjąłem największy blat z korby nie ruszając reszty, a pytający ma już korbę 2-rzędową. To nie są jakieś wielkie koszty, a kultura pracy, regulacja czy wreszcie możliwość montażu na odpowiedniej wysokości są takie jak powinny być.
Arni220 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Nic nie zrobisz, chłop chce mieć 3rz to taką ma, ale nie oznacza to, że musi mieć ją źle wyregulowaną. On ją ustawił na bieg 2 i 3 zamiast 1 i 2. I tu jest problem, bo świadczy o tym wykręcona śrubka, która powinna być wkręcona, by ograniczyć zakres pracy przerzutki.
modrzew Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Ja widzę, że się po prostu pyta i rozważa zakup dedykowanej 2-rzędowej. Za to w odpowiedzi dostaje, że to musi się dać wyregulować IMHO jak może kupić dedykowaną, to niech to zrobi zamiast kombinować.
Jelizee Napisano 28 Marca 2016 Autor Napisano 28 Marca 2016 No dobra widzę, że dyskusja nabrała rumieńców. Raczej polecacie kupno nowej i tak zrobię, a zanim nie przyjdzie to się jeszcze pobawię. A zna ktoś odpowiedź na moje drugie pytanie odnośnie tej osłony w bębenku?
Arni220 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Modrzew, jego problem ma dwa oblicza, zła regulacja i nieodpowiednia przerzutka. Sama zmiana przerzutki nie rozwiąrze problemu jeśli ją ponownie ustawi na bieg 2 i 3.
Silver400 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Ja też na ten sezon zrezygnowałem z jednego blatu. 42-32-22 zrobiłem 34-22, przerzutka SLX z jakiegoś 2010 roku pod 3 blaty oczywiście. Pierwsze co zrobiłem to dałem dłuższy suport o 4mm (ogólnie stary był już i tak zużyty). Nową "dużą" zębatkę dałem w miejsce 2jki z jedną podkładką, a pod młynek założyłem dwie ale trochę cieńsze. Ogólnie udało się zachować liniowość napędu. Przerzutkę ustawiłem tak, że normalnie na blacie mam 3 bieg aby zredukować daje 2jkę (jednak na niej łancuch ociera), aby jechać na młynku daję 1. Szału nie ma, ale na blacie mam do dyspozycji od 3-9 z tyłu, na młynku od 1-7 i to bez specjalnych przekosów. Nie ścigam się, działa to płynnie więc spoko. Przełożenie jest na tyle miękkie, że (pomijając ostre ścianki w górach) w ogóle młynka nie używam. Odbijąc zarzut, że druciarstwo, trochę tak ale mnie napęd 2x9 kosztował 45zł a nie XXXzł.
Arni220 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Pierwsze co zrobiłem to dałem dłuższy suport o 4mm (ogólnie stary był już i tak zużyty). Nową "dużą" zębatkę dałem w miejsce 2jki z jedną podkładką, a pod młynek założyłem dwie ale trochę cieńsze. To po kiego dałeś dłuższy suport, by następnie go redukować podkładkami? Coś nie trzyma się kupy Przerzutkę ustawiłem tak, że normalnie na blacie mam 3 bieg aby zredukować daje 2jkę (jednak na niej łancuch ociera), aby jechać na młynku daję 1. A zrobił byś wszystko normalnie z przerzutką 2rz by grało. A tak kombinujesz jak koń pod górkę, niepotrzebnie
Silver400 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 A zrobił byś wszystko normalnie z przerzutką 2rz by grało. A tak kombinujesz jak koń pod górkę, niepotrzebnie No ale nie mam takiej przerzutki Jak mnie będzie wkurzać to kupię. To po kiego dałeś dłuższy suport, by następnie go redukować podkładkami? Coś nie trzyma się kupy suport jest dłuższy o 4mm, redukowałem mniejwięcej o 2mm. Gdybym tego tak nie zrobił to bym tego nie ustawił w linii, bo w drugą stronę nie wydłużę podkładką. Tak jak mówiłem suport i tak wymieniałem, a cena się nie rózni Ja sobie zdaję sprawę, że mogę kupić nową przerzutkę, korbę, blaty, manetkę (przy okazji kasetę i łancuch i zrobić 10s) i to będzie działać od razu bez żadnego kombinowania, tylko nie chodziło mi o włożenie tysiąca złoty w rower warty dwa.
Jelizee Napisano 29 Marca 2016 Autor Napisano 29 Marca 2016 No ok po dzisiejszej zabawie udało mi się prawie wyregulować (na 1 skrajnym biegu trochę obciera). Jest po prostu teraz za długa i nie mogę jej już obniżyć. A odnośnie dyskusji jak ktoś ma pieniądze to kupuje nowe jak nie ma lub lubi "kombinować" to kombinuje. Oba rozwiązania są poprawne imao. Ja czekam na nową. Dzięki wszystkim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.