Skocz do zawartości

[napęd] chrobotanie przy naciskaniu na pedał

VanHezz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, że gdy mam przełożenie na krobie na największej tarczy czyli na trójce i gdy cisne na lewy pedał, to słychać głośne chrobotanie. Zaznaczam, że jest to tylko podczas duszenia na lewy pedał, na prawy moge dusić bardzo mocno i żadnego dźwięku. I im mocniej dusze na lewy pedał, czyli np. im szybkosc roweru jest mniejsza, to to chrobotanie jest bardziej słyszalne i dotkliwe.

Z czym może to być problem?

Napisano

Luzów nie ma nic. Niestety nie moge ścignąć łańcucha, bo mam tą przeklętą osłonke na łańcuch, którą nie mam pojęcia jak ściągnąć.

Dodam jeszcze, ze jak krece korbą do tyłu i do przodu to słychać jakieś dziwne klekotanie, o takiej samej czestotliwości jak to normalne klekotanie jak się kręci korbą do tyłu. Tyko to ma jakiś inny dzwięk troche. Troche mam piasku na łańcuchu; czy to może być czegoś przyczyną?

Napisano

Tam wolę nie grzebać puki nic sie nie dzieje. Poza tym to dziwne ze tylko gdy cisne lewy pedał to chrobocze. I to jeszcze tylko na trójce.

Napisano

Pedał, ramię korby, suport. Wszystko do sprawdzenia. Ale skoro "nie chcesz tam grzebać" to po co pytasz?? Rower powinien iść prawie bezszelestnie, ale czasem widuję takie dryndy, że nie musza używać dzwonka bo każdy się ogląda co to za lokomotywa jedzie. Jak dbasz tak masz - skoro skrzypi i trzeszczy a Ty z tym nic nie robisz, to tylko świadczy o Twoim poszanowaniu sprzętu. Tak ciężko odkręcić pedał, wyczyścić gwint, posmarować i dokręcić? Tak ciężko dokręcić ramię korby żeby stwierdzić, czy to może być przyczyną? Równie dobrze mogła Ci pęknąć bieżnia łożyska w suporcie i teraz tylko o tym ostrzega a któregoś pięknego razu daleko od domu się kompletnie rozsypie i będziesz pchał rower do domu czy tam serwisu.

Ale masz rację, szkoda czasu, niech poskrzypi - może przestanie albo się urwie, wtedy będziemy się martwili co, gdzie, jak i za ile.

Napisano

Pedał, ramię korby, suport. Wszystko do sprawdzenia. Ale skoro "nie chcesz tam grzebać" to po co pytasz?? Rower powinien iść prawie bezszelestnie, ale czasem widuję takie dryndy, że nie musza używać dzwonka bo każdy się ogląda co to za lokomotywa jedzie. Jak dbasz tak masz - skoro skrzypi i trzeszczy a Ty z tym nic nie robisz, to tylko świadczy o Twoim poszanowaniu sprzętu. Tak ciężko odkręcić pedał, wyczyścić gwint, posmarować i dokręcić? Tak ciężko dokręcić ramię korby żeby stwierdzić, czy to może być przyczyną? Równie dobrze mogła Ci pęknąć bieżnia łożyska w suporcie i teraz tylko o tym ostrzega a któregoś pięknego razu daleko od domu się kompletnie rozsypie i będziesz pchał rower do domu czy tam serwisu.     Ale masz rację, szkoda czasu, niech poskrzypi - może przestanie albo się urwie, wtedy będziemy się martwili co, gdzie, jak i za ile.
Pięknie ujęte :sweat:  Aż chyba pójdzie jako cytat w opis...

Napisano

Nie rozumiem troche twojego wpisu. Nie chce sam tam grzebać bo coś sknocę i wole zanieść do serwisu jak najszybciej. Nic z tym nie robiłem dlatego, że dopiero dzisiaj to odkryłem. Poza tym rower chodzi bezszelestnie.

Już? Trochę zeszło z ciebie?

Napisano

Dziś odkryłem, że to chrobotanie na trójce jest również podczas duszenia na prawy pedał mocno. Prawdopodobnie spowodowane jest to ocieraniem łancucha o prowadnice łańcucha przedniej przerzutki. Widocznie jak używam dużej siły dusząc na pedał to troche coś sie tam wygina i trze. Zobaczyłem też w piwnicy osłuchując rower, że gdy łańcuch był na największej zębatce i gdy manetką próbowałem wrzucić tak jakby na czwórkę i przytrzymując dźwigienke w tej pozycji no to oczywiście łańcuch ocierał o tą metalową prowadnice przerzutki przedniej, ale gdy póściłem dźwigienke to to ocieranie nadal było słyszalne, tyle ze troche mniej. Gdy z 2 wrzucam na 3 to ocierania nie ma kręcąc potem pedałami, tylko wtedyjak wygne troche przerzutke w pozycji do "czwórki". Raczej to to chrobotanie wczoraj słyszalem, bo myśle, że jest ono za bardzo wyraźne i ostre i słychac jakby dochodziło gdzieś z zewnątrz niż ze środka suportu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...