Skocz do zawartości
  • 0

Avid Sd5 vs piwoty

Gość Mr bike

Pytanie

Gość Mr bike
Napisano

Witam.

Zakupiłem hamulce jak w temacie i niestety nie nadchodzą do końca na piwoty. Między tą częścią gdzie wchodzi ten mały bolec, a ramieniem pozostaję przerwa ok 3 mm. Śruba dokręca się, ramię pracuje, bolec wchodzi w wybrany otwór. Powodem jest jakby zbyt gruba część pilota, która służy jego przykręceniu do ramy. Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, czy tak może zostać, ewentualnie czy należy wymienić piwoty?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znam ten temat. Miałem SD7 i na amoryzatorze Manitou również był prześwit. Jeśli ten mały bolec wchodzi do końca to OK, ale jesli mógłby dalej, to po pewnym czasie dojdzie do jego wypadnięcia i będzie kłopot. Mi co prawda udało się przykręcić ramiona bez tych bolców tak że wszystko działało OK, ale nie jest to normalne ;)

Gość Mr bike
Napisano

Jak bez bolców? Bez wkładania tych małych bolców ustawiających pozycję ramion w ramie?. Przecież bez tego nie będzie działać sprężyna.

W moim przypadku tak jak pisałem bolce wchodzą ale powstały prześwit odbija się również na tym jak głęboko można włożyć bolce. Wchodzą mniej więcej do połowy swojej długości, więcej nie pójdzie z uwagi na to zgrubienie na pilocie blokuje już całe ramie.

Serio to jest

Gość Mr Bike
Napisano

Przypadkiem nacisnąłem wyślij :):)

Kontynuował: Serio to jest tak rzadki przypadek, że taki mały odzew? Na allegro piwoty wszystkie wyglądają jak moje, raczej byłaby z nimi taka sama bajka. Jakie macie piwoty, że Wam te avidy pasują???

A coś mi podpowiadało - lepiej brać shimano i teraz mam.... Help still needed..

Napisano

Jeśli dobrze zrozumiałem problem forumowicza - problem nie dotyczy bolców, bo te w jakiejś sporej części wchodzą w otwory, co bardziej piwotów i ramion, które z uwagi na kształt piwota nie chcą wejść "do końca" na piwot. Fakt nie wchodzenia bolców do końca jest w tym przypadku przykrym następstwem pierwotnego problemu.

Specjalnie sprawdziłem hamulce w moich rowerach i ramiona mają takie jakby "większe" wyżłobienia od strony ramy, czyli jakby otwór ma dwie średnice, najpierw trochę większą (w którą przyjmuje to zgrubienie na piwotach) i dopiero dalej standardową na przyjęcie piwota samego w sobie.

Jestem zaskoczony, że hamulce klasy AVID generują taki problem, ja mam w jednym rowerze jakieś meridowe, a w drugin no-name i nic takiego się nie dzieje. Dziwne...

Napisano

Udało się to jakoś rozwiązać?

Z tym "lepiej brać Shimano", to bym się nie rozpędzał. Ja mam dokładnie taki sam problem z hamulcami LX i jak się okazało ze znalezionymi w kartonie Deore też. Jakieś noname'y wchodzą na piwot eleganco do konca, a Shimanowskie nie chcą- mają płytszą tę głębszą część. Zmieniać piwoty czy jak?

porównanie BR-M580,  noname i BR-M510

1.jpg

tutaj zdjęcia pokazujące, jak to wygląda od tyłu:

2.jpg

3.jpg

Chyba nie bardzo tak dokręcać. :icon_confused: Co radzicie?

PS Dla czepliwych- tak, wiem, że klocek jest na odwrót, ale nie montuje tak tego, tylko po prostu wziąłem pierwsze lepsze ramię hamulca i ramę z takimi samymi piwotami, jak moje i starałem się przedstawić problem.

Napisano

Witam

Mam podobny problem z rowerem  MTB Merida i hamulcem  v-brake Shimano Alivio T4000 . Nie wiem czy to przez to że kupiłem wersje z literą T trekking, a miały być M mtb. Ramię hamulca nie wchodzi do końca. Pytanie co zrobić zmienić piwoty tylko nie wiem na jakie.

Napisano

Czasami zdarza się, że nie są dokręcone do końca - wtedy demontaż, sprawdzenie, czyszczenie gwintu i wkręcenie z powrotem, najlepiej na loctite. Dobrze jest mieć do tego odpowiednie narzędzia.

Jeśli są wykręcalne i jeśli są faktycznie nienormatywnie za grube, to po wykręceniu można je też zeszlifować :) .

W Wawce mogę zerknąć i pomóc, kontakt na priv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...