Skocz do zawartości

[SPD] Problem z blokami

marekk909

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem, wczoraj po pierwszej przejażdżce z SPD zauważyłem że bloki w butach są luźne. Czy po każdej jeździe trzeba to kontrolować? Dodam że był to mój pierwszy raz i specjalnie wpisałem buty kilkadziesiąt razy.

Napisano

Za słabo dokręciłeś. Problem z blokami w butach bywa raczej odwrotny, pod wielu miesiącach używania są problemy z ich odkręceniem :)

Napisano

Dokładnie, dokręć je mocno. Ale dla pewności co jakiś czas sprawdzaj czy się nie poluzowały ;)

Ja po jednych zawodach, kiedy to jedna śrubka od bloku wyleciała i jej już nie znalazłam, i musiałam jechać z jedną nogą niewpiętą (jedna śrubka nie trzyma bloku w sposób wystarczający aby dobrze działało wpięcie-wypięcie, można się nieźle wyrypać próbując wyrwać nogę z pedału z tak przykręconym blokiem, co też zresztą uczyniłam wówczas), mam zwyczaj kontrolowania stanu dokręcenia tych śrubek co jakiś czas ;) a także wożenia zapasowych śrubek... ;)

Niestety, nie uchroniło mnie to przed wyrypaniem się w analogiczny sposób po kupieniu nowych butów i przykręceniu znów zbyt słabo bloków ;) Na jezdni przed światłami, dobrze że nic za mną nie jechało akurat...

Pozdro. M.

Napisano

Już jest ok. Dzisiaj dokręcilem mocniej i po 30 km nic się nie działo. Ale za radą koleżanki Kantele będę kontrolował i woził śrubki ;-)

Napisano

Dokręć możesz kapnąć klejem do gwintów. Dobrze zamocowałeś, ząbki w stronę podeszwy?

Miałem podobny przypadek,  na zawodach blok się zluzował i był mały problem z wypięciem :w00t:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...