marekk909 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Cześć, Mam problem, wczoraj po pierwszej przejażdżce z SPD zauważyłem że bloki w butach są luźne. Czy po każdej jeździe trzeba to kontrolować? Dodam że był to mój pierwszy raz i specjalnie wpisałem buty kilkadziesiąt razy.
lewocz Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Za słabo dokręciłeś. Problem z blokami w butach bywa raczej odwrotny, pod wielu miesiącach używania są problemy z ich odkręceniem
kantele Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Dokładnie, dokręć je mocno. Ale dla pewności co jakiś czas sprawdzaj czy się nie poluzowały Ja po jednych zawodach, kiedy to jedna śrubka od bloku wyleciała i jej już nie znalazłam, i musiałam jechać z jedną nogą niewpiętą (jedna śrubka nie trzyma bloku w sposób wystarczający aby dobrze działało wpięcie-wypięcie, można się nieźle wyrypać próbując wyrwać nogę z pedału z tak przykręconym blokiem, co też zresztą uczyniłam wówczas), mam zwyczaj kontrolowania stanu dokręcenia tych śrubek co jakiś czas a także wożenia zapasowych śrubek... Niestety, nie uchroniło mnie to przed wyrypaniem się w analogiczny sposób po kupieniu nowych butów i przykręceniu znów zbyt słabo bloków Na jezdni przed światłami, dobrze że nic za mną nie jechało akurat... Pozdro. M.
marekk909 Napisano 21 Marca 2016 Autor Napisano 21 Marca 2016 Już jest ok. Dzisiaj dokręcilem mocniej i po 30 km nic się nie działo. Ale za radą koleżanki Kantele będę kontrolował i woził śrubki ;-)
Mod Team michuuu Napisano 21 Marca 2016 Mod Team Napisano 21 Marca 2016 Może warto przykręcić na jakiś środek zabezpieczający: loctitte albo cx-80 np: http://www.cx80.pl/nasze-produkty/rc-kleje-anaerobowe/rc-22
vpablov Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Dokręć możesz kapnąć klejem do gwintów. Dobrze zamocowałeś, ząbki w stronę podeszwy? Miałem podobny przypadek, na zawodach blok się zluzował i był mały problem z wypięciem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.