Skocz do zawartości

[kaseta i łańcuch] Wymiana kasety 9 i łańcucha. Asfalt,teren.

Loczeski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyszedł czas na wymianę łańcucha i kasety. 

Aktualnie posiadam łańcuch pc-971 który nie wiem jakim cudem jeszcze dycha (chyba spinki go trzymają ^^) oraz kasete cs HG50-9.

Robię dużo km po asfalcie, ale teraz chcę dodać więcej terenów i lasów w sumie nie wiem czy ma to aż takie znaczenie. 

Ogólnie bardzo dobrze spisuje się ten zestaw, dlatego chciałem się zapytać czy można w podobnej cenie osiągnąć lepszy zestaw czy nie wymyślać i brać sprawdzony? 

Napisano

Co to znaczy dla Ciebie „lepszy zestaw”? Bardziej trwały, lżejszy, tańszy, kaseta o innym zakresie..? Nawet nie podałeś jaki masz teraz.

Napisano

Teraz mam kasete shimaano cs HG50-9 11-34T i łańcuch SRAM PC -971. 

Łańcuch zerwałem 2 razy. 

Czego oczekuję? 

Trwałości przede wszystkim ale w podobnej cenie. Zakres taki sam, waga nie większa od tej co aktualnie posiadam. 

Napisano

Maniacy trwałości to jeżdżą na 2 czy 3 łańcuchy, ale myślę że przy kasecie z tego poziomu cenowego to nie jest żaden ból jakby wymieniać ją nawet co sezon. Zresztą sezon to dla jednego setki a dla drugiego tysiące kilometrów ;)

Jak Ci zakres leży to bierz ten sam, ewentualnie popatrz na łańcuch typu Connex 904 lub 908, KMC x9.93 czy któryś Campagnolo.

Napisano

Teraz mam kasete shimaano cs HG50-9 11-34T i łańcuch SRAM PC -971. 

Łańcuch zerwałem 2 razy. 

Czego oczekuję? 

Trwałości przede wszystkim ale w podobnej cenie. Zakres taki sam, waga nie większa od tej co aktualnie posiadam. 

Teraz jeż nie dostaniesz takiej kasety (Deore). Zostaje kaseta acera/alivio. Łańcuch tylko Campa C9

Napisano

HG50-9 11-34T daje się jeszcze kupić, a HG400-9 11-34t to właściwie to samo.

A gdzie tam to samo, lżejsze o 60g na korzyść zarówno HG300 jaki i 400. Moim zdaniem najkorzystniej cena/waga obecnie wypada HG300 z kaset 9s.

Napisano

Rzeczywiście, sporo odchudzili 9rz. średnich i niskich grup. Czy HG300 i HG400 o takim samym stopniowaniu różnią się tylko lock-ringiem i koronką 11T ?  

Napisano

Łańuch Campagnolo 9 i do tego: CS HG400  9rz. 11-34 czy  CS HG300 9rz. 11-34 ?

Różnica 10zł, więc tu już nie chodzi o koszta ;) 

Acer czy Alivio w sumie, wyglądają identycznie, ceny zbliżone. 

• Mod Team
Napisano

No takie ze np lepsza powłoka nie pozwoli zardzewieć tak szybko :P generalnie żadnych bonusów poza wizualnymi ale jednak warto.

Napisano

A moim zdaniem właśnie nie warto, bo zanim jakąkolwiek kasetę weźmie rdza, to obie nie będą nadawały się do użytku.

Swoją drogą, ciekawe co to za kwykończenie te brązowe? Czysta stal nie, jakieś lakiery albo pokrycie miedzią/mosiądzem?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Trochę odkopie. Mam już kasetę CS HG400  9rz. 11-34 do tego chciałbym kupić dwa łańcuchy, jeden to Campagnolo 9 (tak bardzo polecany przez wszystkich ale i kosztuje ładnie) no i jeszcze jakiś drugi inny. Chyba że dwa takie same, ale mój budżet nie pozwoli mi na 2xCampagnolo9  :/

Napisano

A moim zdaniem właśnie nie warto, bo zanim jakąkolwiek kasetę weźmie rdza, to obie nie będą nadawały się do użytku.

Swoją drogą, ciekawe co to za kwykończenie te brązowe? Czysta stal nie, jakieś lakiery albo pokrycie miedzią/mosiądzem?

To ciemne pokrycie powstaje wyniku oksydowana stali. W trakcie hartowania schładza się w specjalnym oleju. Technologicznie kilka razy tańsze od niklowania, chociaż koronki kaset są raczej chromowane.
Napisano

Aaa, czyli warstwa tlenku mająca właściwości antykorozyjne, mniej trwałe od niklowania, ale dla powierzchni poniżej zębów pewnie to obojętne i tak. Dla jednej koronki nie warto dopłacać.

Koronki kaset są chromowane, ale w drogich modelach. Tańsze są niklowane co moim zdaniem jest równie skuteczne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze pytanko do tej mojej kasety CS HG400 kupić dwa takie same łańcuchy  (w moim przypadku raczej łańcuch x9.93) ? 

Co ile powinno się zmieniać łańcuch ? :) 

Mam nadzieje że będzie to kompatybilne :) 

Napisano

Ja zmieniam co 100-250 w zależności od stanu....zabrudzenia ;). Dwa czyste wiszą chłonąc olej. Jak napęd zaczyna być słyszalny domagając się smarowania to łańcuch ściągam, wycieram, smaruję i wieszam a zakładam już nasmarowanego gotowca. Co jakiś czas dla zasady sprawdzam tylko czy któryś nie jest mocniej wyciągnięty od pozostałych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...