Corally Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Heyka, mam Rebe z 2011r. Dual air, i koła Shimano Mt15 i jest problem nie da się ułożyć koła żeby było idealnie na środku, jest przesunięte w stronę lewej goleni, Podczas gwałtownego hamowania odnosi się Wrażenie że koło wygina się w bok. Jakieś pomysły jak to Zwalczyć? Czytałem że niektóre rock shoxoki tak mają i trzeba pilowac mocowanie ale czy jest to bezpieczne? Edytowane 15 Marca 2016 przez durnykot pkt 2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Obróć koło w hakach i sprawdź czy będzie bliżej prawej goleni ... jak tak to masz koło do korekty. Podczas hamowania sporo kół "ciągnie" się w stronę hamulca ... wynika to najczęściej z kiepskiej sztywności piasty. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corally Napisano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Wrócę do domu to spróbuję. Uważasz że piasta Deore nie jest zbyt sztywna? Czy to wina ośki 9mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Bardziej mi chodziło o to aby ci uzmysłowić że takie zachowanie koła podczas hamowania jest dość typowe. Jedyne czego powinieneś się czepiać to niesymetryczne usytuowanie koła w widelcu. Obracanie koła w hakach to najlepszy sposób na to aby stwierdzić czy masz problem z kołem czy z widelcem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Najczęściej to wina oski i zaplotu. Na ośkę można zastosować mocniejsze samozamykacze lub śrubowe. Koła są fabryczne czy zaplatane osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corally Napisano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 To są gotowe koła od Shimano, model Mt 15 tylko pod tarcze, dlatego wydaje mi się że to nie wina koła. Odwrocilem koło i jest idealnie na środku, co teraz? Odwrocilem koło i jest idealnie na środku, co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jeżeli jedną stroną jest dobrze a drugą źle to walnięte jest i koło i widelec. Sprawdź jeszcze raz, zrób zdjęcia z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corally Napisano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mierze teraz wycięcie w rebie, jedna strona ma jeden milimetr głębsze wycięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 3 razy dobrze sprawdź zanim zaczniesz cokolwiek piłować ... W gruncie rzeczy głębokość "wycięcia" nie ma znaczenia ... znaczenie ma aby oś przechodząca przez haki byłą prostopadłą do osi goleni. Odlewy czy grubość lakieru na goleniach mogą być różna a co za tym idzie i głębokość w hakach teoretycznie też może być różna ... Jak chcesz sprawdzić czy golenie masz OK to powinieneś pomierzyć przekątne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Aby sprawdzić koło można wykonać prosty przyrząd. http://rowertour.com/stThumbnailPlugin.php?i=media/products/2c31d6d13579d3c11a38c59db3deea7e/images/E313-1.jpg&t=&f=product&u=1458316389 coś takiego, można zrobić, z deski, kilku klocków i ołówka czy innego wskaźnika. oś ma być po obu stronach w takiej samej odległości od obręczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Miałem podobny problem w mojej rebie, wytarło się gniazdo zacisku i koło uciekało podczas hamowania na lewo i już nie wracało na swoje miejsce. Skończyło się na wymianie widelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Ostatecznie można kupić dolne golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Ostatecznie można kupić dolne golenie. Nowe golenie w Harfie ponad 600 zł i bardzo długi czas oczekiwania. Za nowego amora zapłaciłem 1300, a stary uszkodzony ktoś kupił za 700 dla górnych golenii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Nowe miałem na myśli inne Można też to wyrównać, choć nie zawsze sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corally Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Okej, teraz wszystko już działa Pilnik w rękę i siedzi teraz idealnie równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi