Skocz do zawartości

[2000-3000] MTB 27,5 dla kobiety

Gość Amee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bez pełnych danych przyszłej użytkowniczki pomimo Twojej fachowości i tak nie jesteś w stanie polecić optymalnej ramy , cztery dni temu chciała 27,5" dzisiaj 29" ,

a jutro kupi hulajnogę :icon_mrgreen:

Nie mam zamiaru niczego doradzać, Pani noezdecydowana niech sobie sama wybiera/przymierza

Napisano

Podsumuję zatem temat. Wybór roweru jest dla mnie sprawą dość abstrakcyjną ponieważ się na tym nie znam. Mogę powiedzieć, że po dłuższej jeździe dotychczasowym drętwieją mi palce, czuję mrowienie w rękach aż po bark i boli mnie tyłek, mam problemy na podjazdach. Wnioskuję, że nie był to odpowiedni rower dla mnie. Zasięgam więc opinii mężczyzn i dowiaduję się, że: 1. nie ważne jakiej firmy amortyzator, byle był powietrzny, 2. ważne jakiej firmy amortyzator - lepiej sprężyna rockshox niż jakikolwiek suntour, 3. suntour epicon mimo, że suntour to lepszy niż jakiśtam rockshox, 4. dla kobiety najlepiej rozmiar koła 27,5 5. absolutnie nieprawda - im większe koło tym lepiej 6. dla kobiety lepsza damska rama - geometria ma znaczenie 7.nieprawda - damska rama została wymyślona żeby zwiększyć sprzedaż bo jest ładniejsza i było na takie zapotrzebowanie 8. popatrz na jakąkolwiek zawodniczkę MTB - żadna nie jeździ na damskim.... to tylko ułamek wiedzy, która posiadłam od mężczyzn. 

Dodam, że gdyby któryś z panów miał problem z upieczeniem tortu dla żony i zapytał się na babskim forum - dostałby 10 odpowiedzi, które pokrywają się ze sobą, są rzeczowe, wiedziałby czym się różni krem na bezie szwajcarskiej od kremu z mascarpone, pewnie dostałby kilka linków do filmików jak zrobić tort krok po kroku i jeszcze ze 3 propozycje od dziewczyn, które zrobiłyby tort za pana. 

Ja wkraczając na męski teren dowiedziałam się tylko, że jestem niezdecydowana, nie ma co mi doradzać i skończę na hulajnodze.... I że mam sama poprzymierzać sobie rowery zanim wybiorę - GDYBYM MIAŁA W ZASIĘGU SKLEP Z MOŻLIWOŚCIĄ POPRZYMIERZANIA SIĘ TO BYM NIE ZAKŁADAŁA TEGO WĄTKU! 

Jedynym pozytywem z założenia tego wątku jest świetna cenowo oferta którą dostałam, chociaż przekraczająca znacznie założony budżet... no i wiem już co to taperowana główka - tego wielu panom życzę.

Temat uznam za rozwiązany bo chyba nie ma możliwości jego usunięcia - co byłoby bardziej wskazane - zważając że nikomu w przyszłości nie pomoże a zaśmieca.  

Napisano

Moim zdaniem, skoro nie masz możliwości przymierzenia, to pozostaje zakup i ewentualne odesłanie w ciągu 14 dni. Poniesiesz wtedy tylko koszty przesyłki w obie strony.

Mrowienie, bolący tyłek i bark to chyba typowe przy źle dobranym rowerze, najpewniej za duży... czy będąc w sklepie pytałaś się w jaki rozmiar celować? Czy doradzili 18"? :-)

Napisano

Amee, ładne podsumowanie :) Ale taka jest prawda . Problem z Tobą polega na tym , że 164 wzrostu i 29 to nie jest zbyt popularne połączenie , i nie widzę opcji żeby powiedzieć w ciemno : bierz ten bo jest najlepszy . Po pierwsze trzeba się przymierzyć do ramy , bo jak źle trafisz to nadal będzie bolało i drętwiało . Wybór komponentów jest rzeczą wtórną . I tak , amorki powietrzne są lepsze od sprężynowych . Generalnie. Dwa , lepszy powietrzny Suntour od sprężyny RSa ( na pewno dla Ciebie , bo pewnie waga piórkowa :) ) 4-5 : rozmiar koła nie jeździ , rower ma być dopasowany. Uwaga : trudniej dopasować 29 dla Ciebie niż 27,5 :) . 6-7 najczęściej różnica jest w malowaniu i troszkę niższym przekroku . 8 - nie jesteś zawodniczką MTB. Po pierwsze one jeżdżą na tym co ma sponsor w ofercie , po drugie nie ten poziom wytrenowania, rozciągnięcia itp itd 

Napisano

Aniu dostrzegam jeszcze jeną sprzeczność masz mieć czas na jazdę rowerem MTB za trzy koła , a nie masz czasu na jego przymiarkę to tak jak z butami kupisz je bez przymiarki dla marki i wyglądu to później bolą nogi jak ma ktoś wiedzieć , który tort będzie mu smakować czekoladowy , waniliowy , orzechowy , owocowy , tiramisu  czy jeszcze i inny skoro ich wszystkich nigdy nie próbował

Napisano

Trochę musztarda po obiedzie, ale jeśli autorka temat nie ma nic przeciwko to wtrącę swoje trzy grosze:

1) Żona moja ma 160 cm wzrostu i szukała roweru dla siebie. Nastawiała się na koło 27.5 bo wmówili jej , że przy jej wzroście 29 to absurd. Po odwiedzeniu wszystkich chyba sklepów we Wrocławiu wróciła z rowerem na kole 29 (Spec Crave) i najmniejszej ramie. Jest przeszczęśliwa i robi na nim cuda. Wniosek jest taki - nie można sie zafiksować na rozmiarze, ważne żeby rower jako całość przypasował

2) Wyżej wymieniona żona zakładała budżet 5kPLN. Rower który kupiła stał na wystawie z ceną sporo ponad 6. Poprzedni rocznik + nietypowy rozmiar + umiejętności negocjacyjne i udało się zbić cenę o circa 20%. Wniosek: czasami warto poświęcić czas na wycieczki po przekłada się na realne oszczędności (+ jak pisałem wyżej można dopasować rower)

3) Ostatnia uwaga - żona przymierzała rowery damskie i wszystko jak określiła to 'różowa padlina'. W końcu kupiła rower z ramą męską.

Konkretnego modelu nie polecę. Szukajać roweru dla Teścia zauważyłem jednak, że poniżej 3kPLN (cena katalogowa) ciężko ustrzelić coś lekkiego z amorem powietrznym. Dołożenie paru PLN pozwala przeskoczyć na poziom wyżej, na przykład takie coś:

http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-2-deore-xt-xc30-air-2016-i6030356732.html

Napisano

kilohaszu już lubię Twoją żonę :)  Daj proszę linka do jej Specialized, obadam :) W sobotę będę w Poznaniu i będę sprawdzać moje umiejętności negocjacji.  I może nie skończę na "różowej padlinie " :))

Napisano

Kupiła taki jak ten tylko że na najmniejszej ramie:
http://najlepszerowery.pl/rowery-testowe/796-specialized-crave-pro-2014.html

Cena na FV - 5500 PLN

To jest najlepiej wyposażony Spec Crave, ale na tej ramie montowali też tańsze wyposażenie

Powodzenia

Niestety, nie jestem z Poznania, nie wiem jakie sklepy polecić, ale gdybyś szukała we Wrocku to daj znać na priva, dam namiar na sklep, gdzie moja Dorota kupiła już 2 rowery ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...