xandercage Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Witam, zestawu od Shimano, tj. M520 + M089 używam od stycznia br., przejechałem na nim ok. 300 km i od jakichś 100 km zaczyna mnie irytować skrzypienie. Dochodzi gdzieś z miejsca łączenia bloku z pedałem w czasie dłuższej, jednostajnej jazdy. Kiedy przekręcę delikatnie stopę na zewnątrz (o 1-2 stopnie) skrzypienie ustaje, ale takie ułożenie jest już dla mnie nienaturalne. Ktoś ma podobne doświadczenia?
dran2 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Jak 1-2 stopnie to przekręć bloki. Powinny mieć tyle luzu.
siimon Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Pryśnij jakimś smarem na zatrzaski, jeżeli nie pomoże to kłania się serwis pedałów.
krism4a1 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Mam buty M087 i jak jeździłem na zestawie z 520-kami też był ten problem. Musiałem podciąć podeszwy, zrobiłem takie wycięcia i but już nie dotykał do pedału. Zatrzaśnij sam but w pedale i zobaczysz gdzie ociera guma. Jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcie jak to u mnie wygląda, bo teraz jestem na zimowych butach.
steve69 Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Może (chociaż nie musi) być tak, że to podeszwa buta delikatnie ociera o padał i wtedy skrzypi. U mnie (PD-M540 + Sidi Eagle) też czasami to występuje. Psikam wtedy trochę WD-40 na podeszwę w okolicach bloku i skrzypienie znika na jakiś czas. -- Pozdrawiam.
xandercage Napisano 7 Marca 2016 Autor Napisano 7 Marca 2016 Dziękuję za opinie. Wieczorem sprawdzę, jak to rzeczywiście wygląda, bo właśnie buty podejrzewałbym o to skrzypienie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.