Nonoki Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Witam, mam problem z odkręceniem korby a mianowicie z tymi częściami na zięciach, próbowałem odkręcić za pomocą śrubokręta i młotka, ponieważ nie mam klucza z tak zwanymi wypustkami.Teraz trochę naderwałem i obawiam się że już nic nie jestem w stanie sam zrobić dlatego piszę do ekspertów . Pozostaje tylko wykręcić bo już mam nowe.Zdjęcia Link 1:http://imageshack.com/a/img923/867/rgHnd4.jpgLink 2:http://imageshack.com/a/img921/4210/RX5h6s.jpg
vpablov Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Uszkodziłeś całą mufę, nie wiem czy coś z tego będzie. Zanieś to do serwisu, niech ocenią czy aby rama nie na złom.
Nonoki Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Właśnie oto się obawiam że na złom może pójść. Rower niedawno wyciągnąłem na jazdę tylko korba do wymiany była a gdzieś klucz od niej zgubiłem i nie chciałem zwlekać za robotę się wziąłem, ale jak widać na marne tylko szkoda bo rowerek jeden sezon polatał . Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać.
dran2 Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Na przyszłość zapamiętaj że każdy kto cokolwiek robi sam przy rowerze zamiast pójść do serwisu robi to z zajawki a nie z oszczędności. Każda prosta czynność wymaga specjalistycznych, niezastąpialnych młotkiem narzędzi które zazwyczaj kosztują więcej niż usługa. Ale ciągle mniej niż nowa rama
Nonoki Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Zostaje mi tylko do serwisu pojechać i czekać na wynik pacjenta. Teraz przynajmniej nie będę się brał za robotę bez sprzętu bo coś wyczuwam że to będzie nowy wydatek na rower czyli czekam do wakacji na robotę. Dziękuję za pomoc
GTZaskar1991 Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Śrubokrętem i młotkiem się nie odkręca, bo są nierównomiernie rozłożone siły i śrubokręt działa jak dłuto (jak byłem młody to też tak próbowałem lol). Musisz użyć klucza, może nie jest za późno, ostatecznie prostopadle do ramy brzeszczot w dwóch przeciwległych miejscach i wyskrobiesz resztki saportu, gwint uszkodzi się bardzo nieznacznie jak sie uważa (tak mi się udało uratować raz ramę).
Nonoki Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Właśnie ruszam do kolegi zobaczyć czy ma taki klucz, jeżeli będzie miał to jeszcze coś popróbuje, ale na wszelki wypadek to dołożę WD 40 do mufy nam nadzieję że poskutkuje.
dran2 Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Bez ośki nie ma na czym oprzeć klucza. Nawet przy nieuszkodzonym wielowypuście łatwo jest ten klucz omsknąć i go rozwalić, bez ośki dla oparcia i z poharatanym wielowypustem wyrwiesz tylko resztę ząbków. Idź do serwisu.
Nonoki Napisano 6 Marca 2016 Autor Napisano 6 Marca 2016 Dziękuję za pomoc i chęć pomocy jaką mi udzielono tutaj na forum. Rower zrobiony własnymi technikami czyli wywiercenie nowych otworów na dużą śrubę i wtryskaniem WD 40 do wnętrza. Takim sposobem puściło co miało puścić, wnętrze zostało oczyszczone i włożone nowe nakrętki. Dodaję nowe zdjęcia z wykonanej roboty, rower będzie jeszcze odnowiony wymienione zostaną stare śruby na nowe, lagi, siedzonko, pomalowane rawek, nowe linki wraz z opancerzeniem, Odnowienie lakieru i wiele innych drobnostek. Jeszcze raz dziękuję wszytkim za chęć pomocy i udzielenie jej dzięki czemu rower nie trafił na złom i polata jeszcze (mam nadzieje) kilka sezonów .Zdjęcie : http://imageshack.com/a/img921/6118/4abh6Z.jpg
Hetman Napisano 6 Marca 2016 Napisano 6 Marca 2016 Te zdjęcia nadają się do wątka z druciarstwem :/ ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.