Skocz do zawartości

[napęd] zmiana wolnobiegu 7 na kasetę 7/8 tył altus st-ef 65

grzechu87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, mam nowy rower crossowy orkan 1.0 z wolnobiegiem 14, tył przerzutka altus, manetka st-ef 65. Chcę puki jeszcze nie jeżdżony sprzedać tylne koło z wolnobiegiem i kupić koło z kasetą zależy mi tylko by mieć na najmniejszej koronce 11z i teraz mam pytanie do was czy mogę kupić koło z kasetą 7rz (np. http://allegro.pl/wzmocnione-kolo-28-tyl-stars-kaseta-7rz-hg41-blk-i5967576623.html) wsadzić i wszystko będzie działać jak należy bez zmiany łańcucha? Oraz mam pytanie czy gdybym kupił koło i kasetę 8rz to będę musiał zmieniać także łańcuch? Manetka w takim rozwiązaniu nie obsługiwałaby  największej tylnej koronki.

Napisano

Będzie działać, ale lepiej kupić koło na kasetę  8 -bardziej rozwojowo i ewentualnie założyć kasetę 7 z podkładką (możesz wziąć kasetę 8 i jeździć bez jednej zębatki-będzie ładnie chodzić). Będziesz chciał mieć kiedyś 9-10 b to koło już będzie. Największą zaletą kasety jest jakość piasty a ta 11 to przy okazji. Możesz o wiele bardziej obciążyć koło bez ryzyka wygięcia osi (oś jest szerzej podparta na łożyskach) łańcucha zmieniać nie musisz. 

Napisano

Możesz kupić koło z kasetą 7 rzędową i będzie działać z łańcuchem i manetkami które masz ( aczkolwiek mało opłacalne tylko i wyłącznie dla najmniejszej koronki 11t w kasecie). Dokupisz koło z kasetą 8rz i pojawi się problem z manetką która jest dostosowana do 7 biegów a nie 8 (problem z wyregulowaniem -inny uciąg linki w manetce) poza tym to ja w tym ORKANIE 1.0 widzę  klamkomanetki czyż tak ? :thumbsup:

jak widać ludzie sobie radzą podkładkami  :thumbsup:  i brawo im 

Napisano

Dokupisz koło z kasetą 8rz i pojawi się problem z manetką która jest dostosowana do 7 biegów a nie 8 (problem z wyregulowaniem -inny uciąg linki w manetce)
tu się  mylisz - odległości między zębatkami w kasecie 7 i 8 są te same więc manetka będzie działać poprawnie.
Napisano

mea culpa -zwracam honor , cały czas z tyłu głowy jestem na etapie kaset 10/9/8rz  :thumbsup:- przynajmniej założyciel tematu będzie wiedział,że taki problem może się pojawić w przyszłości  :thumbsup:

Napisano

Panowie reasumując to mogę kupić całe koło już z 7rz założyć i się cieszyć lub koło pod 8rz plus kaseta 7rz i podkładki lub koło pod kasetę 8rz od razu kasetę 8rz i nie korzystać ja jednej skrajnej zębatki przy klamkomanetce 7rz? Czy łańcuch przy 8rz trzeba zmieniać?

Napisano
koło pod kasetę 8rz od razu kasetę 8rz i nie korzystać ja jednej skrajnej zębatki przy klamkomanetce 7rz

Dokładnie tak. Możesz nawet wybrać której nie chcesz(1czy 8) 

Czy łańcuch przy 8rz trzeba zmieniać?

Nie musisz ale jeśli łańcuch ma już trochę przejechane to warto wymienić bo szybko zniszczy nową kasetę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...