Skocz do zawartości

[Kupno]roweru i umowa kupna-sprzedaży

Moorzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!. Chcę zakupić rower, używany, od osoby prywatnej. Cena ok. 2000zł. Chciałbym się zabezpieczyć przed możliwością tego, że jest kradziony, więc wyszedłem z propozycją podpisania umowy kupna-sprzedaży. Sprzedawca jednak odpowiedział, że może mi podać numery ramy, ale umowy nie spisuje. Spytałem dlaczego. Powodem była sytuacja, kiedy sprzedając inny rower spisał tę umowę, ale kupujący wykorzystywał jego dane do innych celów (sprzedawał na jego nazwisko).

Czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec? Jakoś przekonać do spisania tej umowy? Po samych udostępnionych numerach mogę mieć pewność, że rower bez "czarnej" przeszłości?

Napisano

Możesz również zapytać o książeczkę gwarancyjną (chyba tak to się zwało) ramy/roweru, którą dostaje się przy zakupie w sklepie. Może akurat Twój kontrahent posiada takową.

Napisano

Powodem była sytuacja, kiedy sprzedając inny rower spisał tę umowę, ale kupujący wykorzystywał jego dane do innych celów (sprzedawał na jego nazwisko).

To zapytaj go czy jak kupuje samochód to też nie spisuje umowy, bo ktoś może wykorzystać jego dane.

Zwykła ściema, ja bym sobie odpuścił. Jeśli okaże się, że z rowerem jest coś nie tak, to całe kłopoty bierzesz na siebie, bo nawet nie wiesz od kogo kupiłeś ten rower, a tak masz umowę i wszystko w temacie.

Jeśli koleś nie chce spisać umowy to daruj sobie ten rower, bo jest to podejrzane.

Napisano

Nie powiem maszynka ładna, dobra cena, ale rzeczywiście, coś mi na pasuje, że ziomek nie chce podpisać umowy. Tym bardziej, że on nimi chyba tylko handluje, bo z tego co widziałem, na profilu ma wystawione jeszcze kilka innych, ciągle dochodzą nowe, znikają inne.

Napisano

Rób jak chcesz, ale ja bym nie kupił roweru od obcej osoby bez spisania umowy. Co innego od znajomego, gdy wiesz, że rower był kupiony w sklepie, znajomy ma paragon itd.

Napisano

Tak tak, spróbuję jeszcze pomęczyć o umowę. Inaczej nie kupuję.

Swoją drogą, czy zakup przez allegro daje jakąś ochronę prawną?

Napisano

Powodem była sytuacja, kiedy sprzedając inny rower spisał tę umowę, ale kupujący wykorzystywał jego dane do innych celów (sprzedawał na jego nazwisko).

Słaba wymówka. Ja jeśli nie mam potwierdzenia zawarcia transakcji, czy to umowy k-s czy np. aukcji nie kupiłbym roweru zwłaszcza od kogoś komu zależy na anonimowości. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...