Skocz do zawartości

[napęd] co i jak bom zielony

kakara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

raz jeszcze napiszę że nie mam pojęcia ile ten rower przejechał. Wg mojej oceny może 15 możne 20tys może więcej może mniej, nie wiem ale nie to jest głównym tematem tego wątku.  Dlaczego tak wygląda (chodzi o zużycie nie o brud :) ) Za bajtla byłem mordercą rowerów zjazdy po schodach jeżdżenie po wertepach. Odkąd dorosłem powiedziałem  sobie że trochę trzeba o to dbać (proszę nie wytykać mi ten brud jako brak dbałości jest czas kiedy rower lśni) Nie wysilam go, nie jeżdżę wyczynowo zatem bez potrzeby jak trzeba na wyższym biegu to jadę nie staję na pedałach jak nieraz to widzę, nie skaczę przez krawężniki tylko hamuję do zera i przejeżdżam jeśli nie muszę to nie jadę po polnych drogach tylko asfaltem jak jak już jadę to w miarę wolno. itd itd. Jak napisałem obecnie to praktycznie środek transportu do pracy tylko asfaltem i kawałkami chodnikiem i tu trzaskam najwięcej km. To środek transportu do tego stopnia że właściwie nie ma takiej pogody która uniemożliwia mi jazdę dlatego obecnie wygląda jak wygląda Bywało że był biały od śniegu po dojechaniu

No ale czas chyba na jakieś wnioski i podsumowanie. Wyrabiam jakoś sobie zdanie może zbyt czepliwy jestem w pewnych sprawach ale albo ktoś wybije mi z głowy moje błędne myślenie albo wbije do głowy że tak powinno być. Tak sobie założyłem.

Jeszcze trochę na tym co mam pojeżdżę bo się da ale co potem?

Wolnobieg wymiana nie podlega dyskusji. O kasecie chyba a raczej na pewno zapomnę za duże koszty jak na taki sprzęt a efekt chyba nieodczuwalny dla mnie tym bardziej że lata jeżdżę na wolnobiegu i nawet nie znałem tego co zwą kasetą. Zatem jaki wolnobieg bo tu chyba znów pojawia się problem HG.  WG MNIE CHYBA lepiej byłoby HG 51 (chyba nie pomyliłem) niż ten niższy

Łańcuch - wymiana Dotychczas sądziłem że shimano HG 71 to porządna firmówka i coś co wystarczy na długi czas. Ale kilka tematów obok toczy się dyskusja o łańcuchu i zaczynam wątpić co kupić co lepsze? Poza tym HG kasety i łańcucha mają być w parze czy dowolność czy np łańcuch ma mieć wyższe HG? Jest jakaś zasada?

No i Blaty z przodu. Tu wciąż nie jestem przekonany dlatego jeszcze marudzę Nastawiłem się na wymianę ale mówicie że jest OK. Czy jednak rozsądek nie podpowiada że warto WSZYSTKO mieć nowe bo dłużej posłuży ? A może faktycznie to strata kasy? WG waszej wiedzy jest to możliwe do kupienia (możecie jakiś link) o ile umiecie odczytać jakie to blaty są jak szukać tych oznaczeń?

Jeszcze jedno. Istnieje taka teoria o wymienianiu łańcuchów w trakcie eksploatacji bo podobno ma to sens; raz A potem B znów A (chyba w drugą stronę) i znów B, chyba jakoś tak ;)

PS A z tą ropą to jakaś ironia? Elementy obsmarowane zaoliwione myję w ropie zawsze, potem wodą suszenie i nowy smar czy olej. Coś nie tak? Tak swego czasu myłem łańcuch ale w plastykowej butelce i machanie na wszystkie strony

Napisano

„Wyższe HG...”

HG to tylko symbol stosowany przez Shimano, skrót od nazwy Hyperglide, a nie jakaś magiczna jednostka ;)

Cyferki za tym symbolem oznaczają grupę osprzętu do jakiej należy łańcuch lub kaseta. Możesz sobie mieszać to jak uważasz, ba - łańcuch czy kaseta w ogóle nie muszą być produkcji Shimano.

Napisano

"Co shimano to shimano, najlepszy a im wyższe Hg tym lepiej"  tka oznajmił mi fachman od rowerów i taka jest moja wiedza w tym zakresie. Nie wywołuję dyskusji o wyższości shimano nad ...  Wyznaje zasadę kup raz a dobrze tylko co znaczy dobrze? Nikt nie chce się sparzyć ...

Napisano

Wolnobieg miałem jeden fabryczny w latach 80 od tamtego czasu dziesiątki kaset a nawet kilka planetarek więc na wolnobiegach się nie znam. Czy w ogóle jest jakiś wybór nie licząc zębów?

Co do korby to pisałem że nowa kosztuje 50 a najtańsze blaty Shimano acera (zapewne nie pasujące do suntoura) to kilkanaście zł sztuka. Suntoura nigdy samych blatów nie widziałem.

Korbę masz tutaj. U Ciebie wersja 48...

http://activia.sgl.pl/cena/mechanizmy-korbowe/suntour-nex/_mechanizm-korbowy-suntour-nex-t102-lub-t208/275

Kończmy ten wątek... Jak chcesz po tanioości zmień wolnobieg, jak chcesz drożej to również korbę a wersja najdroższą przejście na kasetę. Decyzję musisz podjąć sam. Nikt Ci nie zagwarantuje, że zmieniając teraz korbę starczy najdłużej niż jak dojeździsz tą i zmienisz na nową razem z następnym wolnobiegiem. W tym czasie zdążysz zarżnąć kilka łańcuchów.

Napisano

Kup cokolwiek, naprawdę. Przy tej klasy komponentach dyskusja jest całkowicie zbędna. Wolnobiegi i tak masz do wyboru ze trzy na krzyż z grupy Tourney, czyli najniżej co może być w hierarchii Shimano. Łańcuch dowolny do tej ilości rzędów, może poza najtańszymi wynalazkami Shimano, Srama, KMC czy innego Accenta.

Podłapałeś jakąś dziwną manierę z tym „jakie hg dla kasety“ ;) To tylko fragment oznaczenia Shimano, kasety nazywają się CS-HGxxx, a łańcuchy CN-HGxx. Za to wolnobieg będzie miał symbol MF-TZxx. Te iksy to oczywiście cyfry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...