Skocz do zawartości

[Napęd] 1x10 Proszę o poradę i opinie.

Mario3383

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem w trakcie zmiany napędu na 1x10. I teraz tak.

Zamierzam kupić zębatkę 32t narrow tą. http://allegro.pl/a2z-nw-zebatka-narrow-wide-32t-red-enduro-fr-dh-i5759231233.html

Zębatkę 40t tą. http://allegro.pl/zebatka-kasety-a2z-40t-shimano-sram-10rz-oneup-i5761955011.html

Proszę o opinie na temat tych zębatek jeśli posiadacie wiedzę

A teraz do rzeczy. Mój obecny napęd to 2x10 full SLX . 11-36 28-40. Do kasety chcę dołożyć 40t a na korbę 32T ( czy SLX 2 rzędowy to rozstaw 104?) Tylna przerzutka jest bez sprzęgła jednak rozważam jej wymianę. I tu moje pytanie czy jeśli przyszłościowo kupiłbym przerzutkę xt m8000 to czy w konfiguracji tej co podałem 1x10 kaseta 11-40 będzie działać poprawnie. Z tego co mi się wydaje to manetka jest przypisana do kasety a nie do przerzutki ale może się mylę. Jeśli nie to co polecacie ??

Czytałem gdzieś opinie że przerzutka zee dobrze sobie radzi.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam

P.S Budżet na całą operacje wraz z ewentualną zmianą przerzutki max 500 zł

Napisano

Zmiast kupować chińskiego A2Z, kup Polskie produkty: HCC, Banless.

A rozstaw śrub w korbie sobie zmierz - mogę się mylić, ale najnowsze modele chyba nie mają już 104 BCD.

Napisano

Najnowsze korby slx to te z przed 3 lat, czyli bcd 104.

Problemem może okazać się kaseta, bo trzeba będzie roznitować.

Przesiadka z blatu 40t na 32 będzie, że tak powiem, dość radykalna

Napisano

Problemem może okazać się kaseta, bo trzeba będzie roznitować.

Zapomniałem napisać że kaseta to sram wiec nic nie trzeba rozwiercać

Przesiadka z blatu 40t na 32 będzie, że tak powiem, dość radykalna

W ten weekend jeżdżąc zamieniłem się z kolega który kupił sobie nowy rower juz z napedem 1x11  32t 11-40. Przejechałem 40 km na tym napędzie i muszę powiedzieć że rewelacja. On dopiero maił radykalną zmianę bo wcześniej miał 3x10 42-32-24

Dzięki za odpowiedzi.
A jaką zębatkę na przód byście polecili do max 200 zł ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...